ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стоян Алексиев отбеляза Бабинден с млади и стари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:33 / 22.01.2020Коментари (1)2980
Кметът на район "Северен“ Стоян Алексиев гостува на "УМБАЛ-Пловдив“ по покана на изпълнителния директор на болницата д-р Аргир Аргиров по случай 21 януари-Ден на родилната помощ.

"На всички Вас, работещи в Акушер-гинекологичното отделение на болницата, поднасям най-сърдечни поздрави по случай професионалния Ви празник. Вие сте хората, които с труда си допринасяте за появата на нов живот. Продължавайте да упражнявате професията си с ентусиазъм, обич и удовлетворение“, обърна се към медицинските специалисти Стоян Алексиев.

След това кметът на район "Северен“ присъства на тържество, организирано в ДГ "Захарно петле“. Куклен театър зарадва малчуганите от втора, трета и четвърта група. Децата изгледаха с огромен интерес постановката със заглавие "За бабите с любов“. Сценарият бе подготвен от учителите на детското заведение, които успешно влязоха и в ролята на актьори. Сюжетът, който грабна вниманието на малките възпитаници на ДГ "Захарно петле“, бе следният: три баби и двама кукловоди пресъздадоха обичаите на Бабинден под вещото ръководство на учителя по музика. Бабите се представиха в модернистична светлина-използваха интернет и се информираха от социалната мрежа Фейсбук. Но в един момент си спомниха и за старото време с пресъздаване на обичая с измиване на "златните“ ръце на баба, която е била акушерка.

Директорът Цветана Лазарова поздрави екипа, децата и гостите по случай хубавия празник и пожела на всички да уважават старите български традиции.

"Бъдете все така грижовни и всеотдайни към нашите деца“, пожела на всички учители Стоян Алексиев.

Кметът на район "Северен“ не пропусна да посети и дамите от ПК "Надежда“ в кв. "Гагарин“. Там бе извършено обредно поливане на бабата-акушерка-Дима Мутафова от най-младата баба-Надежда Мошонова. 80-годишната Дима Мутафова разказа, че в своя дългогодишен професионален път като акушерка (близо 40 години) във ВМИ-Пловдив е помогнала за раждането на над 1500 деца. С приповдигнат тон дамата изрече своите благопожелания за Бабинден: "Да се множат децата като просото, да са живи и здрави, щастливи и силни като Крали Марко. Да побелеят като Стара планина и до сетния си дъх да обичат и бранят своята родина като Ботев и Левски.“

Според обичая всяка една от присъстващите 58 баби получи подарък-кърпа и сапун.

"Пожелавам Ви здраве, щастие, дълъг живот и да се радвате на много внуци“, каза Стоян Алексиев.

Празникът продължи с много веселие и добро настроение, като дамите споделяха как част от обичаите на този ден са се променяли през годините.

След тържеството в пенсионерския клуб Стоян Алексиев уважи и още едно събиране на 22 баби в района, които всяка година традиционно отбелязват един от най-големите народни женски празници-Бабинден. Те също получиха подаръци и пожелания за здраве и берекет.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И какво точно свърши Алексиев ? Разходки и ала бала . Времето да заблуждавате бабите свърши . Сега е времето да свършиш нещо от тефтера с който обикаляше и записваше на изборите . Къде ти е тефтера сега ? В кошчето нали ? Как мазно се усмихваше и обещаваше . Явно освен мазната усмивка друго не може да се очаква от теб . Вземи пример от Коцето от Тракия пич на място е. Паркове преасфалтиране в Тракия . В Северен погром където се обърнеш .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: