ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стефан Стоянов се срещна с министър-председателя на Долна Австрия
Автор: Васил Динев 10:00 / 12.09.2019Коментари (0)1964
Какви са предизвикателствата пред Пловдив като Европейската столица на културата и как титлата промени града, обсъдиха по време на официална среща вчера министър-председателят на Долна Австрия Йохана Микл-Лайтнер и заместник-кметът Стефан Стоянов.

Европейска столица на културата трябва да представи държавата, града, който кандидатства. От нас Европейската комисия искаше да ѝ покажем как променяме Пловдив и как го развиваме посредством ЕСК, тъй като засяга голяма част от Европа. Това обясни Стефан Стоянов с хода на разговорите. Той посочи, че голямо предизвикателство е било адекватното отговаряне на очакванията на обществото и използването на културния проект като маркетингов инструмент за реклама на региона.

На срещата присъстваха и посланикът на Австрия в България – Андреа Вике, посланикът на България в Австрия – д-р Иван Сираков, кметът на град Санкт Пьолтен – Матиас Щадлер. Целта на визитата е опитът, който Пловдив може да даде и проучване на възможностите за спечелването и реализацията на проекта Европейска столица на културата от страна на австрийския град.

Заместник-кметът Стоянов подчерта една от основните характерни особености на Пловдив, с което той се отличава от останалите градове, а именно че тук винаги е имало голямо присъствие на малцинствени групи, които във времето живеят в мир и разбирателство.

"Пловдив е първият български град Европейска столица на културата. През последните години привличаме и много чуждестранни инвестиции, с което развиваме региона“, подчерта заместник-кметът Стефан Стоянов.

В разговорите бе подчертана темата за апликационната книга и кандидатстването, за възможностите за включване на природните дадености и забележителности, на местните условия, пречупени през призмата на културата и ангажирането на хората като една голяма общност.

Не беше подмината и голямата промяна на творческия квартал "Капана“ и превръщането му в предпочитано място за посещение. От забравена зона с близо 200 празни помещения, днес той е интегриран район в сърцето на града, с над 300 микробизнеса – галерии, работилници, дизайнерски студиа, местни медии, кафенета и ресторанти, харесвани от хора от страната и чужбина.

"500 са събитията, които се включват в проекта ЕСК 2019. 90% от тях се реализират от партньорски организации, които са включени на различните етапи и участието си в отворени покани. 10% са реализирани от фондацията“, обясни артистичният директор на "Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. Тя подробно обясни начинът за включване на региона към проекта чрез използването потенциала на читалищата в съседните по-малки общини и селата в региона.

Гостите заявиха, че са изключително впечатлени от сътрудничеството и огромния напредък, който Пловдив е постигнал. За тях беше интересно да научат за начина, по който е направена селекцията от кандидатстващи в проекта – чрез отворени покани и оценка на независимо жури от специалисти. Те бяха изненадани да разберат, че събития от ЕСК се провеждат и в другите български градове – конкуренти на Пловдив за титлата – София, Варна, Велико Търново, както и за съвместните проекти в италианския град Матера.

"На дневен ред е наследството. Това, което оставяме за следващите години, за проектите, които ще намерят своята реализация в бъдеще, доброто международно партньорство и добрият имидж на град Пловдив“, заключи Светлана Кюумджеива.

Другите представители на фондация "Пловдив 2019“, директор "Маркетинг, реклама и търговска дейност“ Радост Иванова и Виктор Янков – директор "Международна дейност“ пожелаха успех на град Санкт Пьолтен в надпреварата за спечелване на титлата ЕСК през 2024.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (889) 16%
Спас Гърневски (799) 14%
Д-р Иван Чомаков (547) 10%
Славчо Атанасов (1465) 26%
Иван Тотев (1500) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: