ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стефан Шилев: ГЕРБ издига образованието като основен приоритет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:19 / 25.06.2021Коментари (3)2677
©
Висшето образование е част от естествения процес на придобиване на професионални знания и умения, чрез който младите хора продължават да се развиват и реализират в живота. Осъзнавайки важността му за бъдещето на страната, ГЕРБ издигна образованието като стратегически приоритет и направи много през последните години за неговото реформиране и за превръщането му в едно модерно, качествено и ефективно образование. Това заяви петият в листата на коалиция ГЕРБ-СДС в Пловдив-град доц. Стефан Шилев, който е университетски преподавател.

Той подчерта, че във висшето образование са извършени важни реформи, свързани с обвързване на финансирането с качеството на обучението, науката и реализацията на висшистите.

"Приемът на студентите беше преструктуриран според нуждите от специалисти. В тази връзка, разшири се обхватът на техническите специалности и кадрите необходими за задоволяване на нарасналите потребности на индустрията. Създадоха се редица защитени специалности, определени като приоритетни за държавата с оглед бъдещото развитие", допълни доц Шилев и изброи част от постиженията:

"В резултат на провежданите целенасочени политики от държавата и висшите училища, през последните 5 г. двойно се увеличи научната продукция, но и броят на чуждестранните студенти, което е атестат за качество. Повиши се делът на обучаваните студенти в педагогическите, инженерните, хуманитарните, медицинските и аграрните науки за сметка на други, с намалено значение и търсене.

Инвестира се в нови, модерни научни центрове и в модерно оборудване, в дигитализация и електронно обучение. Реализираха се редица мерки за по-ефективна работа на висшите училища и за стимулиране на развитието на младите преподаватели и научни работници. Постигна се двойно увеличение на учителските заплати, с което променихме радикално социалния статус на учителската професия и я направихме по-привлекателна за младите хора.

По този начин много млади хора вече избират или се завръщат към учителската професия. Дадохме тласък за развитие на научния потенциал чрез създаване на Национални научни програми в приоритетните области".

Стефан Шилев посочи, че в Пловдив се реализира Център за компетентност "Персонализирана иновативна медицина“ и проект PlantaSYST по Програма "Хоризонт 2020“, съфинансиран от ОП "Наука за образование и интелигентен растеж“.

Поради постигнато първо място в съответните професионални направления, Министерството на образованието и науката финансира изграждането на Учебни центрове за практическо обучение на студентите в Аграрен университет и в УХТ. Отбеляза, че Пловдив първи постигна 100% свързаност на училищата в облачни технологии.

"Поради опита и реализираните до момента политики, ГЕРБ има увереността да застане пред избирателите и да поиска подкрепата им за нов четиригодишен мандат, продължавайки да издига образованието като основен приоритет, като най-важна инвестиция за развитието на страната ни. В тази връзка, ние се ангажираме да има чуваемост, диалог, консенсус по различни въпроси и цели в образователния сектор, но без да отстъпваме от основните наши обещания и приоритети за следващия мандат", каза още доц. Шилев и допълни:

"Имайки предвид целенасочената политика през периода 2017-2021, довела до увеличение на разходите за образование от 3,6 на 4,5 % от БВП(с 2,2 млрд.лв. повече), ние се ангажираме да повишим тези разходи до 5%от БВП, включително тези за висше образование до 1 %. Знаейки, че човешкият потенциал е богатството и най-ценното в системата, ще продължим с увеличението на учителските заплати и на тези в университетите в замяна на повишено качество на преподаване и постигнати резултати.

Възнагражденията ще достигнат нива над 125% и 140% от средните за страната (над 2500 лв. и 2800 лв., съответно, към 2025 г.).Заедно с това, средните възнаграждения на непедагогическия персонал в детските градини, училищата и на непреподавателския персонал във висшите училища ще бъде поне равни заплата за страната(2000 лв.).

Ще направим така, че висшите училища да ръководят формулирането на основните политики и инициативи за развитие на регионите заедно с държавата и общините. Ще работим за обучение в мрежи, за съвместни програми между нашитеи европейските висшите училища, за синхронизиране на връзката и взаимодействието между научноизследователските звена и бизнеса. Финансово и ресурсно ще стимулираме научната дейност срещу постигнати резултати.

Ще изградимнови 10 модерни студентски кампуса и ще обновим 25 студентски общежития. Тъй като визията ни е за следващите 30 г., ще инвестираме в младите хора във висшето образование с увеличаване на стипендиите на студентите и докторантите, както направихме със заплащането на асистентите през предходното управление".

Основният приоритет на коалиция ГЕРБ-СДС е задържане на младите хора в страната ни - да се обучават,да работят и да живеят в България.

Коалиция ГЕРБ-СДС е с номер 5 в бюлетината.

 



Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Atanasovpld
премахни филтъра

0
 
 
Сериозно? Е аз къде съм бил? Последните 15 години проспал ли съм ги?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: