ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Старият град на Пловдив започва да празнува! Вижте какво ни очаква през следващата седмица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:20 / 15.09.2019Коментари (0)10771
©
Програмата на "Празници на Стария град" през тази година включва в себе си огромно разнообразие от събития – изложби, премиери на книги, кинопрожекции, концерти, кулинарен панаир и панаир на занаятите, работилници и други. Тя става все по-мащабна с всяко следващо издание, като целта е да се надгражда, но да се запазва духа и атмосферата на Стария Пловдив.

По време на празника ще бъде открита необикновена изложба с колекция от над 680 ютии на Димитър Добрев, събирани в продължение на 45 години. Художникът обяви, че ще дари сбирката на Стария град, за да може пловдивчани и гостите на града да ѝ се радват. Специално за откриването на изложбата с ютии, ще бъде организиран тур на 19 септември от 17 часа, който тръгва от Римския стадион. Димитър Добрев и екскурзовод от Стария град ще разходят желаещите из къщите, където са експонирани ютиите. После в къща "Хиндлиян“ ще бъде официалното откриване, където някои от ютиите ще бъдат включени (запалени) за демонстративно гладене "По гънките на времето“. Колекцията е с експонати от цял свят от 19 век до наши дни, с тегло от 10 грама до 10 кг. и със сигурност ще се превърне в една от необичайните атракции в Стария град.

Празникът включва и традиционния за града Есенен панаир на занаятите, в който тази година над 60 занаятчии ще покажат изкуството си, а под тепетата пристигат и 10 майстори от Украйна, които ще представят традиционни занаяти. Ще има пленер по изработване на сувенири от царевична шума с надпревара между занаятчиите, провеждане на майсторски клас, както и с традиционните работилници за деца. Регионалната занаятчийска камара, в която членуват 1200 майстори – занаятчии изказа специална благодарност към Община Пловдив, в лицето на Кмета инж. Иван Тотев, към зам.-кмета инж. Александър Държиков, и към ОИ "Старинен Пловдив“ за подкрепата, и партньорството през тези 8 години, в които се провежда Панаира.

От 16 до 19 септември по уличките от най-високата част Небет тепе до самото начало на Стария град ще се настанят готвачи, сладкари, производители и ресторантьори, които ще дадат цвят и аромат на празниците с традиционното събитие "Вкусът на Пловдив Заедно“. Наред с кулинарните изкушения – българска национална кухня, домашно приготвена храна, крафт бира, фермерски щандове, пчелари, разположени в ресторанти и на открити шатри, атракция в Стария град ще бъде и ретро количка за сладолед.

Ще продължат и честванията по случай 100-годишнината от рождението на големия родопски разказвач Николай Хайтов с поредица от събития в Балабановата къща и Данчовата къща. Сред тях са откриване на 2 изложби, прожекция на филм, награждаване на победителите в конкурса "Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ“, изложба на внучката на писателя Елица Гигова "Родопският свят на Хайтов“, новата книга на Елена Хайтова "Заветът на Козия рог“ и други. Данчовата къща ще бъде превърната в Зона Хайтов, а ученици от пловдивските училища ще имат възможност да посетят прожекциите на документални филми и изложбите, предоставени от фондацията на арх. Здравец Хайтов.

На 17 септември в Римския стадион ще се състои премиерата на наградения в Щатите филм "Вино от глухарчета“ на Петя Ангелова, награден от престижния фестивал North Beach American FilmFestival в Мериленд, САЩ.

В петък, 20.09, от 19:30, в Балабановата къща ще представят новия си албум двамата виртуози Милен Кукошаров и Веселин Веселинов – Еко, обединени от трудно произносимото име Das Weltschmerz DueTT. Името на албума е "Consequences" ("Последствия“), а концертът със сигурност ще има страхотни последствия за всички, които успеят да присъстват.

В 20:30 на същия ден на Небет тепе започва програмата на едноименната сцена с концерт на heptagram, творение на музикалния ентусиаст и мултиинструменталист Даниел Иванов, и продължава в 21:30 със smallman и техния разпознаваем микс от балкански фолклор, ембиънт и експериментални ритми и дълбоки вокали.

В събота, 21.09., на Сцена Небет тепе ще слушаме любимите Kottarashky and The Rain Dogs от 20:30, а след тях, от 21:30 – големите джазмени от Секстета на Мишо Йосифов в компанията на Нено Илиев, още известни като RomaNeno Project.

Музикалният финал на тазгодишните Празници ще даде Swing All Stars Jazztet – един проект, срещащ музиканти от различни поколения, свързани дълбоко с Пловдив и доказали се на националната и международната сцени. Той ще ни потопи в неповторимото настроение от Златната ера на джаза с пиеси от Гершуин, Портър, Бърлин, Фетс Уолър и др.

Всички събития са напълно безплатни!

В "Море от любов“ Стария град ще има и 7 атрактивни сватби на Хисар капия и на фонтана до къщата-музей "Златю Бояджиев“. Като комплимент от ОИ "Старинен Пловдив“, младоженците ще получат безплатна фотосесия в избран от тях обект на територията на резервата.

Чрез книгата на живеещата във Франция Ани Пилибосян ще се потопим в историята на нейния баща – пловдивчанина Овагим Овагимян – майстор на художествените занаяти, живял в кв.Капана, специалист дърворезбар, мебелист, декоратор и архитектурен дизайнер, в чиято работа е увековечена красивата традиция на българската дърворезба и преродения арменски и ориенталски стил.

В края на пресконференцията бяха представени и новите сувенири – плюшените играчки Неда, Спас и котарака Тримон, които ще рекламират Стария град. дни преди официалното откриване на традиционните празници в архитектурното бижу на Пловдив. Те ще се продават в туристическите информационни центрове и обектите на общинския институт "Старинен Пловдив".

Всички събития от програмата на Празници на Стария град са с вход свободен. Безплатен за гражданите и гостите на Пловдив ще бъде и концертът на група Б.Т.Р. на Античния театър на 16 септември, с който официално се откриват Празниците. Началото е в 20.30 часа.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: