ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стана ясно как ще учат учениците при ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:13 / 30.03.2023Коментари (0)5995
В рамките на два летни сезона ще бъде извършена цялостната реставрация на Хуманитарната гимназия. Това съобщи кметът на район "Централен“ Георги Стаменов на инициирана от него среща с родители на деца от двете училища, помещаващи се в сградата - паметник на културата от национално значение – ХГ "Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ "Княз Александър I“. Присъстваха и директорите на учебните заведения Емил Начев и Иванка Василева, заместник-кметът по строителство Тодор Пашов и архитект Димитър Джугаланов.

Дългоочакваната реставрация започва това лято след общите усилия на районното кметство, родителите и директорите на двете училища.

"В случая не може да се говори за реконструкция в традиционния смисъл на думата. Сградата е единичен паметник на културата от национално значение и изискванията към намесите по нея са доста рестриктивни“, подчерта Стаменов. Той обяви, че след разговори с Регионалното управление на образованието, ръководството на общината и директорите, е взето решение децата да не бъдат местени по време на реставрацията, която ще се осъществи в два поредни летни сезона. Ремонтните дейности ще превърнат сградата в строителна площадка, затова ще се използва летния период, когато няма ученици.

"Не можем да създаваме стрес и дискомфорт на децата, родителите и учителите. Обмислихме всички варианти“, сподели още кметът и разясни какво ще включва ремонта.

В първия етап ще се реконструира покривната конструкция, дървената част ще се обследва и ще се импрегнира срещу пожар и вредители, като всяка греда поотделно ще бъде четиристранно обшита, за да се изпълнят изискванията за пожаробезопасност. Покривът, както и фасадите, колоните и цялата орнаментика, ще бъдат възстановени в автентичния си вид.

"Предвидена е цялостна подмяна на дограмата, а прозорците, които са в добро състояние, ще бъдат оставени в оригиналния си вид. Ще запазим и дърворезбоването“, каза още Стаменов. Той допълни, че е получил уверение от фирмата-изпълнител, че материалите и смесите при работата по сградата ще са същите, като тези, използвани при строителството й.

Ремонтните дейности по първия етап ще стартират в средата на май и ще приключат преди началото на учебната година. Ще се работи на две смени. Районният кмет обеща да проучи възможността още това лято да се реновират и санитарните възли, каквото бе желанието на родителите.

На въпроса им дали има осигурено финансиране за работата по сградата, Стаменов посочи, че то е частично и е уредено с договор между район "Централен“ и Министерство на културата.

"Средствата бяха отпуснати по ежегодната програма за реставрация на ведомството, като 1.9 млн. от тях вече са по сметките на кметството, а остатъкът ще бъде преведен след финализиране на ремонта и последващ контрол на комисия от Министерство на културата. В бюджет 2023 на община Пловдив, който предстои да се гласува след приемане на републиканския, ще бъдат включени още 3 млн. лв. за довършване на първия етап“, поясни районният кмет.

Следващият летен сезон се очаква строителните дейности да продължат вътре в сградата, което според експертите е и най-трудоемката и специфична част от реконструкцията. Предвидено е премахването на т.нар. каратавани, както и обследване и подмяна на всяка нарушена греда от носещата конструкция, за да бъдат изпълнени противопожарните изисквания. За този етап от ремонта също ще се търси смесено финансиране. Родителите изразиха своето категорично доверие в работата и ангажираността на кмета Георги Стаменов към емблематичната сграда.


Още по темата: общо новини по темата: 46
31.12.2023 »
27.12.2023 »
17.12.2023 »
29.09.2023 »
25.09.2023 »
29.08.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: