ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Спад на износа на розово масло, Пловдив е потърпевш
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:12 / 16.03.2020Коментари (0)6328
©
Законът за розата ще пресече опитите за производство на фалшиво българско гюлово масло.

Това коментира пред "Телеграф" Веселина Ралчева, производител и преработвател на биоетерични масла и член на УС на Асоциация на биопроизводителите. Тя разказа, че доверието към нашето масло е било на път да се срине пред световните компании в последните няколко години, които го изкупуват. Основната причина е, че техните лаборатории са откривали включително и наличие на синтетични съставки.

Лаборатории

Стигало се е дотам, че традиционни клиенти в САЩ и Франция са отказвали да платят за доставки с българско розово масло. Най-честата причина е, че в лабораторните тестове са откривали наличие на синтетично в него, което се внася от Китай. Цените на маслото са толкова високи, че купувачът е в пълното си право да знае за какво дава парите си, каза Ралчева. За справка в момента 6 хил. евро върви 1 кг конвенционално розово масло, а до 9-10 хил. евро кг биорозово масло. Ние не можем да заблуждаваме нашите традиционни клиенти, защото в последните години лабораториите вече могат да открият фалшификациите и включително да кажат от коя част на света са те, каза Ралчева.

Стандарт

Всички искат маслото, което именно България е наложила като стандарт, съдържание и качество. Това е някогашният Български държавен стандарт, който се е утвърдил като стандарт за качество на световните пазари. Според него розовото масло се добива от роза дамасцена чрез дестилация. Всяко отклонение от него предизвиква смущение на пазара, както в парфюмерийната индустрия, фармацевтичната и тази на хранителни добавки.

Ламтежът

Ламтежът за печалба обаче е наложил няколко форми за производство на масло, което е сходно с това от роза дамасцена, но има много по-различни качества. На пазара те се таксуват като фалшификати. Една от тях е вносът на розово масло от Иран, който някои преработватели и търговци смесват с нашето и така себестойността им излиза по-ниска.

Технология

Въпреки че розата дамасцена е внесена именно от Персия, се оказва, че в Иран добивът на масло от гюл е по друга технология и това се отразява на качеството. Също така почвите там са по-различни и съставът на продукта не е такъв, какъвто се получава при дестилация от нашата дамасцена.

Измама

Другият начин за фалшификация е използването на нов сорт "Радуга", който мнозина стопани са засадили в подбалканските полета. Те са били подведени, че той е по-високодобивен. Радуга е по-едра и красива от дамасцена, но нейното масло е с по-различен състав, освен това задръства дестилериите и съсипва съоръженията. Ралчева даде пример с германски гражданин, който е закупил 100 дка в Стрелча с радуга. Човекът е бил подведен, защото когато е платил са му обяснили, че насажденията са от високодобивен сорт маслодайна роза. Сега е принуден да прави само розова вода от радуга, с която няма такъв проблем както с маслото.

Договори и полета излизат на светло

Как законът ще пресече ментетата? На първо място тази пролет започва преброяване на всички, които отглеждат рози като площи и сорт. Независимо какви са площите, върху които се отглеждат насажденията, те ще влязат в регистър. Също така ще бъдат регистрирани и договорите между производители и преработватели, както и количествата цвят, който се изкупва. Също маслото, което се произвежда и съответно количествата, които се продават. Така ще е ясно кой какво произвежда и какво продава, за да няма никаква възможност за спекулации. Това ще е също начин да се въведе коректност между производители и преработватели.

Отглеждаме гюл върху 40 хил. дка

Според статистика на Министерство на земеделието в България официално регистрираните насаждения с гюл са около 42 000 декара, като от тях 38 000 се реколтират. Според браншовиците обаче те стигат над 50 000 декара. 1 кг розово масло се добива от между 3200 и 3500 килограма, но има преработватели, които го постигат и от 3 хил. кг цвят. Това зависи от технологията, сезона и времето на беритба. Засега официално има 996 земеделски производители. За 5 години площите с розови насаждения се увеличават с над 10 000 дка или с около 25% в сравнение с 2014 г. През 2019 г. площите с рози са 48 360 дка или 13% повече от предходната. Основни производствени центрове на розов цвят са общините Карлово, Павел баня и Казанлък. Съответно областите - Пловдив и Стара Загора, концентрират 90% от общите площи и 80% от броя на стопанствата. Насажденията в област Стара Загора са 21 810 дка, в област Пловдив - 15 730 дка, в област Пазарджик - 3230 дка, и в София-област - 1470 дка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1607) 16%
Спас Гърневски (1414) 14%
Д-р Иван Чомаков (965) 10%
Славчо Атанасов (2613) 26%
Иван Тотев (2571) 26%
Здравко Димитров (881) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: