 © |  | Приготвянето на сом за никулденската трапеза е последният хит под тепетата, съобщиха търговците на риба. Няколко дни преди празника магазините в Пловдив са заредили не само с шарани, но и с живи сомове, които се харчат по 9 лева килото. Мустакатите риби обаче са минимум 4-5 килограма, затова мераклиите да ги видят на трапезата си навръх Никулден трябва да приготвят поне 50 лв. Филето от сом е на цена 12 лева. Живият шаран пък се харчи по 3,80 - 4 лв. килото, като рибите са около 2 кг. Противно на очакванията цената му падна с 10-20 ст. през последните дни, обясняват продавачите. Чистеният шаран се продава по 6 лв., а пържолата от същата риба е 6,80 лв. килото. "Зареждаме от язовири в Ямболско, където водата е много чиста", твърдят магазинерите. За клиентите с най-малки възможности, които също искат да се облажат с риба за празника, търговка на Четвъртък пазара предлага глава от сом за рибена чорба на цена от левче за кило. Към нея върви като бонус и глава от шаран. За 1,50 може да се купи килограм дребна каракуда, по толкова се харчи и цацата. В Пазарджик най-много се купува опакован и изчистен шаран. Килото излиза 4,90 лв. Същата е цената и на разфасован на филии толстолоб. Шаранът филе пък струва с левче по-скъпо. Край шосетата все още има и бракониери, които предлагат разнообразна речна риба. Обикновено това са каракуди и червеноперки, които се пласират за по 2 лева килото. Информацията е на вестник "Стандарт". |