ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
След трето класиране в Пловдивския университет са заети 97% от местата
Автор: Васил Динев 13:57 / 30.07.2019Коментари (0)4339
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Над 97 на сто от местата по държавна поръчка в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ са заети след трето класиране. Процентът съответства на 3139 души – 2678 в редовна и 461 в задочна форма, като още 597 са записани за платено обучение, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Антон Илиев.

През последната декада винаги след трето класиране бройките от акредитирания план за прием са запълвани до над 90 – 95%. Следването на тази традиция показва ясно предпочитанията на младите хора дори в продължаващата с години демографска криза, коментират от Учебен отдел на висшето училище. Оттам припомнят, че след първо класиране тази година бяха заети 70% от местата, а след второ – над 85%.

С нацяло изпълнен прием са професионалните направления "Педагогика“, "Педагогика на обучението по...“, "Филология“, "История и археология“, "Философия“, "Социология, антропология и науки за културата“, "Психология“, "Политически науки“, "Социални дейности“, "Администрация и управление“, "Икономика“, "Информатика и компютърни науки“ и "Изобразително изкуство“.

94.74 на сто или 126 от обявените 133 места в "Право“ са запълнени. За останалите свободни 7 места може да се кандидатства според изискванията на допълнителния прием, публикувани на сайта на висшето училище. Там има информация за запълване и на всички свободни места в ПУ "Паисий Хилендарски“, както и за допълнителен прием в платено обучение по специалностите, за които всички места по държавна поръчка са заети.

В професионално направление "Химически науки“ бройките са запълнени до 95.65% и има единични свободни места за бакалавърските програми "Химия“, "Химия с маркетинг“, "Компютърна химия“ и "Анализ и контрол“. Незаето е само едно от обявените 35 места в новата бакалавърска програма "Фармацевтични биотехнологии“ на направление "Биотехнологии“.

Също само 1 свободно място има и в редовна форма на специалността "Национална сигурност“ от едноименното направление. Тази година бяха обявени по 20 места в редовна и задочна форма по държавна поръчка. Бакалавърската програма дебютира миналата година в ПУ "Паисий Хилендарски“, но само във вариант с платено обучение. И в момента има 72 души, които са избрали платената форма. 

Четири от 28-те места в направление "Музикално и танцово изкуство“ също са свободни. В професионално направление "Машинно инженерство“ не са заети 8 места в специалностите "Автомобилна техника“ и "Машиностроителна техника и технологии“. В единствената специалност на направление "Електротехника, електроника и автоматика“ – "Електроенергийна техника“, има 16 свободни места. Общо 15 са свободните бройки в трите специалности на направление "Математика“ – "Бизнес математика“, "Математика“ и "Приложна математика“.

В "Комуникационна и компютърна техника“ заети са 93.13% от местата, което съответства на 149 от всички 160 места в направлението. Свободни бройки има в специалностите "Компютърни и комуникационни системи“, "Телекомуникации с мениджмънт“ и "Хардуерни и софтуерни системи“.

При "Физически науки“ има 39 незапълнени места за редовно и 9 за задочно обучение в три от четирите специалности на направлението – "Екоенергийни технологии“, "Инженерна физика“ и "Медицинска физика“. Изцяло запълнени са редовната и задочната форма на четвъртата бакалавърската програма – "Технологии в телекомуникациите“. Остават незаети и 12 места в специалността "Теология“ от професионално направление "Религия и теология“.

Все още не са запълнени и 15-те места за специалността "Актьорство за драматичен театър“ от област "Театрално и филмово изкуство“, но за нея изпитите по дългогодишна традиция на ПУ "Паисий Хилендарски“ се провеждат през м. септември в три кръга, в три последователни дни. Тази година определените дати са 12, 13 и 14 септември. Продължава приемането на документи за кандидатстване за специалността.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: