След дълги години забвение: Археолози започнаха работа на разкопките до "Понеделник пазара"

Автор: Мария Морунова
Коментари (7)
10:50 / 01.07.2014
6488
Потъналите в бурени, дървета и кал разкопки в южното подножие на Трихълмието до "Понеделник пазара" вече се почистват, за да се поднови работата на археолозите, видя репортер на Plovdiv24.bg

Обектът се проучваше от октомври 2007 г. в продължение на 4 години до 2011 г. Площта на терена е 8 дка. Разкопките са финансирани изцяло от частния инвеститор Димитър Георгиев. Археолозите след всеки сезон настояваха за комисия, която да приеме работата им. Отзвук нямаше. 

През 2012 г. лично кметът Иван Тотев се нагърби със задачата да лобира пред Министерството на културата да бъде изпратена такава комисия. След дълго чакане комисията дойде в края на миналата година.

"Препоръките й бяха да се приключат археологическите разкопки и тогава вече да се решава какво може да бъде направено с терена", коментира ръководителят на разкопките Жени Танчева.

Тя обясни, че надеждите на екипа й са това да е последният сезон, в който проучват археологически терена. Идеята е проучванията да приключат тази година до изчерпване на пластовете на обекта, заради което може би ще работят и до Нова година.

"Предстои ни да проучим още около 500 кв. метра, което никак не е малко като площ", поясни Танчева.

По думите й теренът в подножието на Трихълмието е изключително ценен и интересен обект, тъй като представя един голям сектор от Античния Филипопол, и то в централната му градска част, близо до Форумния комплекс, до Театъра, до Стадиона. Разкрити са сектори от 4 антични улици и прилежащите им квартали. Това са сектори от 6 квартала с площ над 2 дка.

"И хубавото при нас беше, че можахме да разкрием един цял квартал, заключен между тези 4 улици. Вероятно с две сгради е този квартал, вероятно едната е принадлежала на много виден филипополски гражданин, тъй като е много масивна с много богата архитектура, едно от помещенията е с мозаичен под, към сградата има и банска част, което много рядко се случва. Поне в Пловдив досега нямаме жилище с частна баня. В едно от помещенията има стенописи", разказа археологът.

Тя отбеляза и нещо много важно за разкопките, а именно, че този обект е като един учебник по археология. Многопластов е, от ранен елинизъм, даже малко пределинистичната епоха, което ще рече края на V, началото на IV век преди Христа, до Османския период.

Танчева си пожела успешно приключване на разкопките, почистването им, тъй като в разкритите сгради има вода около 60-70 см и ще чакат да разберат каква ще бъде съдбата им.

Припомняме, че по първоначална идея бе планирано там да има хотел, заведения, магазини, градинки и атракции.

Всичко по темата от самото й начало през 2007-ма година, както винаги можете да си припомните от статиите в раздела "Още по темата" малко по-долу на страницата.

Виж коментарите (7)

Още по темата (39):
12.09.2023 Пловдивчанин: Търси се премиер, който да даде 43 милиона за Дупката до "Понеделник пазара"
11.09.2023 Бизнесмен нарече шефа на НИНКН и съпругата му организирана престъпна група
01.10.2022 Зико: Хората от НИНКН живеят в друго измерение
29.09.2022 Има един терен в центъра на Пловдив - една воняща и смърдяща дупка
29.03.2022 Новият православен храм на върха на Трихълмието пред завършване
18.02.2022 Хотел, бизнес център и жилищни сгради в дупката до Тунела
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).