ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славчо Атанасов: Защо избрахме кмет от ГЕРБ? За Пловдив пак няма да има дядо Коледа!
Автор: Георги Кирилов 18:17 / 12.12.2019Коментари (11)11860
© Plovdiv24.bg
Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов също коментира темата на деня, а именно желанието на общината да тегли заем от 120 милиона.

Ето какво сподели той пред Plovdiv24.bg:

Истината винаги излиза накрая – особено, когато се злоупотребява с нея

Само с едно интервю заместник-кметът Илия Кирчев изясни финансовото състояние на общината. Всички мантри от преди изборите бяха опровергани, а в избирателите остана горчивото чувство за лъжливите обещания.

Най напред управляващите и преди, и сега от ГЕРБ обещаваха, че няма да се вдигат данъците, а новият кмет Здравко Димитров обеща голямо намаление на данъците за колите. Реалността е, че намалението в данък МПС е символично, но за сметка на това се вдига таксата битови отпадъци, която се плаща от всички граждани и данъка за сделки с имоти. Така, че през 2020 година всички ще плащат повече данъци и такси на общината. Тенденцията е през 2020 година да се променят и данъчните оценки на имотите и това ще доведе до рязко вдигане и на данъка за недвижими имоти през 2021 година.

Второто обещание беше, че като изберем отново кмет от ГЕРБ, при това и приятел на премиера, над Пловдив ще завали "златен дъжд". Всички знаем за милиардите, които се изсипват над София, знаем и за подаръка от 85 млн.лв. на община Варна за един булевард. Традиционно подаръците се правят от правителството в края на годината, от така наречения " излишък", но за Пловдив тази година няма да има дядо Коледа. Има едно обещание за стадион Ботев, което е в бъдеще време и при определени условия.

Следващата мантра, която беше развенчана беше, че общината е в чудесно финансово здраве и новия кмет ще живее безметежно в кабинета си. Само ние предупреждавахме, че облаците които се сгъстяват над общината са черни. Ето сега зам.-кметът оповести, че собствените приходи за 2019 година ще бъдат с 30 млн.лв. по малко от планираните, че има подписани договори за обекти без обезпечено финансиране и че 2020 година тръгва от минус 50 млн.лв. Като прибавим и над 40 млн.лв. сумарен дълг на общината, натрупан от предишния кмет - ситуацията става критична.

"Черешката на тортата" е обаче новината за водене на преговори с Европейската инвестиционна банка за кредитна линия в размер на 120 млн.лв. Това е реално заем, който ще се натрупа през 7 годишния гратисен период и който ще се изплаща от следващите 5-6 кмета, които неизбежно ще се превърнат в заложници. Нека поясним, че когато вземеш заем от 120 млн.лв., ти реално връщаш поне 150 млн.лв. заедно с лихвите.

Второто, което трябва да обясним, че сега лихвата може да е 1%, но никой не знае колко ще бъде след 7 години. Тогава може да стане и 4%, а това вече е съвсем друго. В законите пише, че преди да се вземе заем, общината трябва да представи публично проектите, които ще се финансират с него и трябва да се проведе обществено обсъждане. В момента обаче ни казват – разрешете ни да вземем заем, който ще изплащат две поколения, пък после ще видим за какво ще го харчим. Никой в едно семейство няма да отиде в банка и да вземе заем, а след това да реши какво да го прави. Само че тук става дума за държавни или общински пари, а те се харчат много лесно.

В края на финансовата година е най важно да видим проекта за бюджет на следващата година. Това е най важната задача на новия управляващ екип. Част от този проект е Разчета за финансиране на капиталовите разходи. Нека видим какви обекти ще се финансират от собствените приходи, какви обекти - от държавни капиталови трансфери, какви обекти - по европейски програми. И едва тогава да решим кои обекти изискват нов заем. Има ли проектна готовност или отново ще правим едно парче от булевард с дължина 1,7 км. – бул. Северен, за 6 години. Разговорът за капиталовата програма трябва да се проведе публично и без никакви тайни за обществото.

И какво излиза – че всички ключови обекти ще бъдат решавани със собствени средства и чрез един колосален заем?

Мога да го нарека "заема на века“.


Още по темата: общо новини по темата: 98
02.08.2023 »
06.03.2023 »
22.12.2022 »
02.12.2022 »
20.09.2022 »
03.05.2022 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всичките тези под мен коментиращи ще си останете тук.Агитката на Славчо,антиГербери,които са им свили гнезденце да мъчат,квичат и да цвилят :) Аутсайдери...от края на изборния ден сте ясни и със статиите и със Списвачите и с Фейновете :) Дето се вика и "льокомотивци" и "ботевисти" обединени в обща плюнка.Ей туй му се вика платена солидарност на безделни троли в делнично време!Ще дерзайте и ще се гърчите.Само Зико за вас ,вашата мама негодяйна.
0
 
 
Много пъти съм писал- да гласуваме за всеки друг само не и за кандидат на ГЕРБ.Тъпанарите на Боко си имат единна национална политика и интереси и изобщо не ги интересуват регионалните проблеми, а още повече проблемите на хората.
+5
 
 
Къде са тези всичките пърдялници които гласуваха за това неподготвено момче да стане кмет....как нагло ги излъга и после прави обратното а са изминали само броени дни от изборите.Здравко с тези твои действия всеки един от нас пловдивчанин спокойно може да те замести на креслото.Не си за там пич...кмет трябва да е човек който милее за този град.
0
 
 
Логиката винаги побеждава в реалността. Зикича спечели с корпоративните гласове на принудените да гласуват за него. А тези, които искаха промяна, се изплашиха и се изпокриха, като мишки. Промяната можеше да я донесе единствено Славчо Атанасов. Защото Здравко го виждаме сега какво върши, а Здравка беше ясна от самото начало. Нужният и правилен избор, който щеше да извади Пловдив от батака, беше Славчо. Защото с почтеност, истина, честност и откритост, градът щеше да тръгне напред. А сега пропадаме главоломно още по-надолу от преди. И този път последствията ще бъдат за десетки години напред. Прав е Атанасов, за Пловдив няма да има Коледа. От леко тъповатия длъгнест топковец се пръкна чудовище. Политико-олигархичен-мекотоплинен Франкенщайн.
+6
 
 
Атанасов отново се оказа пророк. Откога ги казваше той тези неща. Всичките до едно. Ето, истината вече е наяве. Здравко Димитров за месец и малко така минира Пловдив, че след четири години няма да се намери кмет и с назначение, камо ли с избори. Прав излезе Славчо за всичко. Ама кой до го чуе. Здравко излезе една огромна измама, въздух, една тънка пръдня. Данъци нагоре, немислими заеми, раздуване на администрацията... Точно обратното на това, което обещаваше. Къде е сега съвестта на Дългуча Зикич, нали в нея се кълнеше, когато безскрупулно лъжеше по всички телевизии как ще гледа само доброто на града. Добре го е казал Атанасов - истината вече я видяхме.
+4
 
 
Вие ще разберете че Славчо ви казва истината.Зико ще докара общината до край.120млн той ли ще ги плаща.Вдига данъците но те ще изкарат хората на улицата и тогава не се знае.
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 12.12.2019 г.
+3
 
 
Тук много е прав Славчо. Тоя ЗдраФко си мисли, че като е кмети всичко може да си прави. Но не е намерил..ц!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: