ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славчо Атанасов: Опозицията в НС превърна Никола Минчев в икона
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:12 / 17.06.2022Коментари (4)2676
©
Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов с анализ за вчерашните събития в парламента. Вчера Никола Минчев бе отстранен от председателския пост на НС с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ". А искането за това бе внесено от ИТН. Текстът на Атанасов е от официалната му страница във фейсбук.

Скъпи приятели, проследих много внимателно вчерашния "горещ“ политически ден и трябва да призная голямото разочарование, което изпитах от развитието на ситуацията. За пореден път се убеждавам, че силните на деня в момента наши политици, за жалост не притежават нужната мъдрост и интуиция.

Вчера те си направиха публично харакири с оставката на председателя на парламента. За да демонстрират някаква сила, от опозицията всъщност показаха голяма политическа слабост и недалновидност. Дебатът беше изключително свиреп, тонът излезе далеч отвъд допустимото и нашите парламентаристи вместо да упражнят демокрация, избутаха обществото до ръба на пропастта. Изпускайки ситуацията от контрол, двете основни сили се оказаха опрени до стената и стигнаха до жесток челен сблъсък. Всички мостове за някакъв що-годе нормален политически живот и диалог бяха изгорени. И обществото ни в момента е поставено пред сериозна опасност.

Демокрацията си има свои неписани закони. Вчера видяхме, че когато властта загуби равновесие, веднага се появява ново мнозинство, което, за да се заяви, нанася удар върху председателя на колективния орган, бил той парламент или общински съвет. Това е нормално. И го виждаме в много държави с установена и развита демокрация.

Но всяко правило има изключения. Тук се провалиха днешните политици. Никола Минчев беше приет от всички партии, вчера дори опонентите му не казаха лоша дума за него, той имаше високо одобрение – диалогичен, млад, образован, неопетнен човек. А те го отстраниха. За мен това е груба грешка от страна на опозицията. Защото, така те накараха друг неписан закон на демокрацията да сработи. Българският народ е казала мъдро: "Опитаха се да му избодат очите – изписаха му вежди“.

В политиката едно от най-опасните неща е да създадеш политически мъченик. А когато той е авторитетна и одобрявана фигура, веднага се превръща в символ. Дори бих си позволил да кажа в политическа икона. Вчера се случи това, опозицията за няколко часа създаде нова политическа икона и изгради Никола Минчев като сериозен политик, който, според мен, ще играе ключова роля в бъдещето на страната. Един недомислен ход с оставката даде в ръцете на Кирил Петков и ПП много силно политическо оръжие за предстоящите предсрочни избори. Защото, нямайте съмнение, че вървим натам. И съвсем скоро някои от партиите ще осъзнаят какво са направили, като си видят резултатите, особено ще страдат от ИТН.

И това се потвърди веднага с протеста в подкрепа на сваления председател. За мен той беше спонтанен и неорганизиран. Важно е, че гражданското общество реагира. Но не трябва да забравяме, че от другата страна също има много привърженици, които партиите вече са изкарвали на улицата. Спомнете си протестите по времето на Пламен Орешарски и как ДПС изведе над 30 000 души на Орлов мост в подкрепа.

Ето за този взривоопасен момент се притеснявам. Защото вчера политиците се вкараха в капана и нямат полезен ход. А по моему ситуацията не беше сложна за решаване. След седмица има вот на недоверие. Защо беше нужна тази демонстрация с оставката на председателя. Партиите трябваше просто да изчакат вота.

Повтаря се една страшна, но поучителна история от древния Рим. Първият самопровъзгласил се диктатор по времето на Републиката - Луций Корнелий Сула изповядва максимата "Mors tua vita mea“– "Твоята смърт е моят живот“. Неговата политика на агресия довежда до повече от 50 години гражданска война в Рим. Но те са имали щастието да са най-могъщата империя в света и това ги е спасило. За нашата държава обаче нещата са доста различни.

И затова наблюдавах със свито сърце какви ги забъркват нашите народни избраници вчера. Вече няма възможност за диалог, готови са единствено за челен сблъсък.

А точно в този тежък за целия свят момент, не е добре улицата под натиск да решава проблемите в управлението на държавата. Войната промени целия свят. Вече се чуват гласовете на някои лидери, които говорят, забележете, за нов световен ред, което означава отново глобално противопоставяне. И на този фон излизат нашите вътрешни проблеми, които заплашват да взривят и без това крехкото равновесие. Я си представете какво ще стане, ако ветото за Северна Македония наистина падне, както твърдят някои, че е вече поет ангажимент?



България ще се изправи пред много тежка вътрешна ситуация. И отново поради липса на мъдрост и политическа далновидност. Дано пък този път не съм прав! Но като виждам как започва и днешният парламентарен ден...







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Славчо видя и той долната игра на чалгара. Това са боклуци .
0
 
 
Мазен....виж си мутрата ве...мазник...наглец,не коментирай,махай се...
0
 
 
Слафчу това сам ли го е измислил...кой знае?
0
 
 
Славчо и ти ги разбра що за боклуци са от ИТН.Един кретен като Тошко ги предаде .Ако ги питаш какво направиха не вярвам ,че могат да обяснят.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1535) 16%
Спас Гърневски (1337) 14%
Д-р Иван Чомаков (909) 10%
Славчо Атанасов (2463) 26%
Иван Тотев (2434) 26%
Здравко Димитров (826) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: