ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Символи на Франция белязаха първата вечер на фестивала "Златен ключ" 2021 - Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:55 / 14.07.2021Коментари (0)1373
Вчера бе обявено началото на 18-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2021. То е и своеобразен апогей на поредицата от събития през тази много важна година, в която се отбелязва 30 години от възстановяването на Алианс Франсез в Пловдив. През 1991 година тук отвори врати Генералното представителство на Алианс Франсез Париж за България и в града се установи и първият френски алианс.

Оглавен от Жан Никола Льофийол – и до днес голям приятел на България и Пловдив. Основател на фестивала е още един французин, Бернар Руо, оставил част от сърцето си в Пловдив. Той неотменно присъстваше на всяко издание на "Златен ключ", но пандемичната обстановка отново възпрепятства идването му в Пловдив.И тази година в Пловдив дойдоха музикални любимци от Франция, добре познати на публиката и в Пловдив – Jessandwest - близнаците Джес и Уесли.

Те са популярен френски музикален дует, лауреати на музикалния риалити формат Graines de talent и впечатляват с авторските си композиции и интерпретации на рок класики. По време на концерта в първата фестивална вечер до сцената твори  Венета Павлова - млада и много талантлива художничка, която предстои да развива уменията си във висше училище във Франция.

Тя се вдъхновяваше от думите и мелодиите, които звучаха на сцената и ги асоциира с фигури и усещания, които накрая сподели с публиката. Водещи на "Златен ключ" и през тази година бяха Фани Брадинска и Владислав Севов.

Приветствени думи за официално обявяване на старта на фестивала отправи заместник- кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. "Фестивалът "Златен ключ" е възможност Пловдив да посрещне френската култура, а Франция да срещне Пловдив. Именно за това ние от община Пловдив ще продължаваме да подкрепяме фестивала.

Сърдечни поздрави и благодарности към Фани Брадинска, която полага неимоверни усилия и сърце това прекрасно събитие да продължава да се случва. Напълно заслужени адмирации! Специални поздрави и за "Алианс Франзес" и респект за 30-годишния юбилей!  Разчитайте на нашата подкрепа и занапред!", каза заместник-кметът Пламен Панов. След него Севдалин Божиков - Президент на Алианс Франсез отправи приветствие по повод 30-годишния юбилей. 

В първата вечер на фестивала се изявиха възпитаниците на "Арт Войс център Пловдив" с вокален педагог Руми Иванова. Много от френските песни са посветени на Париж, възпяват го, представят духа му в различни епохи. Но една е особено популярна и затова неслучайно Шанз елизе е и химн на фестивала. Песента бе изпята от дебютантката в "Златен ключ 2021" Кристина Карабельова и Jessandwest. Кристина изпълни и  "Спомням си" -песен на Лара Фабиан.

12-годишна Анна-Мария Гендова представи впечатляващо песента "Последен танц". Следващата изпълнителка преди няколко години спечели голямата награда на фестивала в конкуренцията на ред други изпълнители с високи вокални умения. Тази година Десислава Гинчева изпя Une vie d'amour на Шарл Азнавур. Песен от анимационен филм и то по едно от любимите произведения за деца и възрастни - "Книга за джунглата" бе изпълнена от още един нов приятел на фестивала - Йосиф Бамбин.

Жак Брел и Едит Пиаф - сигурно това са първите две имена, които всеки асоциира с шансона. С интерпретация едновременно на песни и на двамата може да се заеме само истински подготвен изпълнител. Направи го една от възпитаничките на Руми Иванова с най-многобройни музикални награди – изключително талантливата Ива Ичевска, която разплака публиката с "Не ме напускай".

След нея песента Les yeux de la mama прозвуча в брилянтно изпълнение на Антония Арнаудска, а Кристиян Павлов изпя песента на Азнавур, La boheme. Още една песен - легенда, свързана с копнежа по морето, прозвуча по време на първата концертна вечер в изпълнение на  Белослава Петрова. Една от любимките на вярната публика на "Златен ключ" - Надежда Димова изпя Une vie d`amour на Азнавур. "Живот в розово" – още една песен - символ на Франция представи Йоана Ташева. Финалът на изпълненията на българските певци постави Виктория Димова с песен на Селин Дион.

Близнаците от Jessandwest зарадваха публиката с две чисто нови свои композиции, с които анонсираха своя гала концерт. Той е тази вечер от 19.00 часа, отново на  южната тераса на ДК "Борис Христов" с вход свободен. С него ще честитим и Националния празник на Франция!

Всички участници получиха диплом по повод 30-годишнината на Алианс Франсез от Фани Брадинска и си направиха общи снимки за спомен.

18-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2021 се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1537) 16%
Спас Гърневски (1338) 14%
Д-р Иван Чомаков (911) 10%
Славчо Атанасов (2465) 26%
Иван Тотев (2436) 26%
Здравко Димитров (827) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: