ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Семейство: Пловдивски инспектори съсипват бизнеса ни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:18 / 17.09.2013Коментари (8)5173
© 24 часа
"Вече 9 месеца цехът ни е затворен. От областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив ни побъркаха от проверки. При всяка откриват нови нарушения, които изскачат едно след друго като матрьошки", разказаха Павлина и Илиян Матееви.

Те притежават малко предприятие за зеленчукови консерви в Раковски, въведено в експлоатация през 2000 г. Досега то успешно се развивало, давайки хляб на съпрузите и двете им деца и на още трима работници. От 22 януари обаче обектът е под ключ със заповед на шефката на дирекцията д-р Теодора Севова, а 12-годишният бизнес на Матееви е на път да загине.

Главоболията им започват на 30 май 2012 г., когато при тях пристигат представители на Инспекцията по труда, Агенцията по храните и полицията.

"Твърдяха, че имат сигнал за палене на огън и миризма от отпадни води. Това не се потвърди. Инспекторите по храните написаха констативен протокол и отразиха нередности, нямащи общо с анонимното оплакване", обяснява Павлина.

По документи тя е собственик и управител на фабриката. Не бил даден срок за отстраняване на пропуските, каквато е практиката. Съставили 2 акта за 2000 лв. Обжалвала ги в съда, където паднали.

Два месеца и половина по-късно последвала нова проверка от областната дирекция по храните, която приключила с протокол за 12 несъответствия по сградния фонд и документацията. Веднага след това била издадена заповед за спиране на цеха.

"Незабавно изпълних предписанията и на 14 септември 2012 г. ни разрешиха да отворим. В края на същия месец от дирекцията ми беше издадено и удостоверение за пререгистрация, че отговаряме на изискванията за производство на зеленчукови и плодови консерви", казва Павлина.

Семейството получило глътка въздух до 17 януари 2013 г., когато ги навестили инспектори от дирекцията по храните по анонимен сигнал за развалена лютеница. Проби обаче не взели. Вместо това Матеева получила протокол.

"В него бяха отразени почти същите нарушения за помещенията като от предходната проверка през септември 2012-а, които вече бяхме отстранили", недоумява Матеева.

Предприятието било затворено на 22 януари 2013 г. Собственичката подала заявление в дирекцията по храните за отмяна на заповедта, след като привела нещата съобразно предписанията. Оттам отговорили, че първо трябва да съгласува нов технологичен проект на цеха.

"Направих запитване в Министерството на земеделието и централата на Агенцията по храните. Обясниха ми, че няма подобно изискване. Отнасяло се само за обекти, произвеждащи продукти от животински произход", разказва Павлина.

Въпреки това изготвила документа и го внесла в областната дирекция. Три пъти го връщали със забележки и в крайна сметка не го одобрили. Матеева се обърнала за помощ към институциите - пуснала жалби до земеделския министър, омбудсмана, Агенцията по безопасност на храните. Оттам ги препращали по компетентност на дирекцията по храните в Пловдив. На 17 юни в цеха пристигнали инспектори.

"Вместо да гледат дали са изпълнени предписанията в заповедта за затваряне на цеха от 22 януари, те започнаха оглед на всичко. И намериха още нередности пак по сградния фонд и служебните книжа", обяснява бизнес дамата. 

Отстранила ги и в началото на юли поискала да проверят дали вече предприятието отговаря на изискванията. Този път контрольорите я уверили, че няма проблеми.

Матеева зачакала да бъде вдигната забраната върху цеха, но това не последвало. Шефката на дирекцията по храните д-р Теодора Севова я уведомила, че заради многобройните жалби до различни ведомства е поискала нова проверка с участие на инспектори от централата на Агенцията по храните. Те дошли и констатирали други нарушения, пак свързани с помещенията.

"Наказват ни, защото се оплакахме. Търпим огромни загуби. Подложени сме на невероятен стрес и тормоз", казва Матеева. 

Категорична е, че няма да се предаде. Възнамерява да иска среща с премиера Пламен Орешарски, за да му обясни как се съсипва у нас дребният бизнес. Според съпрузите май пречат на някого и проверките са тенденциозни.

Шефката на областната дирекция по храните д-р Севова изпрати писмена позиция. 

"Коментари и отговори на "твърденията" на г-жа Матеева не бих се ангажирала да направя, тъй като ги приемам за несъстоятелни и несериозни", посочва тя.

По думите  й "безпочвените и безкрайни обвинения" на собственичката на обекта по отношение на компетентността на пловдивските служители довели до инспекцията от София, която потвърдила направените досега констатации."

Според директорката става въпрос за съществени нарушения по сградния фонд и технологичното оборудване. Нямало и адекватна система за самоконтрол и мониторинг, с която да се гарантира производство на качествени и безопасни продукти.

"Областната дирекция осъществява контрол и когато установи наличие на риск за потребителя, е длъжна да предприеме административнонаказателни мерки, както в случая", подчертава д-р Севова. Тя добавя, че "детайлизирането на многобройните нарушения" в цеха за зеленчукови консерви в Раковски би било в ущърб на управителката му.

Щом Матеева смятала, че действията на инспекторите са тенденциозни, можела да потърси правата си в съда. До този момент нямало заведено дело.

"Ако целта е да запази семейния бизнес, би могла да концентрира енергията, с която ангажира все нови и нови лица и институции, в изпълнение на изискванията на закона", заключава шефката на дирекцията по храните.

Павлина коментира, че досега не са давали наказателни постановления, за да ги атакува пред съда, а само протоколи. Не желае да води дела, тъй като това би протакало нещата и предприятието ще остане под ключ с години.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Стефан Колев
премахни филтъра

+14
 
 
Някой е настъпил котето по опашката.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: