ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Седмицата на Димитър Димов в Пловдив започна с уникална изложба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:00 / 21.09.2021Коментари (0)1516
От вчера в Дома на културата "Борис Христов“, фоайе ет. 2 в продължение на 14 дни, пловдивчани и гости на града могат да разгледат една изключително любопитна изложба, озаглавена "Литературната аптека на Димитър Димов“. В красиво оформени стъклени витрини, придружени с информационни табла, са изложени автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ-Пловдив. Посетителите могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на Димитър Димов. Представени са също снимки и документи от фонда на къща музей "Димитър Димов", лични вещи и предмети, отразяващи периода на престоя му в град Пловдив.

С откриването на изложбата, последвалата прожекция на документалния филм "Триптих за Димитър Димов“ и творческа среща с неговите автори проф. Златимир Коларов – сценарист и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор, Медицински университет – Пловдив даде началото на "Седмица на Димитър Димов в Пловдив“. Тя е посветени на автора и неговия роман по повод навършването на 70 години от издаването на романа "Тютюн“ на любимия на поколения българи писател. Романът е написан в Пловдив, по времето когато Димитър Димов е бил ръководител на Катедрата по анатомия и физиология в Пловдивския държавен университет "Паисий Хилендарски“.

Партньори на Медицински университет – Пловдив в тази инициатива са Националния литературен музей и Община Пловдив, която финансира частично реализацията на проекта по Компонент "Гражданска активност“. Седмицата на Димитър Димов в Пловдив е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и част от Плана за културна и социална дейност на Медицински университет – Пловдив.

На откриването присъстваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, проф. Стефан Костянев, проф. Благовест Пехливанов, директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, уредника на къщата музей Димитър Димов – д-р Милена Катошева, доц. Георги Томов – директор на Музея на медицината при МУ – Пловдив, представители на Тракийски университет Стара Загора, в чиято структура днес е Ветеринарномедицинския факултет, Почетния консул на Фландрия за България, д-р Марияна Влашева председател на дружеството за приятелство, Марин Кадиев – председател на Съюз на независимите писатели, много професори, преподаватели и почитатели на творчеството на Димитър Димов. В ролята на своеобразен домакин и водещ на церемонията по откриването бе проф. д-р Виктория Сарафян.

Поздрав към присъстващите отправи проф.д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет- Пловдив, която благодари специално на община Пловдив, в лицето на заместник-кмета Пламен Панов и на Националния литературен музей и неговия директор за коректното и ползотворно партньорство. Тя представи програмата на събитията, идеята и пътя, извървян до реализацията, като специално отбеляза, че заради психологическото проникновение, острата конфликтност и дълбокото познаване на човешката душа, които е притежавал големия ерудит и обичан преподавател Димитър Димов , романите му имат вечен прочит. Това е така и защото те засягат общочовешки проблеми, актуални за всяко време. И точно в тези общочовешки теми, описани в романите на Димов, които истински ни вълнуват и днес, откриваме все по-задълбочен смисъл. Те са актуални и за съвременните хора, свързани с избора на живот, за цената на този избор, за непримиримостта, за смисъла.

Заместник-кметът Пламен Панов също поздрави публиката, като започна своя поздрав с малък цитат от Димитър Димов. Текстът е част от писмо, което писателят е написал до литературен критик и в него се казва: "Винаги ми е било приятно да си спомням за Пловдив, защото в този прекрасен, слънчев и стар като историята град е останала, частица от младостта ми – в него започнах кариерата си на професор, в него написах романа "Тютюн“, в него видях хубави постановки на мои пиеси“. Пламен Панов отбеляза, че е щастлив от факта, че седмицата, посветена на Димитър Димов се случва точно в Пловдив. "Изложбата съдържа автентични и ценни експонати, а историята на тези 4 години, които той е прекарал в Пловдив е пресъздадена прекрасно. Впечатлен съм и поздравявам колегите, които положиха толкова труд и вложиха сърце. А ние, общинската администрация, нямаше как да не дадем заряд и да не подкрепим тази идея. Тук е мястото да отбележа, че в Пловдив има 6 общински културни института, 3 държавни, 3 училища по изкуствата, но Музеят на медицината към МУ Пловдив е пълнокръвен и истински културен институт, който ние с удоволствие ще продължаваме да подкрепяме“, каза още заместник –кметът Пламен Панов.

За изложбата говориха още доц. Георги Томов и д-р д-р Милена Катошева, които обединявайки усилията си и интересите си в областта на медицината, литературата, археологията, културата и направиха възможна реализацията. Поздрав отправиха също директорът на Националния литературен музей, представителят на ръководството на Тракийски университет Стара Загора и Марин Кадиев, който е имал честта да познава лично автора и разказа спомени от срещите си.

Проявите, посветени на писателя и неговата творба, продължават с литературно четене на романа "Тютюн“. В навечерието на Европейския ден на езиците (26.09), на 24 септември в 13.00 часа в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив български и чуждестранни студенти ще прочетат откъс от романа на различни езици.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Абитуриентски балове
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: