ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Седем или осем са пловдивските тепета и кои са изчезналите?
Автор: Цвети Тончева 09:40 / 20.03.2024Коментари (2)7481
©
Въпросът за броя на пловдивските тепета, от една страна, не е толкова труден, от друга обаче наистина е много условно да се каже. Зависи за какъв времеви отрязък от съществуването на Пловдив се говори. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" историкът Видин Сукарев.

"През хилядолетията на съществуването на населеното място, ядрото на града е трихълмието и Сахат тепе. Тоест, много зависи от времето и обхвата на града. В римско време градът се е разширил значително и тогава в неговите черти са попаднали и “Бунарджика" или “Хълма на освободителите", както е известен, а също така и Младежкия хълм или “Джандем тепе".

Градът се е разраснал доста и в източна посока. Там е имало едно по-малко хълмче, което е известно като “Каменица". Както знаем, заради факта, че е имало извор на добра вода, там е възникнала и пивоварната. Но в следствие на нейната работа, хълмът е бил унищожен. Малко по-надолу, в посока към днешния бул. “Менделеев" и “Асеновградско шосе" е имало друг изчезнал хълм, който се е наричал “Лаут" или “Лаут тепе".

Този хълм е съществувал някъде до края на XIX, началото на ХХ век. Той също е бил сравнително малък от по-различна структура, отколкото тази на другите тепета, но също каменист. Използвам случая да кажа, че много хора бъркат този хълм с т.нар. Могила в Тракия, която дори и сега е извън чертите на града, но е доста близо.

Покрай нея минава железопътната линия, която свързва гара “Тракия" и Централната жп гара. Само че този хълм не може да се брои исторически в чертите на града, защото както казах, дори и сега не е в тях. Докато за “Каменица", за “Лаут тепе", все пак при всички условности, може да се каже нещо подобно. Но отново зависи от гледната точка", посочи Видин Сукарев.

По думите му, подобно е положението и с “Джендем тепе", донякъде и с “Бунарджика". Другото изчезнало тепе, което се е намирало в непосредствена близост до “Бунарджика" е “Марково тепе".

"Да речем, че тепетата са били със сигурност 7, ако разчленим трихълмието на три части, примерно “Евлия челеби"  и т.нар. “Валели тепе". От “Валели тепе" пък имаме останки и до ден-днешен, това са камъните от страната на така наречената “Чифте баня", на кръстовището. Това са последните отломки от него, тоест, това е някаква част от “Небет тепе", която е вървяла в източна посока. И до към 50-те, 60-те години все още е имало доста по-голяма запазена скална маса, но поради разчистването на тунела и прекарването на булеварда, тези части също са унищожени", добави историкът.

Според него, въпросът за броя на тепетата в Пловдив е доста сложен, защото има много условности. Голяма част от съвременните пловдивчани се затрудняват при изброяването на всички хълмове. Още по-сложно става, ако трябва да се описва кой елемент от трихълмието къде се намира, тоест “Таксим" “Небет" и “Джамбаз" тепе кои са. 

По мнението на Видин Сукарев, темата предлага най-различни данни и е важно кой как ги интерпретира.

И въпреки това, ако трябва да обобщим кои тепета влизат в територията на Пловдив днес, то това са трихълмието с “Таксим", “Небет" и “Джамбаз тепе", “Сахат тепе", като някъде “Сахат тепе" също го дават като двусъставно, защото както знаем, то наистина има два върха.

"Единият връх е с часовника, а на другия, където сега са станциите за приемане-предаване на различни там радио-телевизионни сигнали, там пък е било т.нар., има го в турски карти и източници и съответно и препечатано в европейски “Топлар тепе" е наричано понякога. Защото там не е имало погреб и са били разположени оръдия.

Така че виждаме, че и тук има някаква възможност за дисонанс. Но да речем, че “Сахат тепе" е един хълм, значи стават четири, “Бунарджика" и “Младежкият хълм" и стават 6. “Марково тепе" е изчезнало, “Валели тепе" също, “Каменица" също е изчезнало. Колегата Владимир Бачев смята, че е възможно дори да е имало и други тепета. Така, че горе-долу това е, тепетата мигрират, бройката се променя за съжаление през вековете", заключи Сукарев.


Още по темата: общо новини по темата: 88
21.04.2024 »
16.04.2024 »
13.04.2024 »
09.04.2024 »
02.04.2024 »
31.03.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на factotum_1967
премахни филтъра

на 20.03.2024 г.
-1
 
 
Трихълмието си е едно тепе - Таксим. На север са били стражите (невбетите), на юг са били джамбазите (катерачите). Сахат тепе са две - сахат и топлар. Другите са Бунарджика и Джендема. Изчезналите са Марково и Каменица (Петрица). Лаут тепе си е извън града. Валели тепе не е било на изток, а на северозапад от Небеттепе.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: