ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Само в Plovdiv24.bg: Вижданията на новия главен архитект за визията на Пловдив!
Автор: Диана Бикова 12:37 / 21.11.2019Коментари (7)11535
©
Новият главен архитект на Пловдив Димитър Ахрянов даде първото си видеоинтервю специално за читателите на Plovdiv24.bg

- Нарушен ли е законът с назначаването Ви на поста?

- Това няма как аз да го кажа. В това назначение са намесени две администрации, двама кмета, двама секретари на общини и юристите на двете общини. Преместването е тристранно споразумение. Така че, ако беше нарушен законът, според мен, поне някой щеше да се възпротиви от току що изброените хора. 

- Зададох ви този въпрос, защото веднага след обявяването на вашето име за главен архитект на град Пловдив започна една полемика в общественото пространство в Пловдив, някои медии твърдят, че не е възможно по такъв начин да бъде интерпретиран закона и че се създава един вид прецедент, който може би в последствие ще бъде използван и за други случаи. Притеснен ли сте за това, да кажем, малко негативно посрещане в Пловдив?

- Притеснен – не бих казал. По-скоро ми е неприятно, защото в един момент, в който трябва да се влезе в работа, в работен режим и да вършиш колкото се може повече работа, хабиш усилия да обясняваш на някой защо, как, какво, което според мен не е необходимо. Аз съм млад човек, искам да работя и това създава напрежение в работата.

- Всъщност Вие не сте незапознат с проблемите на Пловдив, тъй като сте бил главен архитект на район "Южен“, доколкото ми е известно?

- Точно така. Преди 8 години станах главен архитект на район "Южен“. В продължение на две години съм работил в пловдивската администрация. Район "Южен“ е един от най-големите райони в Пловдив, така че доста от проблемите са ми известни. Даже и в момента имаме конкретни казуси специално за там. Това беше едно малко стъпалце, след което кандидатствах в община Карлово за главен архитект, проведе се конкурс. Започнах работа там. Община Карлово не знам как изглежда в очите на хората, но община Карлово е една от най-големите общини в България – в нея влизат 4 града и 23 села, с изключително специфични проблеми, много разнородни и доста като обем.

Така че община Карлово е по-високо стъпало от позицията на районен главен архитект. В тази стълбичка позицията на главен архитект на Пловдив мисля, че е едно добро предизвикателство и смятам, че може би трябва да дадете малко време, медиите, да видите дали един млад човек може да се справи с това предизвикателство, да видите дали ще добави нотка на нововъведения, нов начин на мислене, нов начин на работа.

- За да завършим темата за Карлово, бих искала да Ви попитам какво направихте Вие за град Карлово като главен архитект?

- Това за мене е един много емоционален период, защото, когато отидох в община Карлово, аз не познавах никой. За мен беше непознат като район. Всеки е ходил в Карлово и единственото нещо, което може да каже, е: "Аз ходих в къщата на Васил Левски“. Когато пристигнах, наистина се чудех какво мога да направя едно малко градче. Оказа се първо, че градчето не е градче, а цяла община, хората са страхотни и за периода, който бях там – почти 6 години, ние направихме много неща. Ръководството през това време се запази едно и също, мина се два пъти през избори, хората си обичат кмета.

Основни обекти, които бих посочил като постижение, са новата пешеходна зона на Карлово; новата спортна зала с тенис на корт на покрива в едно от училищата, в която не е включен само един спорт – хандбал; направихме пълна реконструкция на плувния басейн в училище "Христо Проданов“. В община Карлово програмата за саниране на блокове започна доста по-рано от програмата за саниране в Пловдив и, когато тука нито един блок не беше саниран, в Карлово вече бяха санирани около 60% от блоковете в общината. Направихме реконструкция на трибуните на стадиона. Така че не са малко обектите.

- Нека се върнем в Пловдив. Да припомним на нашите зрители и читатели, че Вие участвахте в конкурса за главен архитект на Пловдив. Какво не хареса журито във Вашата разработка? Какво предлагахте Вие, а те не го одобриха?

- Не съм останал с впечатлението, че те не са одобрили нещо. В конкурса участваха доста изявени лица – арх. Илко Николов, арх. Салджиева. Може би комисията е сметнала, че в моята концепция, аз съм застъпил някакви по-иновативни представи за този град и може би са сметнали, че към онзи момент не могат да се реализират.

- Какво означава "иновативни виждания"?

- В концепцията бях заложил доста иновативни методи за зелената система, за компостирането, за използването на дъждовната вода, примерно – градско земеделие ...

- ... нещо, което се прилага в София.

- Да, нещо, което се прилага в София, но да не даваме за пример София. Нещо, което се прилага в Европа.

- Ако бъде обявен пак конкурс за главен архитект, редовен, Вие бихте ли участвали наново?

- Това зависи от г-н кмета!

- Вашият подпис стои под проекта за ПУП-а на съборения тютюнев склад на улица "Одрин“ 8. Заради този проект покойният главен архитект Румен Русев беше разследван. Той ли пое институционалния удар? Къде е вашата грешка?

- Да, моят подпис стои под ПУП-а за зоната на "Одрин“ 8. Това беше доста отдавна – преди 8 години. По това време работих в едно проектантско бюро. Това е била конкретна задача, която е била поставена на екипа. Знаете, че един ПУП не се прави за 1 ден, не се приема изведнъж, а минава през много инстанции и одобрения.

Този ПУП, към онзи момент, е бил разглеждан от чисто градоустройствена гледна точка и никога на преден план не е стоял въпроса, че сградата ще бъде съборена. Мислили сме какъв обем може да бъде построен и как да бъде свързан със зоната. Самото събаряне е отговорност на собствениците.

- Каква е вашата визия за развитието на Пловдив? Как си представяте Пловдив след 4 години? Какво ново ще има?

- Първо, има стратегия на ръководството и второ – Пловдив е на много хиляди години и той не започва от днес и от мен. Разглеждаме всички стратегически документи, които са приети до момента – да видим на какъв етап са. Предстои одобряване на ОУП и нова стратегия за развитието на града.

- Как бихте запазили този неповторим дух, чар и привлекателна сила на Пловдив?

- Хора от цялата страна идват на почивка тук. Аз винаги съм си представял една разходка с файтон в града ни. Това е нещо, което съдържа духа на Пловдив, но го няма. Във всяка европейска столица с дух има подобна атракция – например Виена.

- Запознахте ли се с новия ОУП на Пловдив? Докъде е стигнало разработването му и къде ще има промени?

- Предварителният му проект е внесен в общината. Аз съм тук от 3 дни и още не съм стигнал до плана, който  е на етап "становища“ от съответните инстанции и министерства. След като бъдат събрани те, предварителния проект ще бъде разгледан, а след това и обнародван – чрез публични обсъждания.

- Град и община Пловдив са с едни и същи граници. Накъде ще расте градът?

- Моето виждане е, че градът трябва да се разсели настрани – да се създадат нови квартали, които да дадат възможност за по-спокоен начин на живот. Не трябва да гоним София по забързаност. Пловдив трябва да запази своя дух и своето спокойствие. Не искам да си представя, че ще се движим по улицата, заболи поглед в земята и ще броим плочките. Пловдивчани ходят с високо вдигнати глави, гледат се в очите, кимат си и се усмихват – това е духът ни.

- Зелената система е един много важен за всички елемент. Дали ще има възможност да се увеличи тя?

- Всички са на мнение, че Пловдив трябва да получи още зеленина. Има как това да се постигне – чрез зелени ръкави по основните булеварди, допълнително залесяване на дадени райони. Имаме възможност за това, ще има и желание.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Юлий Славов
премахни филтъра

+2
 
 
Ужас! На 3 пъти отговаря на въпрос с "не знам. каквото ми кажат, това ще направя или подпиша" За пръв път чувам че задача на гл. архитект е да докара файтон щото видял такъв във Варна!?!? А от ОУП няма идея сигурно защото не го интересуват такива сложни неща... Тоя ще бие и Каназирева по некомпетентност!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: