ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
С тържествена заря-проверка бе отбелязан празникът на Пловдивския гарнизон
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:41 / 05.07.2020Коментари (0)6310
Бойната биография на пловдивския гарнизон е изпълнена с подвизи и героизъм, саможертва, любов към родината и стратегически решения, които намират достойно място в учебниците по история. На този ден се събираме да се поклоним пред миналото на прославения Девети пехотен пловдивски полк, Двадесет и първи пехотен средногорски полк, Двадесет и седми пехотен чепински полк. Техните победи при Сливница и Пирот, при Драма, Шаркьой, Булаир, при Криволак, Дойран, Гюешево и Стражин са национална гордост и пример за подражание на българската армия. С тези думи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се обърна към присъстващите военни, официални лица и граждани по време на честването на празника на Пловдивския гарнизон.

На събитието, което се проведе снощи на пл. "Централен", присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, народният представител Атанас Ташков, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметът Тодор Чонов, кметът на район Тракия Костадин Димитров и други.

"Днес Съвместното командване при специалните операции на Българската армия е неразделна част от въоръжените сили на страните членки на НАТО. Нека гордостта от подвизите от миналото, наравно с отличната подготовка за противодействие на съвременните рискове и заплахи да Ви дават сили и самочувствие. България разчита на Вас", допълни в словото си Цвета Караянчева.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва, след което бяха поднесени венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили своя воински дълг.

"Предизвикателствата пред националната сигурност са големи, но аз убеден, че това, с което разполагаме, даваме най-доброто от себе си. Дълбок поклон и вечна памет на загиналите, на онези, които, когато умираха, не знаеха, че днес ще ги наричаме герои, не знаеха, че градят днешната история на България, но знаеха много добре как да воюват", поздрави, на свой ред, генерал-майор Явор Матеев.

Преди официалното събитие военните формирования преминаха в празнично шествие по Главната улица пред погледа и ръкоплясканията на десетки пловдивчани.

Точно в 21,55 ч. заря изпълни небето над Пловдив.

Съвместното командване на специалните операции (бивша 68 бригада специални сили) е съединение на Командването на силите за специални операции (КССО) на Сухопътните войски на Българската армия до 2004 г., а след това е самостоятелно поделение, наследник на бившата Парашутна дружина, която се отличава в боевете при Страцин и Стражин през Втората световна война. Дружината е първото парашутно-десантно подразделение в България и предшественик на съвременните специални сили.

От декември 2015 г. командир е бригаден генерал-майор Явор Матеев.

Вчера се проведе и официалната церемония по връчване на бойното и представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив, с което завърши процесът по сформирането на СКСО. На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, които се поклониха пред храбростта на българските военнослужещи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Футбол - други
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: