С пазачи-сътрудници борим безработицата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:34 / 23.07.2014
904
70 души са назначени до момента на длъжност "Пазач-сътрудник по опазване на обществения ред" в Пловдивска област по Националната програма "Сигурност". До няколко дни ще бъдат назначени и останалите 140 души.  

Общо 210 човека ще работят по програмата за срок от 8 месеца и ще получават минималната работна заплата. Те са разпределени в 52 населени места в областта, които са избрани след анализ от Областната дирекция на МВР и Районни управления "Полиция", на базата на: ниво на битовата престъпност, средата за сигурност, отдалеченост на населеното място и наситеност със сили и средства на ОД МВР - Пловдив. 

Охранителите ще работят в селата, където няма полицейско присъствие и има висока престъпност. Те  ще бъдат в помощ на полицейските служби и ще помагат в опазването на обществения ред, но няма да имат право на оръжие. Преди да подпишат трудовите си договори,  бъдещите охранители преминаха инструктаж за безопасност. 

Срещу подпис всеки от тях получи отличителна жилетка и карта, с които да се легитимира пред обществеността. За всяко населено място са осигурени по няколко човека, които на ротационен принцип по двама ще се грижат за реда и спокойствието на местните хора.   Най- много безработни лица са ангажирани в  малките населени места на територията на Карлово, Асеновград, Калояново, Първомай и Родопи. 

Припомням, че национална програмата "Сигурност" е разработена и се изпълнява съвместно от Министерството на труда и социалната политика и Министерството на вътрешните работи и е финансово обезпечена със средства от държавния бюджет. От бюджета се осигуряват средства за трудовите възнаграждения на наетите лица, за платен годишен отпуск и за дължимите осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя. 

Областните администрации в качеството си на работодатели по програмата, разкриват работни места за изпълнение на дейностите, сключват индивидуални трудови договори с безработните, насочени от съответната Дирекция "Бюро по труда", създават необходимата организация на работа и осъществяват непрекъснат контрол по изпълнение на програмата. 

Сред целите на програмата, която няма еквивалент в досегашната практика на социалното министерство, са  опазване на обществения ред на места в висока битова престъпност и в същото време - осигуряване на заетост в райони с висока безработица.  Охранителите, чийто подбор се прави от бюрата по труда, трябва да сигнализират органите на МВР при риск от извършване на престъпления и настъпване на бедствия, аварии, катастрофи. 

В рамките на своите правомощия те ще съдействат за недопускане на кражби, злоупотреби и противозаконни посегателства и ще оказват помощ на по-възрастни хора и на хора с увреждания. Общия бюджет на програмата, която ще обхване близо 5 000 безработни в страната,  е 17 милиона лева  до края на 2015 година.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...
Почина Христо Баев
Синът на загинала заместник-директорка очаква справедливост
Процесуални пречки спънаха делото за убийството в Скутаре
Отложиха затварянето на кръстовище в южната част на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).