ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Румен Василев: БСП e единствената партия с дългосрочна визия за развитието на обществото
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:52 / 11.11.2021Коментари (0)1931
©
БСП e единствената партия с дългосрочна визия за развитието на обществото, заяви Румен Василев, кандидат за народен представител от Коалиция "БСП за България“ от 16 МИР Пловдив град.

Румен Василев е на 69 г. Завършил е МЕИ – Габрово специалност "Технология на машиностроенето“. Работил в системата на "Балканкар рекорд“ Пловдив. Създател на собствена компания за мото и електрокари. Създал фамилия кари, отличена с множество златни медали. Има защитени авторски права и патенти. Председател на БАС – район "Централен“. Семеен, с две деца.

- Обявихте, че ще работите за социално-икономическото развитие на града и региона. Какво не ви харесва в настоящата ситуация?

- Не е подходящо обстановката, в която се намира в града да развива своите икономически възможности. Това е функция както на досегашната местна политика, регионална, така и на националната политика до последното правителство на ГЕРБ. Широко рекламираните икономически постижения не бяха нищо повече от недобре планирани и проведени контакти за разкриване на нови производства в Пловдив и областта. Това може да се илюстрира със следния пример: широко рекламирания от Борисов завод за автомобили в град Пловдив се оказа едно обикновено производство на инсталацията и осветелните фарове на една западноевропейска автомобилна компания, в която бяха наети нискоквалифицирани служители, предимно от околните села между Пловдив и Асеновград, които напрактика сглобяваха готови елементи и бяха доставени шприц производства от вече изостанали и нерентабилни такива производства в Турция или в други страни от Близкия изток.

Как да бъдем доволни, при положение, че Пловдив беше лидер в машиностроенето и електрониката не само в България, не само в Източна Европа, но и в света. В Пловдив се намираше третата по големина компания за производство на подемно-транспортна техника – "Баканкар рекорд“ Пловдив. В него работеха близо 5000 човека, умножете по 4 (четиричленно семейство) и си направете сметка колко хора живееха благодарение на постъпленията, които имаше един от членовете на семейството, работещ в "Рекорд“. Така беше и в областта на електронно-изчислителната техника – в ЗЗУ работеха 2500-3000 човека сумарно, в "Пишещи машини“ – близо 2000 души...

Всичко това не може в момента да бъде възстановено, колкото и да ни се иска. Защо? Защото България и респективно Пловдив бяхме елемент от международното разделение на труда в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ). Защото някои злоупотребяваха с времената на социализма, като вулгарно третираха и коментираха икономическите отношения от времето на социализма.

Това беше благодарение на международното разделение на труда в рамките на СИВ – имаше междудържавни споразумения, в които бяха ясно очертани приоритетите на всяка една държава. България беше специализирана в областта на подемно-транспортното машиностроене, Полша беше специализирана в областта пътно-строителните машини и т.н. Това днес отсъства.

- В рамките на Европейския съюз няма ли такъв вид регулиране на отношенията или икономиката се крепи само на чисто пазарни механизми?

- В рамките на Европейския съюз такова нещо не би могло да съществува, тъй като чисто пазарните взаимоотношения са издигнати в култ. Не се следи за социалния ефект върху развитието на икономиката. Няма такова нещо, те си говорят общи приказки. Като пресен пример ще посоча взаимоотношенията на ЕС със САЩ: видяхте, че достигнаха до скандал – при подписани договори между Франция и Австралия и Съединените щати, споразуменията бяха срутени, бяха денонсирани и на тяхно място бяха изградени други взаимоотношения между САЩ и Австралия. Когато капиталът види възможност да печели не 100, а повече от 100 процента, той не преговаря.

- Няма нищо лошо в това да се печели.

- Няма и аз не съм казал, че е лошо. Обаче зависи кой печели. Ако не печели една тясна група от хора, а на първо място обществото и широк кръг от участниците в икономическия процес – тогава да!

- Дълги години сте работили в системата на "Балканкар рекорд“ Пловдив, което имаше утвърдени задгранични пазари, както коментирахме. Защо, според вас, днес нямаме предприятие от такъв тип? Може ли и как може да се промени тази ситуация?

- В сегашните условия предприятие от такъв тип в България не би могло да се изгради, поради простата причина, че България като член на Европейския съюз и предвид законодателството, което дава абсолютно предимство на пазарните взаимоотношения и ограниченото участие на държавата и предвид, че отсъства онова регулирано разделение на труда в рамкитне на ЕС, ние не можем да осъществяме крупни, мащабни икономическо проекти. Не можем поради простата причина, че развитите държави, както ние им казваме, въпреки че те не са толкова развити, колкото абсолютни монополисти, като Германия, Великобритания, когато беше член на ЕС, Франция – никой доброволно няма да си отстъпи пазарните позиции. Това можеше да стане само в рамките на Съвета за икономическата взаимопомощ, защото тогава икономическите взаимоотношения имаха друг характер – те държаха на първо място човека.

- Когато България беше приета за член на ЕС имаше няколко години преговорен период. Тогава не можеше ли да се договорят такива условия? Защото, ето факт – България от аграрна страна сега се превърна във вносител на земеделска продукция, което е абсурд.

България беше в списъка на развитите държави. Развитите! Един от елементите й беше нейния аграрен сектор, който беше водещ. Не може, тъй като България е неглижирана във всяко едно отношение. Трябва нова политика. Само правителство на БСП може да осъществява такава нова политика.

- Какви мерки за подобряване на бизнес климата в страната предлага БСП?

- Това е разработено в нейната широкообсъждана програма, която не може да се каже в кратко интервю и която трябва да се прочете. Такива елементи на съживяване на икономиката има в мерките в първите 100 дни, ако БСП спечели изборите.

Глобално, бих искал да следното: на България й е жизнено необходимо час по-скоро, по най-радикален начин да възстанови икономическите взаимоотношения с Русия. Русия е нашето икономическо спасение. Тази посока е с всички потенциални възможности за развитието на България. Както преди промените България имаше добре структурирани и добре очертани икономически и социални взаимоотношения не само със Съветския съюз, а и с другите държави, така това трябва сега да се направи. Ние нямаме ясни икономически взаимоотношения. Основното, подчертавам, спасителния пояс за развитието на България, се корени в нашите отношения с Русия.

Защо го казвам? Русия е огромен пазар. Виждаме, че Германия, която е стълбът на Европейския съюз, по всякакъв начин не допусна да бъде денонсиран и торпилиран жизненоважния за нейната икономика проект за газопровода "Северен поток 2“, а ние с лека ръка, по необясними причини, скъсваме всички икономически взаимоотношения с Русия. Ние имаме атомни реактори, които не ги пускаме да работят, за да угодим на определени политически корпоративни интереси на кръгове и среди от Европейския съюз. Това може да е много лошо и много нелицеприятно, но е самата истина.

- Един път ще има "Южен поток“, после няма да има, после има "Турски поток“, после – няма да има...?

- Ще има всякакви видове игри само и само да няма развитие на икономическите взаимоотношения на България с Русия. Това няма да издържи във времето, защото в противен случай нашата нация е обречена на глад. Искам много добре да разберете, че развитието на икономическите взаимоотношения води до развитието на сивото вещество на българина. В Пловдив имаше плеяда блестящи инженери и научни работници благодарение на производството на подемно-транспортната техника, благодарение на производството на лазерна техника, благодарение на производството на електронно-изчислителна техника... това изисква хора с богат умствен потенциал, а те се създаваха тук, в нашите условия, в нашето висше образование. Това не може да стане така с магическа пръчка! Голяма част от тези специалисти бяха деморализирани, те бяха зорлем мачкани, за да бъдат отстранени от тези научно-производствени комплекси, докато бъдат доведени до състояние на просешка тояга.

- Някои ще ви кажат, че трябва да се развиват балансирано икономическите отношения, не само с Русия, а с целия свят, в края на краищата – XXI век сме...

- Ние досега развиваме само със западния свят и то едностранно. Затова подчертавам, че трябва и с Русия. Аз не съм казал, че трябва да скъсаме икономическите взаимоотношения с Европа, но там нас ни чака един безжалостен и несоциален пазар. Онзи пазар е задоволен отвсякъде, те нямат нужда от нищо, затова цялата им политика е протекционистична и през всички тези 30 години беше насочена към унищожаване на българските производство.

Благодарение на промишлените мощности в Пловдив, за които стана дума, беше открито пловдивското МЕИ – Машинно-електротехническия институт, сега Техническия университет.

Темата изисква много сериозно отношение и не от избори до избори.

На Пловдив му липсва дългосрочно планиране. Без БСП, всички останали политически сили си нямат хабер какво означава това, те нямат дългосрочна визия за развитието на обществото. Нямам нищо против членовете на СДС, на ГЕРБ и т.н., но в тяхно лице не съм видял фактори, които да мислят мащабно и напред във времето. Обществото създава своите кадри в рамките на минимум две десетилетия, за да почнат те да връщат. През това време минимум четири пъти се правят избори и, ако четири пъти сменяш приоритетите – нищо не става!

Обществото трябва да подкрепи усилията на БСП, защото тя внася онзи елемент, който е толкова необходим на всеки нас, без значение какви му са политическите пристрастия. Това е: визия за бъдещето, стабилност във взаимоотношенията в настоящето, висока култура във взаимоотношенията между хората, без значение от техните лични пристрастия.

Отвратителен е тоя език, който се случва в момента в пространството – както използвайки медиите, между политическите партии, между икономическите субекти... Такова, не бих го нарекъл дори и площадно, такова елементарно, вулгарно изразяване на отношението към дадени събития и процеси никога в България не е имало. Това съответства на нивото, в което се намират тези процеси в България. А то е много ниско. Независимо от всичко, аз съм оптимист, защото виждам у младите жажда за повече човечност. Оттук ще се тръгне. Подкрепете БСП! Интелектуалният потенциал на България е в БСП и около нея.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (796) 14%
Д-р Иван Чомаков (546) 10%
Славчо Атанасов (1459) 26%
Иван Тотев (1495) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: