ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Родопчанка твори чудеса в центъра на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:11 / 21.06.2020Коментари (0)6827
В днешния технологичен свят, е почти невъзможно да си представим млада жена с прежда и игли в ръце. Още по-малко пък деца, които с интерес да изучават тънкостите на плетенето. Има обаче едно място в центъра на Пловдив, където човек се връща назад във времето, когато стари и млади, заедно са създавали истински шедьоври само с една кука и кълбо прежда. Това е ателието “Мартинелко" на Севдалина Вутова, където се плетат играчки и се изработват народни носии за емблематичните кукли Барби.

Севдалина е родом от Девин, където завършва електротехникум, а по-късно се мести в Пловдив. За пръв път хваща иглите още като дете. Тогава нейната баба є показва тънкостите на плетеното, но с годините родопчанката позабравя този занаят и се занимава с други дейности. Докато не вижда репортаж по телевизията за деца сирачета и решава да им направи подарък. Започва да търси из магазините ръчно изработени играчки, но не открива нищо, което да я грабне. Случайно попада на плетени играчки и остава очарована. Решава тя само да пробва да направи такива. “Сякаш нещо отвътре ме подтикна да се захвана с плетенето на играчки. Седнах една сутрин, без никаква идея как се прави, но с огромното желание да измайсторя нещо за тези дечица. Толкова се бях улисала в работа, че не усетих как мина денят. И когато направих първата, вече нямах търпение да се захвана със следващата", спомня си Севдалина.

Когато вижда радостта в очите на децата, тя остава удовлетворена от свършената работа и категорично решава, че ще превърне това свое хоби в професия. И така вече 6 години нейните плетени играчки носят радост на малчуганите. По рафтовете в ателието є са подредени всякакви плетени животинки - жабоци, мечета, котараци. До Кучето поет, което държи химикал в ръка, наднича Малкият принц с лисичката, а Хари Потър и Спондж Боб сякаш са се улисали в разговор с Маша и Мечокът. Всички те са толкова реалистични, че изглеждат почти като живи. Затова и в ателието на Севдалина често могат да се видят малчугани, които с голямо старание преплитат бод след бод опитвайки се сами да измайсторят някой от любимите си анимационни герой, а тя с радост ги напътства, пише "Труд".

Сред богатия избор от играчки прави впечатление вълкът и заекът от руската анимация “Ну, пагади". “Мой клиент ме провокира да направя сцената със Снегурочка. В първия момент ми се видя прекалено сложно да пресъздам анимация с конец, но в същото време онова пламъче вътре в мен започна да ме човърка и нямах търпение да пробвам. Докато ги плетях, през цялото време си тананиках песничката. Опитвах се максимално да се доближа до анимационните образи и да спазя цветовете. За мен беше много забавно и накрая се получи. Всички останаха много изненадани", разказва Вутова.

До момента е измислила над 350 модела, като всеки един е уникален. Няма еднакви играчки. Изплетени са от бебешки акрил, а вътре са пълни с антиалергичен силиконов пух, който не позволява да се мачкат при пране. Всичко се плете на една кука, а дребните детайли като очи, муцунки и нослета, също са от прежда. За изработката им, Севдалина не използва никакви предварителни модели или схеми. Всичко се ражда на момента в нейното въображение. “Не съм свикнала да броя бодове и да спазвам определена плетка. Те сами се получават в ръцете ми", обяснява родопчанката.

Севдалина е голям родолюбец и обожава българските носии, които често облича само за удоволствие. “Усещането е неописуемо. Имаш чувството, че самата дреха излъчва някаква особена вибрация, която те кара да стоиш изправен и да се усмихваш. Човек, докоснал се до такава дреха, изпитва чувство на патриотизъм", обяснява Севдалина.

Това я провокира да започне да шие народни носии, с които да облича известните кукли Барби. Пременени в такива одежди, те сякаш придобиват нов облик. Излъчването им се променя и стават красиви българки. За изработката на дрехите, Вутова използва стари платове, престилки, забрадки, които събира по селата. Всичко шие на ръка и украсява с дребни елементи, имитиращи пендари и накити. Някои от преобразените моми, държат в ръцете си хурки с вълна и така пресъздават едновремешните седенки. “Старая се да им придам автентичен вид и да ги доближа до образа на българката от едно време. За целта в дрехите им винаги се стремя да има орнаменти с традиционната българска шевица, която крие тайни кодове и послания. При изработката им момите са втъкавали наричания за здраве, плодородие и берекет", обяснява Вутова. Родопчанката е убедена, че само любовта към българското ще ни съхрани като народ и ще ни помогне да преминем през трудностите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: