ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Реджеп от Hell's Кitchen хванат в крачка в Пловдив?
Автор: Диана Бикова 16:09 / 11.08.2023Коментари (1)8402
©
Случай на нелегална търговия с хранителни продукти в гараж в Пловдив, във вътрешен двор на ул. "Генерал Кюркчиев" 12, е констатиран от Областната дирекция по безопасност на храните. От този гараж е зареждал с хранителни продукти своя бус-мобилна кухня победителят в риалити шоуто Hell's Kitchen България (2020 г.) Реджеп Бадев. Журналист от Plovdiv24.bg разговаря по темата с д-р Диана Спасова, отдел "Контрол на храните" в ОДБХ - Пловдив. 

- В Областната дирекция по безопасност на храните има ли подаден официален сигнал и кога?

- Този сигнал е подаден и входиран в Областна дирекция по безопасност на храните на 26 юли 2023 г. Той е препратен от друга държавна институция, а не директно до нас, от Общинския инспекторат.

По този сигнал веднага е сформирана комисия от инспектори от отдел "Контрол на храни", за да се провери достоверността на изнесените факти и обстоятелства в него. Колегите са извършили първо документална проверка, тъй като всички регистрирани обекти по Закона за храните фигурират в публичен регистър, който се поддържа на официалната страница в интернет на Българска агенция по безопасност на храните. При проверката на посочения адрес в публичния регистър не се установи регистриран обект. Последва физическа проверка на място на адреса и колегите са намерили достатъчно факти, които да потвърдят данните, изнесени в сигнала.

- Какво точно пише в сигнала?

- Сигналът, който ни бе препратен от Общинския инспекторат, е от "БГ Домоуправител". В него се казва, че в гараж се извършват дейности като складиране и обработка на хранителни продукти.

- При физическата проверка какво е намерено на посочения адрес?

- Установено е наличие на храни - в хладилни системи са съхранявани охладени и замразени месни продукти, етикетирани, в срок на годност. За този вид дейност - съхранение и търговия, обектът няма регистрация. В тази връзка колегите са предприели административно-наказателни мерки. Установен е собственикът, изготвен, съставен и връчен е акт за установяване на административно нарушение. 

- Известен ли е вече размерът на санкцията?

- Законът определя от 2000 до 4000 лева. Тъй като е в процедура самият акт за установяване на административно нарушение по Закона за административните нарушения, нарушителят има право, ако желае, да направи възражение. След изтичането на законоустановените срокове ще бъде изготвен от директора и размерът на санкцията от - до. Това е решение на наказващият орган.

- Какви са сроковете в конкретния случай?

- В 14-дневен срок от връчването на акта.

- Подал ли е възражение въпросният господин?

- Доколкото виждам в бланката на акта за установяване на административно нарушение, където нарушителят има право да възрази, е записал, че храните са за лична консумация. 

- Какво става с тези храни? Конфискувани ли са?

- Не са конфискувани, тъй като се установява правилно съхранение, в срок на годност са, от регламентиран производител са и не са възбудили съмнение по отношение безопасност.

- За какви продукти става въпрос - млечни, месни?

- Основно месни продукти. 

- По повод втората част от сигнала, че от този гараж е зареждан микробус - мобилна кухня на Реджеп Бадев - доказа ли се това твърдение?

- Няма значение от личностите, въпросът е дейностите, които той извършва, да са законосъобразни. 

В процес на изясняване на въпроса ви сме, тъй като това изисква и допълнитела справка и най-вероятно информация и от други Областни дирекции по безопасност на храните, както и от служителите на МВР. 

- Т. е. към момента не можем да кажем с категорична сигурност, че популярна личност е зареждало продукти от този нерегламентиран обект?

- Категорично не можем. 

- Какъв е редът за регистриране на "мобилна кухня"?

- Мобилната кухня се явява обект за търговия с храни. Законовият ред за регистрация е един и същ за всички, той е описан подробно в Закона за храните, чл. 26. Необходимо е да се представят документи за собственост на обекта, да се подаде заявление в Областната дирекция по храните на териториален принцип по адрес на управление на фирмата. В заявлението има задължителен декларативен текст на собственика на обекта, че е запознат с хигиенните изисквания и законоустановените правила за работа с храни.

Той трябва да има подготовка с познания и система за самоконтрол по прилагане на добри практики за работа с храни. След това се извършва проверка от инспекционен екип за съответствие на документите, както и физическа проверка на самия обект за съответствие по сградов фонд и технологично оборудване дали отговарят на хигиенните изисквания за заявения вид дейност.

На територията на област Пловдив са регистрирани 65 мобилни обекта.


Още по темата: общо новини по темата: 5843
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/974 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Начо
премахни филтъра

+1
 
 
Като чета ,не виждам нищо нередно. Няма храни с изтекла годност, съхраняват се в хладилник. Нередно е човешката завист и злоба.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: