Разкопките до "Понеделник пазара" все още тънат в бурени

Автор: Мария Морунова
Коментари (2)
08:30 / 04.05.2014
4326
Все още няма комисия на Министерството на културата, която да приеме разкопките, направени до Понеделник пазара, научи Plovdiv24.bg. Така археологическите разкопки в подножието на Трихълмието остават оградени и тънещи в бурени.

Припомняме, че през 2012 г. кметът Иван Тотев заяви пред наш репортер, че ще лобира пред тогава културния министър Вежди Рашидов за изпращането на комисия от Министерството на културата тук на мястото, която да приеме работата на археолозите, работещи няколко години на обекта, и да даде своето становище трябва ли или не да продължат археологическите разкопки, финансирани на 100% от собственика на терена Димитър Георгиев. Оттогава обаче отговор на министерството така и не е получен.

Сагата с Археологическите разкопки на Трихълмието продължава вече над 6 години. Петзвезден хотел, заведения, магазини, градинки и атракции, сред които 55-метрова кула, която с висящ мост да свърже тепето, бяха сред началните идеи на частния инвеститор Димитър Георгиев, въодушевено приети в началото на 2007 г. от тогавашната градска управа начело с Иван Чомаков. Пролетта на 2010 г. областният управител Иван Тотев категорично заяви, че няма да допусне амбициите за пловдивска "Айфелова кула" и съпътстващо високо строителство да закрият тепето. Кулата беше "отрязана", падна и общата височина.

Припомняме също, че по време на разкопките в южното подножие на Трихълмието пловдивски археолози попаднаха на първия античен храм на Филипопол, какъвто досега не е откриван. За съществуването му знаехме само от изображенията по филипополските монети, каза Жени Танкова, която ръководеше проекта.

Теренът се проучва от октомври 2007 г. Появилите се впечатляващи находки с изображения на божества накараха археолозите да мислят за съществуването на езически храм. Най-интересна е мраморната глава на бог Митра - индоперсийско божество, влязло в Римския пантеон през I век и олицетворяващо слънцето.

Две римски бани са сред находки в южното подножие на Стария град до Понеделник пазара. Едната е съвсем запазена, а другата е наполовина разрушена. Има и интересна мозайка, около 40 квадратни метра, открити са и многобройни парчета от глинени съдове.

Екипът от археолози предвиждаше до 4 метра под земята пространството ще бъде урбанизирано, всички крепостни стени, мозайки, части от улици и сгради да бъдат реставрирани и аранжирани на мястото, където са открити, а подвижните - в обособеното парково пространство и специална туристическа зала. Тази експозиционно-археологическа зона по естествен начин трябваше да продължи сега съществуващият археологически подлез и мястото да се превърне в трети основен вход към Стария град.


Виж коментарите (2)

Още по темата (39):
12.09.2023 Пловдивчанин: Търси се премиер, който да даде 43 милиона за Дупката до "Понеделник пазара"
11.09.2023 Бизнесмен нарече шефа на НИНКН и съпругата му организирана престъпна група
01.10.2022 Зико: Хората от НИНКН живеят в друго измерение
29.09.2022 Има един терен в центъра на Пловдив - една воняща и смърдяща дупка
29.03.2022 Новият православен храм на върха на Трихълмието пред завършване
18.02.2022 Хотел, бизнес център и жилищни сгради в дупката до Тунела
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).