ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ралица Костадинова от ТУ Пловдив с награда от херцога на Единбург
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:46 / 14.12.2020Коментари (0)1864
©
Международната награда на херцога на Единбург - ниво злато е призът, който третокурсничката от Техническия университет – филиал Пловдив Ралица Костадинова заслужи и очаква да я получи съвсем скоро. Тя учи в специалността "Автоматика, информационна и управляваща техника“ . Нейната страст са роботите. Наградата на Единбургския херцог всъщност е програма за личностно развитие, обяснява Ралица Костадинова. До сега тя има сребърно и бронзово ниво на наградата. Те помагат на студентката да бъде мотивирана и концентрирана за дълго време. Златното ниво вече й дава шанса да се занимава с роботи.

Другата награда на Ралица, която тя успя да заслужи през 2020 г., е стипендия от фондацията "Юрген Дорман“. За нея се е състезавала с конкуренти, също изучаващи инженерни науки. При това от значение е не само успехът от следването, защото повечето кандидати за стипендията "Юрген Дорман“ са отлични студенти. Ралица е убедена, че е постигнала успех и със силното си представяне по време на трите кръга с интервюта.

"Пред журиращите подчертах, че се занимавам с доброволчество в Националния алианс за работа с доброволци. Преподавам в академията за деца SoftUni kids от февруари. Започнах да обучавам деца от курсовете "Първи стъпки в програмирането“ и "Програмирай с платка Micro:bit", след това ме поканиха да разработя курса "Micro:bit роботика“. Искам да продължа по някакъв начин да помагам на хората, но искам и да се занимавам с технология. Стори ми се, че роботиката е най-добрият начин да постигна тези две мои цели.“ - казва Ралица Костадинова. Средствата от стипендията ще похарчи за покупка на много добър лаптоп, а остатъка ще инвестира в материали за своите разработки. Освен това Ралица е доволна, че компанията АВВ, която е представител на фондация "Юрген Дорман“ й назначава личен ментор, с когото ще обсъждат и работят по проекти, свързани с роботите на АВВ.

Ралица Костадинова вече е председател и на университетския клуб по роботика. Заради пандемията клубът не може да провежда седмичните си срещи, но студентите продължават да работят дистанционно и да изработват състезателни роботи. Това са малки машини, обяснява Ралица. "С тях се състезаваме в категориите Мини-сумо, 3D лабиринт, следене на линия. На мен са ми по-интересни свободните разработки, които също са част от състезанието. През миналата година се занимавах с 3D принтирана робо-ръчичка, като работих по нейното управление. Тя е нещо като умалена индустриална робо-ръка.“ - разказва тя.

Сега трима студенти от университетския клуб по роботика се готвят и за международното състезание IRC - /Интернешънъл роботс компетишън/, организирано от MRT STEAM LTD и Al-Biruni Institute for Languages and Science. Тази година темата за всички 250 участници от цял свят е "Robot, help us!“ /Робот, помогни ни/. "Ние вече приключваме със сглобяването на нашия робот и ще подготвим видеоклип, за да го представим на комисията“ - разказва Ралица Костадинова. Тримата студенти от Техническия университет – филиал Пловдив са решили, че техният робот няма да е свързан с коронавируса, защото очакват че повечето състезатели ще заложат на тази стратегия.

Те изработват градинарски робот. "Идеята даде едно от момчетата от отбора, който казва за себе си, че е градски градинар и си отглежда пресни зеленчуци на терасата. В паметта на роботчето ни ще вложим информация кога се сеят определени култури и то ще напомня: днес трябва да засадите чушките или граха. Частите на градинарския робот тримата студенти вземат от лабораторията по роботика на Техническия университет – филиал Пловдив. Но и тримата добавят свои собствени електронни и механични елементи. Ако спечелят състезанието ще имат премия от 1000 USD, която най-вероятно отново ще инвестират в части за роботи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Агресия между шофьори в Пловдив
Електротранспорт в Пловдив?
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: