ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Райна Петрова: Пловдив да стане визитката на България пред света
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:00 / 19.12.2009Коментари (16)5901
© Plovdiv24.bg
Пловдив е сред най-древните градове в света, потвърди публикуваната в "Дейли телеграф" класация. Основан през 4000 г. преди Христа, заема шесто място по древност. Другите преди него се намират доста на изток. Това огласяване на факта в един от най-популярните европейски вестници е невероятна възможност Пловдив да надскочи сегашното си дередже и да заеме мястото, което му се полага не на българската, а на световната карта. Коментар от кмета на район "Централен" Райна Петрова, която втора година работи за лицето на Пловдив пред Европа, потърси репортер на Plovdiv24.bg:

- Според научно доказани факти Пловдив има не шест, а осемхилядна история. Възможно е да е още по-древен. Градът ни може да стане визитката на България пред света, с която да се привличат туристи, защото точно тук има какво древно да се показва. Европейците, но особено американците, които си нямат дълга история, харесват автентичната древност. Толкова много имаме, че можем да привлечем не хиляди, а милиони туристи.

- Какво ни пречи, защо ги няма тези милиони туристи?

- Необходима е цялостна визия за развитието на града - за следващите двайсет-трийсет-петдесет години напред. Трябва да знаем какво бъдеще искаме за Пловдив и пловдивчани. Дали градът ще е туристическа и културна дестинация, дали ще го правим център на модерните технологии, които да обвържем с висшето образование, или ще съчетаваме и двете неща. И като избистрим политиката си за развитието на Пловдив поне в близкия половин век, да концентрираме усилията в избраната посока.

- Какъв е Вашият избор?

- Пловдив трябва да стане не само културен и исторически център, като се концентрираме върху археологията. Съсредоточие е нужно и върху съвременното му развитие, за да се утвърди като древен и вечен, но и модерен град. Историята е концентрирана в центъра, където кметувам. Първите жители са били на Трихълмието. Опитвам се да реабилитирам древното ни наследство. Бихме могли да привлечем огромни средства от европейските фондове. Представяте ли си?... Пловдив е най-древният европейски град - нима, ако представим отлични проекти, Европа няма да ги финансира?

- Да, но от общината твърдят, че има проблеми със собствеността. Не можела тя да налива от и без това ограничения си бюджет в археологическото богатство, което е държавна собственост. Не е ли работа това на държавата? Защо не оставите на нея да направи Източната порта например?

- Искам Източната порта да бъде възстановена, независимо чия собственост е. Вярно, че е на държавата. И какво от това? Скоро, за да я види, дойде специална делегация от Рим. Имаше и общинари, и представители на италианското министерство на културата. Нима и тук - в България - местната и държавната власт не могат да действат заедно, за да се случи нещо добро? Никакви проблеми нямах в предприетите действия за Източната порта от бившия областен управител Тодор Петков, макар че беше назначен от БСП. Срещнах пълно разбиране. Сега продължавам да съгласувам стъпка по стъпка с новия областен Иван Тотев и имам пълното му съдействие. На следващ етап ще търся помощта на Министерството на културата.

- Знаем, че това е голямата Ви амбиция. На коя стъпка сте сега?

- Предстои разработването на идеен проект в три варианта. Един от тях ще бъде приет от разширен съвет София и ще имам представа колко ще струва възстановяването на тази ценност. След това - дори преди да е готов работният проект, ще имам право да кандидатствам за финансиране пред европейските институции. Вече съм говорила с Брюксел, обещаха подкрепа.

- Колко пари трябват за проекта, общината дава ли?

- Петдесет хиляди са нужни. Още в началото на следващата година ще ги заделя от приходите от наеми на гаражи. Областният управител Иван Тотев ми препоръча да му напиша докладна по въпроса, може и той да помогне за изнамирането на тези средства.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на gorgona_medusa
премахни филтъра

+1
 
 
Не съм си представяла че толкова посредствено и лицемерно същество ще се грижи за район Централен, най-хубавата част от Пловдив...Дано не напакости още много поне. Дано не избутат и обезобразят много от старите и красиви постройки на Пловдив срещу подписчето и и това на придворния главен архитект.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: