ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Райфайзенбанк" отговори на остри обвинения от клиент
Автор: Диана Бикова 13:32 / 05.11.2021Коментари (8)6962
©
Читател на Plovdiv24.bg ни изпрати оплакване от електронната услуга на банкова институция. В писмото се изброяват няколко проблема, свързани с новата услуга е-ПИН. Публикуваме сигнала без редакторска намеса:

"Мнозина клиенти вече сме омерзени от явните машинации на "Райфайзенбанк". Оказа се, че притежаваме дебитни карти, които на практика е невъзможно да се използват заради липсата на еПИН, който не може да се получи от банкоматите на банката. Защо? Защото са в многомесечен "ремонт“ - това е лицемерното обяснение на служителите, прикриващи истинската същност на тази банка.

Всъщност, за да се получи този код, без който никакви плащания не могат да се осъществят чрез онлайн банкиране, трябва непременно да се притежава програмата на "РайМобиле", откъдето да се получи. От тук следва и непременното условие да се притежава мобилен телефон със софтуер на Android или iOS, а, ако не са налични, клиентът се препраща до електронен магазин, откъдето да се закупи и инсталира.

Още по-жалка е картинката за онези, които нямат интернет пакет в телефоните си /банкират през компютрите си/ – те са принуждавани да си го закупят! Същата е ситуацията и за всички, които желаят да банкират през компютър, което е и най-разпространената практика за международни междубанкови преводи – цялата сага трябва да се повтори отново, но в още по-безобразни размери.

Всичко това наричам дискриминация с цел допълнителни печалби и облагодетелстване на взаимно свързани картели от доставчици на услуги, което е фактическо нарушение на всякакво европейско или национално законодателство!

Същевременно обаче всеки клиент, неразполагащ със съответния софтуерен ресурс и поради отнетата му възможност да ползва банкомат, за да получи еПИН на банката, изкуствено е поставен в неконкурентно положение спрямо притежателите на карти от другите банки.

Убеден съм, че поради този факт с "Райфайзенбанк" трябва да се занимае КЗК /Комисия за защита на конкуренцията/– установяваща нарушения на свободната конкуренция съгласно разпоредбите на ЗЗК и/или чл 101 и чл. 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз".

По повод сигнала на нашия читател, потърсихме официален коментар от "Райфайзенбанк". Ето отговора:

"Плащането с карта в интернет досега се извършваше само с едно потвърждение – обикновено SMS. Новите регулации на Европейския съюз и БНБ обаче вече изискват потвържденията да са две – т.нар. двуфакторна автентификация. Това се прави за по-голяма сигурност на клиентите във все по-дигиталния свят. Поради тази причина, клиентите на всички банки в ЕС вече трябва да правят двойно потвърждение на покупките си с карти в интернет.

"Райфайзенбанк" въведе т.нар. еПИН като втори фактор, който клиентът сам задава, в допълнение на потвърждението чрез SMS. Така плащанията стават по-сигурни и се спазват регулациите.

Клиентът може да зададе еПИН в мобилното банкиране RaiMobile. Приложението е безплатно, удобно, сигурно и чрез него основните банкови операции, като преводи, например, са по-евтини. Вече активно го ползват над 30% от клиентите на банката.

"Райфайзенбанк" е единствената, която предлага още алтернативи, за да е по-удобно на клиентите: задаването на еПИН чрез банкомат, като услугата постепенно се добавя към банкоматите на банката и скоро ще е налична на всичките й машини.

Клиентите имат и още една алтернатива: потвърждаване на интернет плащания чрез биометрия (напр. пръстов отпечатък). Това може да стане чрез дигиталния портфейл RaiPay ( приложението може да се инсталира на устройства с Android), който също е безплатен. Чрез него освен потвърждаване на онлайн плащания може да се плаща навсякъде безконтактно директно с телефона."







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не, че нещо, ама през 2021 г. ако нямаш мобилен интернет на телефона си не заслужаваш да имаш мобилно банкиране! Какви са тия малоумници и защо изобщо им се дава поле за изява по медиите, бе????? Нека позная - тоя е антиваксър и си е махнал WiFi рутера, за да не му крадат ваксинираните съседи от интернета? Хахахахахаха!!!
0
 
 
Човека иска за пазарува онлайн, ама без да ползва компютър или телефон , и без да има интернет . Малко странно ми се вижда :)
+3
 
 
Можеш да пазаруваш отналйн ама нямаш телефон. Можеш да ползваш компютър за онлайн банкирането, но телефонът ти (който бил без мобилни данни???) не може да се върже с вифи-то вкъщи. Не можем и да инсталираме емулатор за андроид приложения (блустакс е безплатен). Важното е да мрънкаме. Тъп народ сме си, тъп народ и ще си останем :) ама за вход в дискотеката 20лв са тамън, няя са плашите... говеда
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (873) 16%
Спас Гърневски (777) 14%
Д-р Иван Чомаков (531) 10%
Славчо Атанасов (1430) 26%
Иван Тотев (1452) 26%
Здравко Димитров (480) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: