ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Първа копка в ПУ в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:33 / 01.07.2019Коментари (0)5133
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С първа копка стартираха строително-ремонтните дейностите по Проект № BG05M2OP001-1.002-0005 Център за компетентност "Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. Висшето училище е партньор по проекта, заедно с Института по минералогия и кристалография "Акад. Иван Костов" към БАН, водеща организация е Медицинският университет – Пловдив.

Лентата за старта на СМР преряза проф. д-р Теменужка Йовчева зам.-ректор на ПУ "Паисий Хилендарски“ по научноизследователска и издателска дейност. Строително-ремонтните дейности ще се извършват в сградата на ПУ "Паисий Хилендарски“ на ул. "Костаки Пеев“ №21, в съседство с Ректората на ул. "Цар Асен“ №24. В 5-етажното здание се помещава и Технологичният център на Пловдивския университет, който бе открит през 2014 г.

За целите на проекта "ПЕРИМЕД“ семинални зали в сградата ще бъдат реконструирани и разпределени между 5 лаборатории: лаборатория по молекулярни биомаркери и микробиота, лаборатория по имунобиомаркери, лаборатория по биокатализа и биологични активни вещества, лаборатория по биополимери и нови материали и лаборатория по биосензори. Специализираните лаборатории ще отговарят на изисквания за последващо акредитиране, като експериментална база за получаване на пилотни партиди от продукти с приложение като хранителни добавки и за извършване на специализирани анализи по национални и международни стандарти.

При реконструкцията на лабораториите ще се изгради нова електрическа инсталация, която да отговаря на изискванията за захранване на апаратурата, ще бъде поставена специализирана настилка за химически и микробиологични лаборатории, фаянсова облицовка, водопровод и въздушна инсталация, ще бъдат инсталирани химически камини, предстои също така изграждане на осветление, на чисти помещения за достъп до стерилни помещения и на сервизни помещения (бани и тоалетни), съобразени с изискванията за акредитиране на лаборатории за работа с генно модифицирани микроорганизми и за производство на продукти с приложение за човешка употреба.

За предстоящите дейности пред представителите на организациите участници в проекта и медиите днес разказа директорът на Технологичния център на ПУ "Паисий Хилендарски“ проф. д-р Илия Илиев. Той подчерта, че макар първият етап на СМР да приключва през октомври, а вторият, който включва поставянето на външен асансьор и облицовка на фасадата, – през януари, научноизследователската работа на екипа от ПУ "Паисий Хилендарски“ вече тече в останалите лаборатории на Технологичния център.

През октомври ще бъде доставена закупената апаратура и се надяваме в края на годината всички лаборатории да заработят с добро темпо, каза проф. Илиев. Новите 5 лаборатории, които ще се сформират в реконструираната сграда на ул. "Костаки Пеев“ №21, са взаимосвързани с останалите шест лаборатории по проекта, от които 5 се намират в медицински университет – Пловдив, а шестата е в Института по минералогия и кристалография на БАН, в София.

Всички лаборатории ще бъдат с високотехнологично оборудване, част от което - уникално за страната, защото то ще се прилага за получаване на рекомбинантни микроорганизими, високопродуктивни щамове в биотехнологиите, различни биоактивни вещества.

По отношение на персонализирана медицина това е първият подобен проект в страната, уточни проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм, зам.-ректор на МУ – Пловдив по международно сътрудничество и проектна дейност. Като представител на водещата организация по проекта тя подчерта, че "ПЕРИМЕД“ обединява две основни направления – използването на нови медикаменти на принципа на персонализираната медицина и създаването на тези медикаменти с биотехнологични процеси.

Проектът е фокусиран върху определянето на така наречените биомаркери в областта на онкологията, които ще подпомогнат прецизната или т. нар. таргетна терапия при тези заболявания. Освен изследователи, които работят в областта на онкологията, към проекта ще се включат и експерти по хематологичните злокачествени заболявания, имунолози и генетици. Научноизследователските дейности ще се фокусират и в области като интензивната медицина, иновативните лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерните технологии и биосензорите.

Бюджетът на Проект № BG05M2OP001-1.002-0005 Център за компетентност "Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ е 23 472 018,71 лв., от които 19 951 215, 91 лв. (85%) финансиране от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие и 3 520 802,80 лв. (15%) – национално съфинансиране. Проектът е финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.


Още по темата: общо новини по темата: 6
07.06.2021 »
14.10.2019 »
30.06.2019 »
22.02.2019 »
02.02.2019 »
17.06.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: