ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пълна каша с електронното таксуване в автобусите в Пловдив, всичко започва отначало!
Автор: Васил Динев 10:30 / 17.02.2021Коментари (9)8767
Какво се случва с електронното таксуване в Пловдив? Пред камерата на Plovdiv24.bg говори заместник-кметът Тодор Чонов:

"Точно преди една година проведохме среща с шефовете на "Индра "заради това, че системата не работеше в пълната си функционалност. На тази среща при кмета от "Индра" заявиха, че ще направят всичко необходимо тези неизправности да бъдат отстранени в кратък рок, дори се направиха на учудени.

Вследствие на тази среща те изпратиха инженери от Испания, които стояха тук при колегите в предприятието, опитаха да направят нещо, но си заминаха без желания от нас резултат. После засилихме техническия екип с идеята да пуснем системата и да я видим как работи в пълнота. Опитахме по всички линии на градския да се премине на безкондукторно таксуване.

Имаше задоволителни резултати, но когато системата се натовари, сървърите отказаха, казано най-простичко системата се срина. Това ни принуди отново да върнем кондукторите. Продължихме интензивните разговори с "Индра", но така или иначе не се постигна желаният резултат.

Това принуди Общината да защити интереса на гражданите и взехме юридически мерки. Усвоихме банковата гаранция от 490 000 лева, след което в началото на декември в Окръжен съд Пловдив заведохме иск срещу "Индра" за 1 500 000 лева. Вероятно ще бъдат прибавени и допълнителни наши претенции, една от които е, че "Индра" не подаде документи за сертифициране като сервизна филма по електронно-билетната система и затова от НАП и метрологията ни предупредиха, че системата ни не е сертифицирана по една от наредбите.

Изчерпахме всички възможности и затова от днес изключваме някои точки на продажба като монетните апарати в автобусите и по спирките. Всички плащания минават чрез сертифицирани касови апарати, които да отчитат продажбите.

Кондукторите ще си продават билетите както досега, но на гишетата в кметствата ще бъдат въведени наши касови апарати, които ще отчитат продажбите към НАП. Това неизпълнение ще бъде прибавено също към иска срещу испанците.

В момента нямаме друг шанс освен да използваме, което е възможно от наличното оборудване като таблата по спирките и в автобусите, валидаторите и други. Започваме едно пазарно и техническо проучване, което да ни доведе до правилното решение какво точно оборудване да изберем, за да го заложим в бъдещата обществена поръчка.

В момента имаме 3 инвестиционни намерения от три различни фирми, които презентират свои продукти и свои дейности, извършени в други градове - говорим за модерни начини на плащане чрез валидатори, банкови карти и т.н. Ще им дадем възможност да оборудват по един автобус. Проектът на "Индра" бе напудрен, но не сработи. Искаме прагматизъм и реално да тестваме кое как работи и как се използва от хората.

Едната от фирмите вече започна оборудване на един от автобусите. Искаме да има датчици на вратите на автобусите, които да броят хората колко са, къде се качват и кога слизат. Трябват ни реалистични данни за пътникопотока - това ще ни даде възможност да променяме и моделираме транспортната схема така, че да бъде удобна за хората. И сега го броим, но по доста остарял метод - визуално. 19 милиона с ДДС е проектът в частта си, свързан с "Индра".

Plovdiv24.bg излъчи на живо брифинга. Ако желаете да бъдете уведомени при бъдещи излъчвания на живо, абонирайте се за нашия канал в Youtube Plovdiv24.bg или ни последвайте във Фейсбук: Plovdiv24.bg новини.



Още по темата: общо новини по темата: 993
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
13.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/166 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Докато няма дисциплинарни наказания, разследване и ефективни присъди на всеки, участвал в избора на испанската фирма, опитите за реализиране на проекта и прахосването на всички тези милиони, всичко по темата са само празни приказки от неспособни ръководители и некомпетентни лица.
0
 
 
Всичко това, за което говори Чонов го има в Системата - валидатори, пластики, зареждане с пари, брой пътувания, дневни, седмични и месечни карти. Само, че за пореден път се говори само за хартиени билети.
+3
 
 
Гепене,гепене и пак гепене явно това е слогана на днешното време ,пловдивчанин ясно и точно го е казал отдолу как го правят хората ние тук с една система за електронно таксуване не можем да се справим.....
+6
 
 
Още в зародиш този проект е остарял: морално, технически и физически. Усвоиха се едни пари... Съвременните градове (в Европа, че е близо) от десетилетия имат адекватни системи за таксуване. В Холандия - купуваш си пластика (мисля 5 Евро беше) ,зареждаш я със сума и пътуваш навсякъде(влак,метро,тролей) без валидност на сумата. Чекирането на терминал и ти изписва остатъка от наличността като излизаш, където пак се чекираш. В Лондон пък още по-лесно, ако си за кратко. Направо с безконтактната си банкова карта чекираш като се качваш. Обаче там сървъра има много готин алгоритъм и не се налага да се плаща безбожно. И още мога да изброявам. Та много варианти, липсва адекватно желание.
+4
 
 
Докато в Пловдив има частен ГТ нещата няма да се оправят. Това не е печеливш бизнес в пазарна икономика без далавери и корупция, за да се навият нормални фирми, а не смукачи на общинската хазна.
+6
 
 
Ей, хората на Марс ще отидат още малко, а ние една система за автобусите не можем да оправим. Ако бяхме първопроходци да ги разберем, ама не сме!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: