ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Психотерапевтът Стоичко Миличин: Паниката отмина, но дойде ред на агресията, която кара хората да се съпротивляват
Автор: Диана Бикова 21:46 / 30.04.2020Коментари (10)17231
© Plovdiv24.bg
- Г-н Миличин, как се отразява социалната и физическата изолация на гражданите в условията на извънредно положение? Какво показват вашите наблюдения?

- Имам доста сериозни наблюдения, още повече в началото, когато започваше извънредното положение, обявих безплатни консултации за всички хора, които имат пристъпи на паника да ми се обаждат. Първите дни, особено в почивните съботи и недели, имаше по 30-40 обаждания на ден. Беше много изтощително, защото трябва да отделиш на всеки поне по 15 минути, аз бях съсипан.

- Какво ви питаха?

- Всякакви неща – от това как да преодолеят паниката, но имаше и много весели обаждания. Една възрастна дама от Асеновград ми се обади: "Казаха по нашата телевизия, че вие знаете какво става. Така че искам да ми кажете кога ще свърши това?“. Аз казвам: "Ама, госпожо, аз за друго мога да ви отговоря, но за това...“, а тя: "Не, не, казаха, че вие сте човекът. Кажете кога ще свърши това?!“.

Имаше всякакви обаждания, имаше и куриози, но повечето хора бяха с много сериозни проблеми. Вълната на паниката, слава Богу, попремина и намаля.

Обикновено при такива ситуации етапите са три: минава се през паниката, след това се преражда в агресия – в този етап сме в момента и може би затова се наложи правителството и оперативния щаб да разхлабят малко мерките, защото хората започнаха явно да се съпротивляват на всичко, което се случва. Това е един от признаците на агресия и, ако не беше това разхлабване, те просто нямаше да спазват нито едно от предписанията. Т.е. по-добре е с някакви граници да бъде отпуснато положението, отколкото да бъде оставено в същото стегнато положение.

Лошото е, че след този етап на агресията идва следващия етап – депресията. Когато тази агресия се реализира или не в определени граници, в следващия етап ние ще имаме да се трудим доста след това.

- Какво означава човек да изпадне в депресия?

- Това означава да не вижда смисъл в съществуването си, да се чувства сам, независимо от това колко хора има около него, защото най-самотен може да си там, където има най-много хора. Да не вижда близък човек до себе си, да не се чувства нужен никому, непотребен. Тогава, когато пада собствената ни самооценка, идва депресията.

- Може ли масово хората да изпаднат в депресия, тъй като карантината и изолацията важат за всички?

- Надявам се да не е масово, защото много от хората продължават да са активни професионално или в някакво хоби, в някакъв личен план. Всички хора, които са активни, имат огромния шанс да се разминат с депресията. Но хората, които бездействат, нямат някакъв ангажимент, някакви грижи обективни, дори да имаш финансов проблем, това пак не би трябвало да те доведе до депресия, защото търсиш да го решаваш, защото предприемаш някакви мерки и се опитваш да се бориш. Напротив, ако нямаш никакъв проблем, просто ти е празно – ей тая празнота е нещото, което довежда депресията.

-  Казахте, че правителството е взело правилно решение за разхлабване на мерките сега. За последващ етап какво решение би могло да се вземе?

- Не съм специалист вирусолог, в тая тема не мога да навляза. Но в чисто психологически план е много добре да усещаме някакво връщане към предишния си начин на живот, на обичайния си начин на живот. Дали това ще бъде разрешаване на пътуванията в планината, поне планината е място, където човек няма проблем да спазва социална дистанция; да освободим част от семействата от постоянното си присъствие един до друг – например, мъжете да могат да отидат на риболов, където също може да се спазва социална дистанция, естествено – с някакви рамки – да си напазарува от мястото, където живее, и, отивайки на някакъв излет, да не се смесват с местните хора максимално.

Хората трябва да получават нещо допълнително, постоянно, защото в противен случай и агресията ще ескалира, и депресията ще се задълбочи. Надявам се, че колкото и да е, в топлото време, поне на открити пространства, вирусът няма да оцелее толкова дълго при висока температура. Колкото повече ни отпуснат, толкова по-добре. На всички болни има се предписва да дишат свеж въздух, да се проветряват помещенията, да бъдат на слънце, да бъдат навън. Няма как това да не заздрави естествения имунитет на човека. Много хора се юрнаха да си заздравяват имунитета с всякакви медикаменти и добавки и в тоя момент организмът им започва да се побърква и да се чуди какво му се случва. Реално погледнато, те, вместо да подхранят естествения имунитет, те го потискат. За да тръгнеш към тия добавки, ти изпитваш някакъв страх и този страх допълнително отслабва имунитета.

Хората трябва да чувстват, че нещата вървят по-добре, стига са ни плашили и стига с тия постоянни брифинги, които са всеки ден. Ако се правят веднъж, два пъти в седмицата, е напълно достатъчно. Тази информация не води до нищо добро. Слава богу, вече човек като гледа новините, не става въпрос само за коронавируса, има и някакви други събития, които се отразяват. В първите дни това беше най-ужасното.

- Така държат информирано обществото.

- То пак може да бъде информирано, в рамките на 10-15 минути. Аз правих едно видео специално за реакцията на коронавируса, в което казах, че най-хубаво е медиите да показват хората, които правят нещо добро в тази ситуация – всички доброволци, които участват, как се е преобърнал живота на лекарите, за да може хората да оценят това, което те правят. Защото много от медиците дефакто повече живеят в болниците в момента, отколкото по домовете си и за тях е може би най-трудно и най-страшно.

-  Адаптивен ли е българинът към тази ситуация, в която живеем повече от 40 дни? Критично ли гледа на нея? Защото българинът притежава едно зрънце рационализъм и не вярва на всичко, което му се казва.

- Да, ние не вярваме. Нали 5G го докара тоя COVID-19? И какви ли не още други неща – и самолетите, които ни пръскат, и световният заговор... Много фалшиви медии се опитаха да си направят имидж на базата на това и да си направят посещения на сайтовете, за съжаление, и поставиха много хора в много трудна ситуация, защото те, четейки такива новини, при тях проблемът с паниката беше много по-сериозен.

Българинът е адаптивен и много хора могат да оценят това, което са получили в момента и преди не са имали: могат да общуват с близките си, да общуват с децата си и с половинките си. За някои това е много трудно. Както в Китай имаше много голям бум на разводи след коронавируса, тука вероятно също ще има, но това са разводи, които дефакто са били такива още преди да възникне ситуацията. Просто хората са останали насаме, успяли са да си поговорят, да се разберат и да вземат решение – вместо да се измъчват взаимно и да продължават. Но в много семейства, в които има проблеми, са успели да намерят решение, оставайки един с друг и получавайки възможност да общуват и да разговарят.

Другото което е – научихме се да ядем нормална храна. Върнахме се към това, че можем да приготвим храна, а не да купим нещо, което се продава на улицата и което обикновено не е толкова здравословно.

Разбрахме, че не е нужно, за да си човек и да си щастлив, не е нужно всяка вечер да си в различна кръчма и да показваш материални възможности. Сега е моментът да покажеш материални възможности като помогнеш на някого.

- Т. е. има и положителна страна?

- Има много положителна страна и да се надяваме, че това ще успеем да го задържим. Имаме връщане към ценности, които бяхме загубили. Какво е важното за човека? Важното е не колко имаш и не как изглеждаш в очите на другите, а усещането си да имаш наистина близки хора до себе си, защото, каквото и да направиш, колкото и да си богат и колкото и хора да има около тебе, близките се броят на пръстите на едната ръка, а някои въобще ги няма, живееха в един илюзорен свят и сега разбраха реално какви приятели имат и за кого са важни.

- Давате съвети на хората, а вие самият спазвате ли тези принципи, които проповядвате?

- Да и на мен това ми помага да се справя и аз със ситуацията, по моя начин. Стриктно спазвам мерките за социална изолация, с повечето клиенти работим онлайн в момента, само в изключителни случаи приемам клиенти, които да дойдат в кабинета, когато ми трябва повече информация, защото, общувайки онлайн, се губи много от невербалната комуникация с човека – обикновено виждаш едно лице, най-много и част от ръцете, но това не винаги е достатъчно, хубаво е да виждаш цялото тяло, за да можеш да получаваш информация и да вземеш правилното решение и да насочиш човека в правилната посока.

Гледам новини не повече от 10 минути на ден. Мога да прочета нещо интересно, което е публикувано във фейсбук и то предимно от пловдивските новинарски сайтове. Вашият сайт го чета честичко, с удоволствие, особено ти като публикуваш – аз виждам интересната новина и чета.

Другото, което правя, подготвям излизането на новата книга, чиято редакция всеки момент трябва да е завършена и се надявам да излезе в рамките на 10-тина дни.

- Ще кажете ли подробности за тази нова книга?

- Новата книга се казва "Семейно танго или как да останем щастливи заедно“. Тя разглежда семейните отношения и мисля, че в този период на изолация би била много полезна на хората да намерят начина, по който да общуват и да решат проблемите си заедно.

Имам идея поръчките от Пловдив да изпълня лично аз. Всеки, който иска да купи книгата, ще я получи с автограф от автора, който с велосипеда си ще отиде до посочения адрес. Така и аз ще се раздвижа и ще поспортувам.

- Нека се върнем към коронавируса. Казахте, че българите са адаптивни. Обаче дали са послушни? Ето, преди няколко дни американският президент препоръча на американците да приемат дезинфектанти.

- Има 37 човека, които са в болница, след като са приели или белина, или някакъв друг дезинфектант. Това е на следващия ден след неговото изявление.

- Трябва ли да проявяваме такава доверчивост към нашето правителство и оперативния щаб?

- Всеки човек трябва да притежава критично мислене, за да може да отсее истината от лъжата. Но, когато няма информация и не знае какво да прави, е по-добре да се вслуша в мерките. Когато премине всичко, ако искаме можем всички да излезем на пл. "Народно събрание“ и може да ги разнесем, но в момента правителството все пак се опитва да се вслуша в специалистите, което за момента му вдига рейтинга. Това е доброто. Аз не съм специалист и не мога да взема решение кое е правилно и кое не, но като приемем, че едно време всички моряци, които са пътували в Африка и Индия са ги слагали под карантина, когато се прибирали с корабите преди да ги пуснат, значи това е нещо, което историята помни.

- Дори неспециалист вижда разнопосочните информации от много високо ниво, от големи специалисти.

- Професор Мангъров разсъждава от гледна точка на това, че по-бързо ще изградим естествения имунитет, както сега модерно го наричат "стадния имунитет“. Не знам защо искат да ни вкарат в стадо, ние сме хора, "естествен имунитет“ на мен ми звучи по-приемливо, аз не се приемам за част от стадото, а за част от обществото.

- Как тези разнопосочни сигнали влияят на психиката на хората?

- В един момент хората започват да слушат, който си изберат и този, който им е по-удобен. При всички случаи, след това извънредно положение, след харченето на бюджетни пари, ще трябва да се провери дали нещата са направени правилно, дали имаме главен прокурор, който хубаво е да си влезе във функциите не като медийна звезда, а като пазител на законността и да проследи дали всичко е било направено както трябва, дали не е било злоупотребено с нещо, защото и такива неща ще има при всички случаи.

В момента всеки слуша този, който му хареса. Каквото и да е, ние нямаме голям избор. Между другото, в България са едни от най-леките мерки по света. В Австрия хората имаха ограничение за излизане от дома не повече от 100 метра, после го промениха на не повече от 200 метра. Да, в момента те разхлабват мерките, но идват горе-долу на нашите мерки. При нас работят всички магазини, включително козметични и фризьорски салони, а там работеха само хранителните магазини. В Германия и Белгия е по същия начин. Нидерландия много по-късно влязоха, и те разчитаха на естествения имунитет, но не се получи. Единствено Швеция, но за там информацията е много оскъдна, има препоръки, няма мерки, които да са наложени задължително, хората общуват и смъртността за техния брой население около 2000 души не е никак малка. Но в такава ситуация никой не знае кое е най-правилното.

- Не звучи ли обидно терминът "стаден имунитет“?

- Аз бих го нарекъл "обществен имунитет“, защото всяко споменаване на народа като стадо, всички висшисти да ги направим пастири, както беше казал една небезизвестна личност, звучи много малоумно. Това е стилът на говорене на политиците, те ни възприемат като стадо, те не ни възприемат като общество и е хубаво някой ден да им докажем, че не са прави.

Визитка:

Стоичко Миличин е дипломиран психотерапевт в областта на индивидуалната психология. В практиката си успешно работи за решаване на проблеми от различно естество - фобии, депресии, зависимости, личностни и семейни кризи, използвайки техниките на Когнитивната психология, Ериксоновата хипноза, Невро лингвистичното програмиране и други.

Преди да започне консултантската дейност Стоичко Миличин е успешен мениджър в корпоративните среди, като работи с компании в България, Европа и Русия. През последните години осъществява сътрудничество с общини и неправителствени организации.

Автор е на книгата "Огледало без рамки“ – един съвременен прочит на "Алиса в огледалния свят“. Скоро предстои да излезе от печат втората му книга "Семейно танго или как да останем щастливи заедно“. Нейното начало е поставено през 2018 г. със серията семинари по брачно консултиране под надслов "Тя и той в брака“, организирани от ОП "Радостни обреди“. Лекциите са водени от Стоичко Миличин и колегата му Събка Дякова-Чехович.


Още по темата: общо новини по темата: 16313
26.11.2022 »
25.11.2022 »
25.11.2022 »
24.11.2022 »
24.11.2022 »
24.11.2022 »
предишна страница [ 1/2719 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на kocej
премахни филтъра

+3
 
 
Нека не говорим глупости за Австрия и Германия защото там никой не е ограничавал излизанията.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Промени в Изборния кодекс
Електронно таксуване в градския транспорт
Купа на България, сезон 2022/2023
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Какво трябва да се направи с парите за пробива до Водната палата?
Пробива в крайна сметка трябва да се реализира
Да бъдат пренасочени към продължението на бул. Северен
Да бъдат пренасочени към реализирането на проекта за кино "Космос"
Да бъдат пренасочени към проекта "Форум юг"
Нямам идея къде да бъдат пренасочени, но да не се довършва пробива
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: