ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проверяват бомбоубежищата в Пловдив
Автор: Цвети Тончева 08:50 / 12.03.2022Коментари (1)4267
©
Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) извършва проверка на колективните средста за защита, познати още като бомбоубежища, в цялата страна. Това съобщи за Plovdiv24.bg директорът на РДПБЗН – Пловдив комисар Георги Мангараков.

"Проверяват ги, няма да крия“, каза комисар Мангараков, след като пръв за това информира неговият шеф - главен комисар Николай Николов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“.

Това именно е дирекцията, която управлява тези държавни имоти. "Няма опасност от радиоактивност и от военни действия, успокойте читателите си“, каза още комисар Мангараков.

Той опроверга твърдението, че някои от бомбоубежищата в Пловдив не се стопанисват правилно, тъй като са дадени на бизнесмени и са превърнати в заведения.

"Има такива случаи, но те функционират по предназначение и се поддържат от тези наематели. Те са дадени с договори и клаузи, че обектите ще се запазят във вида, в който са били и ще могат да се ползват по предназначение, ако е необходимо." 

Мангаръков не отрече и фактът, че някои от бомбоубежищата в града пустеят и не са в добър вид, поради липса на средства, или други причини.  

Детайлна информация за всичко това ще получим в следващите дни. 

Иначе, общо на територията на страната ни има 734 бомбоубежища, като от тях 292 са скривалищата и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние в момента, съобщи по-рано главен комисар Николай Николов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението.

Той информира в национален ефир, че веднъж на две седмици ще обновяват регистъра с бомбоубежища. Очаква се броят на укритията в този списък да се увеличава. Според Николов, по нормативни документи бомбоубежищата могат да поберат под 200 000 души, но реално, в тях могат да влязат 2 пъти повече хора. Всяка сграда, строена след 60-те години, има укритие.

Такива има хиляди в страната. Призоват се всички собственици на такива укрития да ги почистят. Пак по неговите думи всеки подземен етаж може да бъде използван за тази цел. Комисар Николой обясни още, че при военни действия първият ход е евакуация на населението, а не криене в подземията. Там могат да се крият  гражданите, които са принудени да останат, за да пазят градовете си. Укрития има и в почти всички училища и близо до детски градини.

Проверки на бомбоубежищата у нас се правят всяка година, дори по два пъти годишно.

Главен комисар Николай Николов посочи още, че при завишени нива на радиация, на първо място трябва да поставим маски с филтър (FFP2), които са напълно достатъчни. Ако нямаме такава маска, може да сложим навлажнена кърпа на устата си. Когато се прибираме вкъщи, дрехите ги оставяме навън. Вратите и прозорците трябва да бъдат максимално уплътнени.

Относно опасността от радиация, у нас има няколко агенции, които  наблюдават и прогнозират това, каза още главен комисар Николов. В случай на опасност от радиация населението трябва да бъде изведено от пътя на радиационния облак. Останалите получават йодни таблетки, за да се защитят жлезите от натрупване на йод. Всичко това става със специалните указания на Министерството на здравеопазването.



Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хубаво на времето си бяха кръчми но някой си ги затвори и превърна в бунища .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: