ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проучват два нови сектора на Източната порта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:54 / 09.09.2021Коментари (0)4175
Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов посети днес археологическия обект "Източната порта на Филипопол“, за да се запознае с етапа на археологическото проучване, което се извършва в момента с финансиране от община Пловдив.

Той бе посрещнат от Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева - ръководители на археологическото проучване на обекта. На мястото бе и д-р Надежда Кирова-Йовчева- преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" и ръководител на студенти, които провеждат в момента археологическа практика, предмет в програмата им за обучение. Групата, която работеше на обекта днес са студенти от специалност "История и опазване на културното наследство". След седмица, към тях ще се присъединят още колеги, така че общо 33 студенти ще проведат практиката си на "Източната порта на Филипопол“.

С осигуреното финансиране от община Пловдив, в момента се проучват два нови сектора. Първият обхваща пространството между двата пилона на късноантичната порта - прохода, който е продължение на монументалната антична улица. До момента е разкрит сектор от около 5 м, като се почиства и настилката от големи плочести камъни. Проучва се характерна особеност в устройството на портата - т.нар. пропугнакулум, който представлява допълнително препятствие за нападатели при отбраната на крепостта. Проучването в този сектор е наложително, поради изграждането на основната стълба за влизане в обекта от север.

Вторият сектор се проучва поради промяна на регулационната линия на имота от запад, към улица "Митрополит Панарет". Това е нов, неразкопан сектор във връзка с предстоящите консервационно реставрационни дейности по проекта "По крепостните стени на Филипопол". Проучването се извършва в трасето на Маркаврелиевата крепостна стена, от която очакваме да се проучи сектор с дължина около 3 м.

По време на разговорите между заместник-кмета Пламен Панов и археолозите Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева, в обекта пристигнаха група туристи от Холандия, които пътуват по специален маршрут "Културен туризъм" по линия на ЮНЕСКО. Автобусът, с който те пристигнаха от

Стара Загора, където са били на посещение на тракийски гробници, ги остави на кръговото кръстовище в непосредствена близост до Източната порта. Привлечени от това, че в момента се извършва проучване "на живо“, те разгледаха археологията, а Мая Мартинова им разказа подробно за античния град и обекта "Източна порта". Туристите, сред които имаше и професионален археолог, споделиха, че Пловдив е "черешката на тортата" и много им харесва. Казаха, че това е богатство, с което трябва много да се гордеем. Бяха щастливи от това, което научиха, като не спираха да задава въпроси към Мая Мартинова, вкл. и от областта на българското законодателство в сферата на културното наследство.

Археологическият паметник на културата – комплекс "Източна порта на Филипопол“ е част от големия проект "По крепостните стени на Филипопол" - насочен към развитието на две конкурентноспособни туристически атракции в историческия резерват "Старинен Пловдив".

Целта на големия проект е чрез консервация, реставрация и експониране на античния комплекс "Източна порта на "Филипопол" и на Археологически комплекс "Небет тепе" и цялостната им социализация да се подкрепи превръщането на тези археологически недвижими културни ценности с категория "национално значение", в предпочитани туристически атракции, предлагащи подходящи условия за целогодишно посещаване. Стойността на бюджета е 6 009 151.89 лева, от тях финансиране от ЕС – ЕФРР- 5 107 779.11 лв. и национално финансиране-901 372.78. Осъществява се по оперативна програма "Региони в растеж“, Приоритетни оси "Регионален туризъм“, Наименование на процедура "Развитие на туристически атракции“.

"Източната порта“ е сред най-значимите обекти в безценното културно-историческо наследство на Пловдив. Обектът е разкрит през 1976-1978 г. от археолозите Лилия Ботушарова Елена Кесякова. Добре запазена и почистена е широката 13 м централна улица /една от най-широките в Римската империя/, архитектурните елементи в римо-коринтски стил, тротоарите и останките от прилежащите сгради. Оттук е бил пътят към Константинопол, императори са минавали под триумфалната арка на това място, отивало се и към пристанището на река Марица.

"Източната порта“ е обект с много висок потенциал за възстановка във вертикален план, тъй като има чудесно съхранена архитектура – база и капители, многократно е потвърждавала археологът Мая Мартинова, ръководител на екипа, който извършва проучванията.

Според запазени надписи строителството се датира към 172 г. при император Марк Аврелий, открит е също сектор на крепостна стена с две кули от късната античност. Самата порта по план е трипилон – с основен централен вход и два малки входа. Има данни, че в нея е интегрирана по-ранна почетна арка, която вероятно е построена по времето на император Хадриан и се свързва с негово посещение в града.

От "Източната порта“ през ул. "Цанко Лавренов“ е един от входовете към Стария град. Преди няколко години на площад "Александър Малинов“ бяха изградени кръгово кръстовище и паркинг за автобуси. За много туристи това е първото място, което виждат при посещението си в града.


Още по темата: общо новини по темата: 52
01.09.2023 »
25.08.2023 »
31.05.2023 »
30.08.2022 »
21.07.2022 »
20.07.2022 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1541) 16%
Спас Гърневски (1339) 14%
Д-р Иван Чомаков (913) 10%
Славчо Атанасов (2472) 26%
Иван Тотев (2442) 26%
Здравко Димитров (829) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: