ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Протестиращ на Главната: Няма разлика между Сидеров и Хитлер
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:50 / 29.06.2013Коментари (18)8469
© Plovdiv24.bg
Протестиращ пловдивчанин застана с плакат на Главната, точно до фонтаните пред Общината и обяснява на пловдивчани, че практически няма разлика между Адолф Хитлер и Волен Сидеров.

Плакатът, половината от който заема снимкова съпоставка между двамата, гласи:
Mr Barozu, Mr Schulz,
HITLER IS ALIVE!
Are U Blind?
Are U NEW CHAMBERLAIN?
EU, WHERE ARE YOU?
DONT SIGN NEW MUNICH
APPEASMENT OF 2013!

Това ни дава възможност да публикуваме анализа на колегата Евгений Тодоров от ПОТВ на тема: Кой създаде Сидеров?

След като поне 10 години се кефихме на Волен Сидеров, сега се вайкаме: кой го изпусна това момче да разиграва държавата?

В историята е пълно с такива примери. И много често се е стигало не само до разиграване на държавата, но и до запалването й.

Някои днес си спомнят, че са се съмнявали във Волен още в годините, когато е работил за СДС, но нали е бил наше момче.

Незабравими са антесемтските му текстове в "Монитор", които недвусмислено показваха, че авторът е решил да изпробва търпимостта на обществото. Изпробва я и разбра, че може да върви нататък.

В онзи период си спомням как в пловдивската галерия "Ромфея" Волен получи наградата на ВМРО за патриотична журналистика. Дойде специално от София. Беше още един от многото.

Дойде мигът, когато Волен се появи по Скат. Телевизията ли го създаде, той ли създаде телевизията в този й вид - може да се спори.

Едни подминаваха новия медиен феномен с безразличие, други обаче попиваха недопустимите довчера послания и усещаха прилив на сила и готовност да се борят с душманите на народа. Под знамето на Волен.

Помня как хора уж демократи се възхищаваха на воленовата смелост. Канеха го из провинцията, ръкопляскаха му, помагаха му да изгради структури.

Пловдив му даде един от най-верните му хора - Павел Шопов.

Хората започнаха да го сравняват с Левски.

При подготовката на един медиен форум предложих да се обсъди публично феномена "Скат и Волен". Като обществено опасен. Предложението ми бе отхвърлено като незначително. На негово място в програмата влезе нещо страшно важно за тогавашния медиен елит - нещо като "Темата за стайлинга в новите светски издания".

СЕМ имаха един прецедент с тогавашната телевизия "Ден" и с един немец, който пръв прокара пъртина за езика на омразата, но тогава точно медийната общност защити "свободата на словото". Може би защото в телевизия "Ден" работеха и светни хора. И от СЕМ като че ли вдигнаха ръце.

Интелигенцията продължаваше да подценява явлението. Чак след време се сетиха, че става дума за "езика на омразата", който в нормалните страни е недопустим, но нищо не се получи.

В някакви правозащитни издания се публикуваха много страници извадки от речи на Волен, които според някои юристи нарушават законите, но други юристи решиха, че няма нищо страшно.

След първия си изборен успех Волен се появи в следизборната нощ лице в лице с журналистите. Те очевидно не го харесваха. Той им се закани. Те се възмутиха.

След известно време Волен тръгна да плаши журналистите по работните им места. Те уж се възмутиха, но вместо да направят санитарен кордон около него, започнаха да го продават. Оказа се, че Волен е една търсена и добре продаваема стока на медийната сергия.. Говори вдъхновено и вдига рейтинга. И стана любим гост в телевизионните студия. Преди последните избори нямаше ден, в който да не слушаме поне по половин час вдъхновените слова на Волен. Някои водещи уж му опонираха, но гледаха да не го предизвикват прекалено. Дали вече бяха уплашени или това си беше част от сделката? Единствено Лора Крумова събра смелост да бъде по-различна.

Още през 2009 година политическите сили можеха да го изолират. Какво стана обаче? Лично най-авторитетният човек в държавата Бойко Борисов го припозна за нормален и умен политик и го превърна в съюзник. На каква цена е отделен въпрос. Партията, чиято програма е в името й: "за европейско развитие на България", се съюзи с човека, който влезе в парламента на вълната на антиевропейските обществени нагласи.

Борисов даже прие идеята на Волен за референдум за новините на турски. Макар и за кратко.

После се разделиха, но срамът остана - за цял живот, както се казва.

Сега БСП и ДПС приемат услугите на Волен с отвращение, но ги ползват. Няма как. Цялата власт се крепи на неговия златен глас. Ще го търпим.

В същото време имаме един голям шанс, че и силата на Волен се крепи на общите интереси с ДПС. Още на традиционния митинг на Атака на 3 март ясно се забеляза рязкото редуциране на анти-ДПС посланията за сметка на антиевропейската риторика.

Волен е знаел какво може да стане.

Впрочем, осъждайки днес Волен, ние го осъждаме най-вече за "предателство". Тоест, не за фашистки идеи, примерно, а за изоставянето на тези идеи. И много от заветите на Волен не изчезват заедно с него, а се разстилат над днешните приятни и красиви протестиращи.

Волен викаше пред софийската джамия, пловдивските протестиращи вършат същото пред Джумая джамия.

Утре Волен може да го няма, но идеите му ще останат. Няма какво да се лъжем. Защото днес осъждаме личността, а не идеите му.

И утре можем да продължим по почина "Без Сталин - по сталински!"

Но да не отписваме Сидеров прибързано за пореден път.

Той много добре знае, че при един етнически конфликт отново ще бъде начело - ако се върне към автентичната си поза. Но в този момент комбината е друга. И той се лута да намери адекватна приложна точка. Дали до следващите избори ще я намери и ще влезе отново в парламента?

И кой ще му помогне този път?



Още по темата: общо новини по темата: 543
28.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
06.06.2014 »
предишна страница [ 1/91 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Kamen Todorov
премахни филтъра

+6
 
 
Хитлер е един гениален пълководец, националист и патриот. Отдавна теориите, че е бил "болен мозък" са забравени. Ако успеете да се докоснете до истинската му визия за света след края на войната и това колко е обичал народа си, ще разберете, че името му в никакъв случай не е нарицателно за "психично болен" "луд" или нещо от сорта. Защо други велики пълководци не са смятани за луди? Като Наполеон, Цезар, Александър Македонски, Цар Симеон Велики? Хитлер е също като тях, но в по ново време. Неуместно е да ги сравнявате. ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: