ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Програма дава голяма възможност за развитие на училищата в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:36 / 08.03.2023Коментари (0)1099
©
Осем училища от област Пловдив и още над 70 училища различни области на България искат целенасочено да работят за осъвременяване на преподаването и подобряване на управлението си с фокус върху успеха на всички ученици. Всички те са кандидатствали до момента за четвъртия випуск на програма “Училища за пример" на фондация “Заедно в час". Програмата за професионално развитие на училищни екипи е двугодишна и единствена по рода си в България. Тя подкрепя училищата едновременно да подобряват управленските и преподавателските си практики, така че да допринасят за успеха на всички ученици в училището. 

Кандидатстването за четвъртия випуск продължава още седмица - до 15 март или достигане на 100 кандидатури. 

Всички общински и държавни училища в област Пловдив могат да кандидатстват, като попълнят онлайн формуляр със своята мотивация за участие на сайта .

Тази година интересът към програмата е значително по-висок от предходните кампании, затова е препоръчително училищата да не чакат последния момент за подаване на своята кандидатура. След крайния срок предстои структуриран процес на подбор и събеседване с представители на училищата за избор на финалните участници.

За четвъртия випуск на “Училища за пример" ще бъдат избрани само 25 училища от цялата страна. В рамките на програмата те ще преминат през специализирани педагогически и лидерски обучения на живо и онлайн, ще се запознаят и задълбочат разбирането си през разнообразни ресурси, инструменти и материали от български класни стаи и световния опит. Всяко училище ще има възможност да учи чрез преживяване и през практиката, като прилага наученото и го адаптира за своя контекст и нужди с подкрепата на ментори – опитни учители, директори и образователни експерти.

“Училищата участници получават всички тези възможности безплатно, което е  изключителна възможност да ускорят своя път към промяна, да инвестират в развитието на своите екипи и да подобрят значително преживяването на учениците в училище. Особено ценна е тази възможност за малки училища с по-малки бюджети и предизвикателства, с които трудно намират начини да се справят сами и имат нужда от нови идеи и нови подходи за справяне", споделя Ивелина Пашова, ръководител "Обучения на училищни екипи“ и програма “Училища за пример" в "Заедно в час“.

Обратната връзка от училищата до момента показва, че учителите и директорите намират в програмата смисъл, полза и добавена стойност. Учителите и директорите споделят още, че програмата подобрява ученето и резултатите на учениците, както и квалификацията на училищните екипи.

От кои региони има най-много училища, които търсят промяна

До момента кандидатите за четвъртия випуск на програмата са 75 училища от 25 области на страната. Най-много подадени кандидатури има от училища в област Пловдив, следвани от учебни заведения в областите Варна, Бургас, Велико Търново, София град, Шумен и Благоевград. 

“Училища за пример" до момента

“Заедно в час" започна “Училища за пример" през 2020 година и програмата вече е основен фокус на работата на организацията. Тя е единствената цялостна програма за професионално развитие на училищни екипи в България. До момента “Училища за пример" обхваща близо 70 училища от 21 области на страната с разнообразен профил и предизвикателства.

“Училища за пример" в Пловдив и областта

Шест училища от област Пловдив до момента участват в програма "Училища за пример". Първа година в програмата е ОУ “Неофит Рилски" в с. Ягодово, а втора година продължават Основно училище "Екзарх Антим I" и ОУ "Тодор Каблешков" от Пловдив. През юли 2022 г. програмата завършиха и ОУ "Генерал Карцов" в с. Христо Даново, ОУ "Васил Левски" в с. Караджово и Професионалната гимназия по транспорт "Гоце Делчев" в Пловдив.

За "Заедно в час"

Фондация “Заедно в час" вече 12 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. 

“Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България" и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: