ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проектобюджетът на Пловдив за 2021 г. е над 400 млн. лв.! Вижте приоритетите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:43 / 08.02.2021Коментари (0)4666
© Plovdiv24.bg
Общият размер е 418  млн. лв. като от тях държавно делегираните са 226 млн. лв., а 192 млн. са местните приходи. Това съобщи зам.-кметът "Финанси и стопански дейности" Величко Родопски по време на обществено обсъждане на проектобюджета за следващата година. Заради противоепидемичната обстановка то се проведе онлайн и в него се включиха над 150 души, използвайки платформата eGov box и официалната страница на Община Пловдив във Фейсбук.

С 40 млн. лв. са увеличени държавно делегираните средства спрямо тези през миналата година и това е вследствие на ръста на средства за образованието, социалните дейности и за здравеопазването, обясни Величко Родопски.

Той очерта и основните приоритети в бюджета: Образование – модернизация на образователната инфраструктура -  увеличаване на местата в детски ясли,  градини и училища. Изграждане на инфраструктура с акцент благоустрояване на кварталите. Акцент в бюджета е поставен върху екологията и подобряване качеството на въздуха, обезпечаване на общинското здравеопазване и социалните дейности в продължаващата епидемия. Предвидени са и повече средства за култура и археология.

Зам.-кметът по финанси обясни, че Проектобюджет 2021 г. е разработен на база на  редица нормативни документи като под внимание са взети и предложенията на директорите на дирекции и на бюджетни звена, както и тези на районите. "С районните кметове проведохме поредица от срещи и смятам,  че осигурихме сериозен ресурс, за да могат те активно да работят за облагородяване и благоустрояване на кварталите", коментира Родопски.

Общият размер на бюджета на районните кметства е  80 млн. лв. От тях от  17.549 млн.  лв.  са от местния бюджет, в това число са и 5, 431 млн. лв. за ремонти и благоустрояване на кварталите. С тях районните кметове ще реализират проекти за подобряване на градската среда – ремонт на улици, детски площадки, паркове и др.

198 млн. лв. е размерът на Капиталовата програма на Пловдив, като 121 млн. лв. от тях са безвъзмездните средства, които сме привлекли от европейски програми, а 77 млн. лв. са собствени средства, съобщи още Величко Родопски. Той подчерта, че тази година се очаква размерът на разходите по всички проекти да е 130 376 906 лв.

Заместник-кметът по финанси постави и още няколко акцента, свързани с водещите приоритети на бюджета. За подобряване на качеството на въздуха и чистотата в града са отделени 33 млн. лв., за озеленяване  близо 5,5 млн. лв.

Подобряване качеството на въздуха остава водещ приоритет на общината. Тази година ще стартира изпълнението на големия проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Предвидените средства за годината са 13, 8  млн. лв.

6 00 хил.  лв. са заделени за модернизация на електронната система на градския транспорт,  с цел подобряване качеството на услугата, за да може повече граждани да предпочетат градския транспорт пред личните си автомобили.  Общината има спечелен проект за енергоспестяващо и екологично осветление на стойност 1,1 млн. лв.  и неговата реализация вече започва.

Във връзка със втория ни приоритет - осигуряване на нови места в детските градини и ясли са заложени 22 млн. лв. Те са за изграждане на нови и разширение на вече съществуващи сгради. От тях 5,3 млн. са за основни ремонти и 16,8 млн. лв. за ново строителство и реконструкция, в това число оборудване и обзавеждане, заяви още Родопски.

"Започва строителството на много нови обекти, което ще позволи разкриването на 33 нови групи и 800 нови места", допълни зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Проучване на неговия екип показва, че общият недостиг на места в детските градини е 1000, толкова и в яслите. Пловдив има нужда от три нови училища, за да се реши проблемът с двусменния режим. "Тази година се надяваме да приключи проектирането и изграждането на поне едно ново училище", коментира още Стоянов. Той обясни, че освен за строителство средства се залагат и за проектиране на нови сгради за детски градини, които ще бъдат включени в строителната програма през 2023 г.

Трети приоритет е  обезпечаване на общинското здравеопазване и социалните дейности в продължаваща епидемия. "Все още няма ясни изгледи кога тя ще приключи, затова залагаме за дейности в общинското здравеопазване 21 млн. лв. при 17,4 млн. за миналата година", коментира Величко Родопски.  Общо 24,3 млн. лв. са предвидени за всички 57 социални услуги. За сравнение миналата година бяха отделени 16,4 млн. лв.  

198 млн. лв. е размерът на Капиталовата програма на Пловдив, от тях държавният трансфер е 45 млн. лв. "Благодарение на тези средства ще бъде довършено строителството на двата футболни стадиона – "Христо Ботев" и "Локомотив", ще се изградят 7 детски градини и училища – в район "Южен" за 6 групи, в район "Тракия" за 8 групи, нова пристройка на ДЯ "Веселушка" за 2 групи, ДГ "Буратино" за допълнителни три групи и физкултурен салон, ДГ "Чучулига" – с две групи и физкултурен салон. Планира се строителството на нова сграда на ОУ "Княз Александър I" и реконструкция на корпус на СУ "Константин Величков". Това съобщи заместник-кметът с ресор "Строителство и инвестиции" Пламен Райчев по време на общественото обсъждане.

3 млн. лв. от капиталовата програма са отделени за ремонт и реконструкция на нова детска градина на бул. "Александър Стамболийски" и 1 млн. лв. за  ремонт на сградата на ДГ "Майчина грижа" – 1 млн. лева.

По думите на заместник-кмета Пламен Райчев общо 22 милиона лева са предвидени за строителство на детски градини и 5 милиона лева за ремонт на съществуващи такива.

80 милиона са средствата по ОП "Околна среда" за Водния цикъл, като тук са включени 5 подобекта: на изток и на запад от моста на "Герджика", реконструкция на Колектор 7 в южното платно на бул. "Дунав", строителство на големия канализационен колектор в северното платно на бул. "Дунав", строителство на пречиствателната станция за отпадни води, което ще се реализира и през следващата година.

По ОП "Региони в растеж" са заложени 38 млн. лева, които са по проекти за подобряване на градската среда и развитието на икономическата зона в кв. "Гладно поле", както и за изграждане на социални жилища, две нови детски градини ("Зорница" и "Каменица") и саниране на 5 жилищни сгради.

Ще бъде завършено и започнатото строителство на спортна зала с басейн на СУ "Любен Каравелов" и завършване на втората сграда на училището, както и довършване на ДГ "Перуника" и новата детска градина на ул. "Богомил".

Пламен Райчев подчерта, че изграждането на нова пътна инфраструктура е приоритет на този бюджет. За тази цел в него са заделени  35 млн. лв., като сред тях са три възлови обекта за Пловдив – пробивът "Модър-Царевец" ( 5 млн. лв.),  реконструкцията на ул. "Даме Груев" (3 млн. лв.) и "Кукленско шосе" (3 млн. лв.)  в частта от ул. "Скопие" до бул. "Александър Стамболийски", строителство на ул. "Владая" (2,8 млн. лв.).

10 милиона лева са отделени за културна инфраструктура – Небет тепе и Форум "Север" на пл. "Централен".

"Привлечените средства са 4,5 пъти повече от собствените приходи за капиталовите разходи", подчерта Пламен Райчев.

За 2021 година такса битови отпадъци за гражданите няма да бъде променяна и тя остава 9 стотинки на ден или 2,88 лева на месец. Това коментира заместник-кметът Анести Тимчев по време на днешното онлайн обсъждане на проектобюджета на Община Пловдив. По думите му тази година ще се увеличава машинното почистване на улиците за сметка на ръчното метене на площ от 872 декара. 282 000 лева са планирани за покупка на техника и съоръжения, като тук се включват допълнително 50 000 км към досега поддържаните. 540 000 лева ще бъдат отделени за компостиращата инсталация, която ще помогне  15 000 тона по-малко зелени отпадъци да бъдат депонирани на сметището в Цалапица, което ще увеличи неговата експлоатация  за следващите от 5 до 8 години.

"Работим по проект за почистване на река Марица, актуализираме програмата за околната среда, което ни позволява да кандидатстваме за европейски средства - 13,8 млн. лв. за подобряване на качеството на атмосферния въздух и програмата за управление на отпадъците – строителни такива, стари автомобили и т.н.", допълни още Анести Тимчев.

Община Пловдив продължава работата си по укрепване и развитие на досегашната организация за събиране и транспорт на битовите отпадъци, уточни Анести Тимчев. Разширяване на възможностите за депониране и обработка на битовите отпадъци в районните депа, гарантиране на безопасността от екологични бедствия и аварии, ограничаване и ликвидиране на незаконните сметища, актуализиране на наредбата за управление на отпадъците, развитие на разделното събиране и ангажиране на населението за опазване на околната среда са само част от целите на администрацията.

За реализиране на тези планове Община Пловдив е планирала 37,9 милиона лева.

"30% от замърсяването на въздуха с фини прахови частици се дължи на трафика и изгорелите газове на автомобилите. Ето защо планираме да реализираме програми за намаляване на замърсяването на въздуха. Това съобщи заместник-кметът с ресор "Транспорт" Тодор Чонов по време на днешното обществено обсъждане.  Предстои да бъдат обособени зони с ниски емисии в централна градска част, в които да се движат само автомобили със съответния стикер за екологичност. По този начин ще се намали замърсяването на въздуха.

Община Пловдив планира закупуването и на два газанализатора, които да се използват за съвместни проверки с КАТ, но за това ще се изчака, тъй като от средата на годината пунктовете за годишни технически прегледи трябва да издават стикери за съответната екологичност на автомобилите, което ще бъде видно за всички.

По думите на заместник-кмета Тодор Чонов ще бъдат закупени и електронни системи, които да показват свободните места за паркиране на обособените паркинги. Допълнително е пусната обществена поръчка за 10 нови паркомати за "Синя зона", с което общата им бройка да стане 63, като целта е изцяло да се премине на този вид разплащане и да се модернизира системата за събиране на приходите от платеното паркиране. Продължава и въвеждането на еднопосочно движение по вътрешните квартални улици, с което да се подобри реда за паркиране в града.

"По отношение на градския транспорт работим за надграждане на системата за заплащане на билети от пътниците, което да се осъществява по лесен и удобен за тях начин. Ще допълним и модернизираме Центъра за управление на трафика, като допълнително ще поставим и камери на още 20 възлови кръстовища из града", допълни още Тодор Чонов.

"Винаги, когато говорим за бюджет за култура ние трябва да си задаваме следния въпрос: Град като Пловдив, който има амбицията да се развива в сферата на образованието, транспорта, екологията, какъв би бил без необходимата инвестиция в култура, културно наследство или туризъм? Истината е, че без такава инвестиция той би бил мъртъв град". С това започна презентацията си зам.-кметът с ресор "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов.

"Ето защо  съм много щастлив, че настоящият бюджет отразява именно тези наши приоритети и те са да правим сериозни инвестиции в културно съдържание, да подкрепяме културното наследство и туризма. Особено културата и туризмът – два от секторите, които бяха сериозно засегнати от пандемията с коронавируса", подчерта още Пламен Панов.

Той припомни, че Общинският съвет одобри Културния календар на Пловдив, който е на стойност 2 020 000 лв.  В бюджета на Фондация "Пловдив 2019" има заложени средства в размер на 2 000 000 лв. Община Пловдив продължава да подкрепя дейността на общинските читалища и за тях в бюджета са предвидени 120 000 лв.

"Пловдив продължава да бъде град, който работи много активно с държавните културни институти, които са определено най-добрите в България – това са Държавна опера, Драматичен театър и Куклен театър. По линията на смесеното финансиране имаме ангажимент в закона за закрила и развитие на проекта да подкрепяме със средства тези културни институти. Заложили сме в бюджета 300 000 лв., като 120 000 лв. отиват за Държавна опера, 110 000 лв. за Драматичен театър и 70 000 лв. за Куклен театър". Това коментира още Пламен Панов. Той подчерта, че тези средства са важни в настоящия момент, защото Министерство на културата подкрепя тези институти, но не предоставя средства за ново съдържание и постановки.

Общината продължава да подкрепя пловдивските оркестри – "Биг бенд Пловдив" и Духовия оркестър. За тях са предвидени  72 000 лв.

Общата инвестиция в културно съдържание на Община Пловдив  е 4 512 000 лв.   4 352 478 лв. са за проекти за културната инфраструктура, от които близо 3,9  млн. лв. са за реализацията на проекта за Небет тепе и Източна порта.

Започва и вторият етап от ремонта на сградата на Градска художествена галерия, който включва облагородяване на средата около галерията. В бюджета са заложени 500 000 лв. за това и 28 688 лв. за алеята, която ще направи ГХГ да бъде най-достъпния  проект в Стария град за хора с увреждания.



Още по темата: общо новини по темата: 54
31.08.2022 »
13.10.2021 »
29.09.2021 »
24.09.2021 »
14.09.2021 »
30.08.2021 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (795) 14%
Д-р Иван Чомаков (545) 10%
Славчо Атанасов (1455) 26%
Иван Тотев (1494) 26%
Здравко Димитров (487) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: