ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Прочутите седем пловдивски тепета някога са били 11
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:17 / 22.08.2012Коментари (19)24006
© Plovdiv24.bg
Прочутите седем пловдивски тепета всъщност се оказаха 11. Доказателства за това показват в изложба специалистите от Държавен архив - Пловдив. Половината от тепетата днес вече са само история.

Повечето хора знаят за Сахат и Джендем тепе. Малцина са чували за Каменица - най-старото тепе, което е било арена за състезания по борби. Почти никой обаче не подозира за осмото тепе - малко хълмче до сградата на денталния факултет.

Владимир Балчев, главен експерт в Държавен архив-Пловдив споделя: 

"Другото тепе отгоре е Лаут тепе, което е започнало да се разрушава през 1895 година, когато правят на Гладно поле артилерийските казарми - за материал, разбира се. В продължение на 20 години лека-полека са го разбили".

След Каменица и Лаут тепе скоро ще изчезне и Марково тепе. Разрушаването му е започнало още през 1928 година и продължава до днес. Сега малко познатите тепета на Пловдив могат да се видят само във фотоизложба в мол "Галерия Пловдив". Как са изглеждали те показват материали от архивни сбирки от България и чужбина. Сред фотосите са и гравюри от 1493-та и 1533-та година.

"Имало е едно още едно тепе - станаха 11. Отделно ние знаем за тепетата от по-ново време, от век и половина насам. Не знаем обаче какво е било през турско време, дали не е имало още тепета", продължава Владимир Балчев.

От Държавния архив се надяват, че ще успеят да провокират у пловдивчани желанието да опазят останалите си тепета, за да не се превърнат и те в строителен материал.

Източник: БНТ








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Наистина е странно ,че малко пловдивчани зная точно кои са "седемте тепета(хълма). : Проблема идва от там ,че не се знае ,че там където е разположен "Стария град" ,всъщност са 3 тепета/ от там и "Тримоциум"(Трихълмие). Те са : 1. Небет тепе-най-високото и най-отдавна населеното. На него се намират и останките от крепостта Евмолпия,по-късно превърнала се в цитаделата на крепостта и т.н. По неизвестни за мен причини сега там се "мъдри" заведение с безумното име "Рахат тепе" ,което внася още по-голямо объркване сред пловдивчани и гости на града. 2. Джамбаз тепе, което грубо казано се намира НАД "Понеделник пазара" 3. Тексим тепе- на него е построен Античния театър,там се е помещавал и претора/управителя/ на града по римско време, а името си получава от това ,че там се е намирал и основния резервоар в който е идвала чиста вода от Родопите (Куклен ,Марково) и от там се е разпределяла в самия античен град по принципа на скачените съдове и т.н. "Тексим" от арабски значи- "резервоар". Границата между тези три тепета се намира горе-долу по улицата в Стария град ,където е "Хисар капия" 4. Бунарджика /'кладенец" от турски. И сега там е вододайна зона./ 5. Сахат тепе /"сахат"-"часовник" от турски/..... 6. Джендем тепе /"диво ,отдалечено" от турски/ -то е най-високото тепе и на върха му е имало прекрасен античен храм ,както и на него са открити също древни праисторически поселения ,подобно на Небет тепе. В подножието му и по западните му склонове е минавал аквадукта ,който е доставял водата в "античния град". 7. Марково тепе ,което се намира /намирало/ в непосредствена близост до южните склонове на Бунарджика,между Търговската гимназия и хотел "Лайпциг" Надявам се да съм Ви бил полезен с тази информация и не е лошо ,ако имате възможнос да я предоставите на повече наши съграждани ,защото е срамота да не познаваме едни от символите на града в който живеем. Апропо по подобие на Пловдив ,Рим също е разположен върху 7 хълма. Казвам "по подобие" ,защото все пак ,Пловдив е доста по-древен от Рим!
+2
 
 
Уж от малък са ме учили да броя, но все не мога да ги докарам до 7. Някой може ли да ме светне къде са 7те тепета на Пловдив? Броя и все стигам до 4 - младежки хълм, това с теллевизионната кула, Альоша и тепето с Античния театър. Ако броим и тоновете бетон наляти преди години за пускането на нов МОЛ - 5. Къде са другите?
+27
 
 
Много сме прости - за 120г сме разрушили 3 тепета и продължаваме заради гранит за павета, които после отричаме в името на полезния асфалт, по които може да се състезават идиоти по улиците, а камъкът продаваме навън на безценица. Е и гаргите ни се смеят, дано повече разумни хора има да опазим останалото, а за изчезналите - да се пресъздадат каот макет, по някакъв начин!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: