ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проблем в училище в Пловдив. С какво хранят децата ни?
Автор: Диана Бикова 19:53 / 03.11.2022Коментари (5)13651
Читател на Plovdiv24.bg съобщи за проблем в училище "Димитър Димов". Ето какво ни написа:

"Здравейте. Днес група родители от ОУ "Димитър Димов" имахме протест относно стола и инфраструктурата на двора. Вие готови ли сте да направите разследване защо старата фирма, която готвеше на място, е притисната да се изнесе, за да дойде фирма на общински съветник да носи на децата храна в пластмаса и на висока цена.".

Plovdiv24.bg проучи казуса и ето какво се оказа:

Миналата година община Пловдив обяви конкурс за училищни столове и фирма "Фууд деливъри експрес" го печели, разказа управителят Петко Секулов. В срока за обжалване не е била подадена жалба и след връчване на заповедта, че тази компания е избрана, започва ремонт на кухнята. Тъй като в "Димитър Димов" има малко ученици, е решено храната да се готви в кухнята на ОУ "Райна Княгиня", да се пакетира в индивидуални опаковки и да се достави в по-малкото училище. 

В "Райна Княгиня" се готви за около 1000 деца. Там се поддържа пълен персонал и пълноценно оборудвана кухня. На всички ученици се предлага тристепенно меню - супа 200 грама, основно 250 грама, десерт и хляб, за 6 лева, и двустепенно меню само от основно с хляб и десерт за 5.20 лв. Всички продукти са със стандарт БДС и "Стара планина", които са 30-40% по-скъпи от другите. 

"Не ме е срам от това, което съм направил. Разликата между нас и другите оператори е, че те работят в брутални условия, а ние правим ремонт на обектите. Нашата политика е във всеки район да има една кухня майка в голямо училище, в която да се приготвя храната за малкото. Опаковките ни са от фирмата доставчик на "Хепи" - коментира собственикът на "Фууд деливъри експрес" Георги Цанков.

Преди да участва в конкурса фирмата е направила собствено проучване колко деца се хранят в "Димитър Димов". Оказва се, че само около 25-30 ученици от всички 163 използват училищния стол. В момента обаче са около 75-80.

Цанков смята, че генезисът на проблема е в бившата наемателка на обекта. Същите подозрения има и директорката на училището Спаска Кожухарова. 

"Договорът ни с предишната фирма "Риа 2000" беше до края на годината. Лятото започна новата процедура. Няколко дни преди Коледа обаче управителката г-жа Антонова ми хвърли ключовете и каза, че напуска. Можех да си търся правата, но не го направих. После по съвет на адвоката ни попитах новата фирма дали може да поеме изхранването на децата. Наложи се да подпишем два договора с "Фууд деливъри експрес" - единият до приключване на конкурсната процедура, за да не останат децата без храна, и вторият - след като фирмата беше обявена с решение на Общинския съвет за избрана" - разказа директорката.

Кожухарова допълни, че родителят, който организира протеста, й казал, че г-жа Антонова му казала, че директорката й дала два дни да освободи стола, което категорично не отговаря на истината. Направило й впечатление, че нито една институция не е проверявала предишната фирма, докато сегашната непрекъснато се проверява от БАБХ и РЗИ. 

Директорката добави, че има драстична разлика в качеството на храната на двете фирми и в хигиената. 

"Да, готвеше се на място, правеха се закуски при предишната фирма. Но  приборите бяха мазни, мръсни, непочистени. Не опитвах храната, аз съм гнуслив човек. Менюто се състоеше само в основно ястие и една филийка. По наредба един път седмично децата трябва да се хранят с риба. Вместо риба - даваха рибени пръчици. Пилешките хапки бяха полуфабрикати. Плод за десерт имаше само когато аз бях в стола. Зад гърба ми плодовете изчезваха. Нямам нищо против тази жена, но когато става въпрос за храната на децата, всичко трябва да е изрядно" - заяви Кожухарова.

При обявяването на процедурата за нов наемател директорката изрично настояла менюто да е тристепенно, за да има пълноценна храна за децата. Сега, за да се успокои ситуацията, ще се предложи и по-евтин вариант за обяд само с основно ястие.


Още по темата: общо новини по темата: 2
05.11.2022 »
04.11.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на tetaka
премахни филтъра

0
 
 
Някога имаше "Ученически столове". Купонче за закуска 25 стотинки, за обед - 50 за първо, второ и десерт. Закуската винаги беше с пиене. Соцът се грижеше за своите деца и имаше по едно много пълно на всяко училище. Сега е обратното. Помислете защо. На всички онези родители, които се възмущават - ами, подгответе нещо за детето да хапне. Не може сутрин баници от циганите, а на обед храна със съмнителни качества. Вечер майката я нещо сготви, я не. Купете нещо хубаво от магазина, пригответе сандвич, сложете му бутилка с домашен нектар. И всичко ще е наред. В днешно време всичко се обръща на печалбарство и не разбирам кой на какво толкова се възмущава. Вие сте родители. Вие мислете на първо място.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: