ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Приятна изненада за постъпленията в общинската хазна
Автор: Диана Бикова 20:02 / 20.02.2020Коментари (3)6274
© Plovdiv24.bg
Приятна изненада за постъпленията в общинската хазна долетя от дирекция "Местни данъци и такси". Данните показват, че от началото на данъчната кампания в банковата сметка на общината са постъпили близо 2.68 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Прирастът не се дължи на увеличението на данъчните ставки от 1 януари 2020 г., категорична е шефката на "Местни данъци и такси" Цвета Попова.

- Г-жо Попова, в предишното интервю за Plovdiv24.bg, казахте че в общината започват да влизат по-големи суми. Може ли да кажете конкретни цифри?

- Независимо, че съм с опцията, че няма да съм директор на дирекция "Местни данъци и такси", аз си ги следя тези неща, защото знам кое е важно и, че в период на кампания се засилва паричния поток, което е важно за целия бюджет на община Пловдив. На бюрото си имам справка за приходите към вчерашна дата - 19 февруари. Имам справка и за същия период на миналата година.

- Какво показват тези справки?

- Показват много добри неща. Аз първо съм учудена от цифрите, защото тези дни не можах много внимателно да ги следя. Данните показват, че за един и същ съотносим период, за ресора, за който само аз отговарям, дирекция "Местни данъци и такси" е събрала 2 679 718 лева. И си казвам: "Това ли е ефектът на моята лоша работа?" Че в крайна сметка още в началото на кампанията приходите са толкова добре? Предполагам, че поради тези добри резултати общината успява да функционира и, според мен, да си поема голяма част от разходите. 

- Каква е съпоставката със същия период на миналата година?

- Тази година, към вчерашна дата, сме събрали 9 587 793 лв., а миналата година, към същата дата, сме събрали 6 908 075 лв. Т.е. имаме в повече събрани тези 2 679 718 лв. Увеличението при данък недвижими имоти е с 228 хил., при данъка върху превозните средства - със 771 357 лв., при такса битови отпадъци - със 703 хил., при данък придобиване на имущество - със 724 879 лв. 

Тук веднага може да каже, че е заради увеличението на данъците. Уточнявам, че при ДНИ няма увеличение, при данък превозни средства дори имаме намаляне в размера и пак имаме прираст, а при таксата битови отпадъци имаме увеличение от 20 процента, което направихме тази година. В крайна сметка, този прираст, който аз в момента отчитам по данните, тези 703 хил., може да кажем, че половината от тях са увеличението в размера на таксата битови отпадъци, но другото е повече събрани пари. При данъка върху придобиването, от тези 724 879 лв. повече, относителният дял на увеличението на размера на данъка, знаете, че го увеличихме с 20%, може да се приравни на 313 хиляди. Т.е. отново имам прираст, извън увеличението в размера, в размер на 411 хиляди.

Това е една груба аритметика, която аз сутринта за себе си я направих, за да съм наясно какво се случва. И си казвам: "Ако така се работи лошо..."

- ... цифрите говорят друго.

- От миналия петък съм в този кръговрат на моето служебно положение и не бях толкова детайлизирала приходите. Сутринта, от професионален интерес, погледнах цифрите и се учудих за добрите резултати, които сме показали. Надявам се да се запазят. Когато аз изляза от дирекция "Местни данъци и такси" някой друг може да си припише тези заслуги. Може да питате г-н Кирчев дали знае една цифра от това, което ви казвам.

Тези данни, които по-рано казах, е прираста, събраните в повече пари, в сравнение с миналата година. В някои от данъците имаме прираст заради увеличения размер, но всичко друго е в повече. Аз имам статистика назад във времето и тя показва, че всяка година се увеличават постъпленията. Работи се все по-добре и се събират повече милиони. И в стари, и в текущи задължения.

Затова казвам, че когато някой се изказва по отношение на некомпетентната ми и лоша работа, цифрите говорят друго. 

Сутринта бях много приятно изненадана. Защото винаги сме имали прираст от 200-300 хил., а сега видях 2 милиона и 600 хиляди в бруто сума! В края на месеца ние правим цялостното разпределяне по параграфи, но това са парите и викам: "Уаууу, какво се случва при моята лоша работа!"

- Ще предоставите ли тази справка, макар че е междинна, на г-н Кирчев?

- Практиката досега е била такава, че всеки понеделник ние изпращаме данни какви са събраните приходоизточници. Ние пращаме за МДТ, има и други. Г-жа Чавдарова ги обобщава и се предоставят на г-н Димитров и може би на г-н Кирчев. Тези данни са публични, ние си взаимодействаме между звената и тези пари са в банковата сметка на общината.

Така че, който иска и се интересува в този аспект, особено ръководството, може да се предостави. Както аз се интересувам, моята логика е, че г-н Кирчев също трябва да се интересува. И то не само от "Местни данъци и такси". Защото така се изместват нещата, все едно г-н Кирчев е заместник-кмет на "Местни данъци и такси", а към него има доста неща. А другите приходоизточници? Ако видите бюджета на община Пловдив в приходната част, ще видите колко други видове приходи има - от наеми, от концесии, от какво ли не в другите ресори... Така че малко и тях да ги натиснат, не само мен да тормозят. Всичко е концентрирано върху мен и "Местни данъци и такси". Факт е, че ние имаме най-големият дял, но има и доста други пера, които не трябва да минават под сянката. И те да се гледат малко - да видим и те как работят. Не мога да понеса цялата тежест на община Пловдив в момента.

Обикновено в началото на всеки месец излиза касовият отчет и всъщност тогава цифрите се застопоряват. В момента това е информацията и се надявам тенденцията да се запази и да върви, защото пари на общината трябват. Аз го знам това нещо и това е в плюс на всички граждани, защото, каквото се разходи - трябва да се покрие с тези приходи.


Още по темата: общо новини по темата: 79
22.10.2020 »
22.10.2020 »
08.10.2020 »
07.10.2020 »
07.10.2020 »
07.10.2020 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Iliya_
премахни филтъра

0
 
 
Г-жа Попова дали е чувала за Крива на Лафер? Да се намали ставката и да ти скочат приходите не е нещо странно, означава само че ставката е била прекалено висока. Ще е добре данъчните да се запознаят с тази концепция
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: