ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Принц Чарлз в Пловдив: Прекалено често си бършеше ръцете след ръкостисканията с обикновените хора
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:57 / 10.09.2022Коментари (9)19830
©
Почетният гражданин на Пловдив Евгений Тодоров сподели спомен за новия крал на Великобритания. Plovdiv24.bg го публикува без редакторска намеса:

Спомени за крал Чарлз, когато беше принц

Принцът дойде в Пловдив в края на 98-а – ако не се лъжа. Градът се готви дълго време за височайшето посещение. Най-притеснителното беше, че гостът искаше да види точно това, което се криеше от всички чужди гости – циганското гето.

Не мога да си обясня защо беше всичко това – все пак той не беше български политик, който в предизборна кампания се бори за ромските гласове. Дали пък принцът не се чувстваше задължен при всяка своя задгранична визита да ходи точно при бедните и онеправданите, за да демонстрира пред своите поданици добро сърце?

Или просто имаше наистина добро сърце и искаше да даде кураж на тези, които не са имали неговия шанс в живота? Но не убягна от погледите на репортерите фактът, че прекалено често си бършеше ръцете след ръкостисканията с обикновените хора. А в програмата имаше гостуване на циганска сватба, така че доста бели кърпички бяха употребени.

Вече писах за посещението, но мисля, че няколко неща останаха. Точно в този период британската компания АМЕК се бореше да спечели газифицирането на Пловдив.

Точно преди посещението на престолонаследника бе открит неин офис точно срещу общината – на мястото, където щеше да спре кортежа на Чарлз. И така стана – принцът слезе от колата, отби се в офиса, здрависа се с персонала пред обективите на десетките камери и влезе в общината.

На другия ден АМЕК освободиха офиса. Не спечелиха газификацията, но бяха влезли в централните емисии на британските телевизии. Сигурно си е струвало парите.

В програмата имаше една среща на Чарлз с Петър Стоянов – почти на четири очи. Двамата се качиха на втория етаж на една от къщите в Стария град, а всички оператори – без този на Община Пловдив, бяха решили да си починат. Така изпуснаха сензацията.

В салона, където се провеждаше срещата, имаше пиано – едно момиче се грижеше за музикалния фон. В един момент обаче то /после се разбра, че в цялата работа има доста режисура/ засвири “Всички имат нужда от любов" на "Бийтълс", Петър Стоянов започна да пее, принцът известно време се ослушваше и неочаквано влезе в дует.

Според протокола на кралския двор подобно поведение било недопустимо.

Новината се разнесе за секунди. Хората от протокола на принца започнаха да звънят в Бъкингамския дворец и да търсят консултации – как да реагират.

Британските журналисти се проклинаха, че ги е домързяло да се качат на горния етаж. Започнаха да наддават за касетата на общинския оператор Асен и човекът сигурно щеше да изкара доста пари, ако от администрацията на президента не бяха го отрязали.

Тома Спространов, който в този момент е бил на гости в Англия, разказваше по-късно как новината за дуета с българския президент е била във всички новинарски емисии и на първите страници на вестниците.

От цялата работа колежката Веселина Божилова направи един много любопитен филм, излъчихме го няколко пъти и данданията започна да се забравя.

След две години обаче историята получи неочаквано продължение.

Попаднахме на мургавите младоженци, които още живееха със спомена за високото посещение на сватбата им. В чест на принца даже бяха кръстили първородната си дъщеря Даяна - по онова време името Камила съвсем не бе актуално.

Не знам какъв подарък им беше връчил Чарлз, но от общината бяха дали на младото семейство общинско жилище – като благодарност за добре изиграната роля. В сватбата имаше също известна доза режисура.

Когато ги посетихме жилището беше вече доста занемарено, хладилникът – празен, защото и двамата бяха без работа, а малката Даяна постоянно беше болна. А може би и гладна.

Някой беше дал акъл на младия баща да пише на Чарлз, който беше изиграл ролята почти на кум.

Тази история колегите превърнаха в един смешен и тъжен филм. Момчето сричаше пред камерата писмата до двореца, които някой друг му беше помогнал да съчини.

В тези писма се описваше тежкото материално състояние на младото семейство и болестите на малката Даяна. В края се отправяше горещата молба за отпускане на малко “финанс" – да се ремонтира жилището, да се купят лекарства и започне някакъв бизнес.

Някаква госпожа от канцеларията на принца беше отговорила веднага – тя отправяше от името на Чарлз височайши благопожелания, но и информираше, че не е в практиката на двореца да удовлетворява каквито и да е молби, свързани с материални въпроси.

Момчето не се отчайваше и пишеше отново – отговорът беше почти същият. Не знам дали госпожата от канцеларията изобщо е уведомявала своя работодател за кореспонденцията.

Мисля си и дали след разпечатването на поредното писмо не си е бърсала ръцете с бяла копринена кърпичка. В крайна сметка от Кралството не дойде и едно пени.

В резултат на стиснатостта на престолонаследника името на малката Даяна бе сменено. Новото име бе адекватно на традициите в махалата.


Още по темата: общо новини по темата: 144
02.05.2023 »
29.04.2023 »
27.04.2023 »
24.04.2023 »
21.04.2023 »
18.04.2023 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на neti_di
премахни филтъра

на 10.09.2022 г.
+4
 
 
Точно така беше,всички се чудеха защо отиде в циганската махала.Имаше и режисирана циганска сватба,булката беше доста бременна,и после циганите не спряха да се оплакват,че никакви пари не са получили от принц Чарлз.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: