ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Приключи образователен проект за ученици от различен етнос
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:23 / 26.02.2011Коментари (2)1377
©
Приключи един от проектите на ОУ "Княз Александър І" - "Интеркултурното образование – гарант за толерантност и културно опознаване сред учениците от различен етнически произход", който се разработваше и изпълняваше с активното партньорство на Фондация за регионално развитие "Рома" в Пловдив. 

Програмата бе реализирана в продължение на няколко месеца и завърши с експозиция на голяма изложба-живопис, с участието на творби на млади ромски автори от пловдивския регион. На нея бе представена ромската култура и нейното отражение в наши дни, пречупена през погледа на младите ромски ученици. 

Изложбата-живопис бе под надслов "За едно по-добро бъдеще".
В рамките на проекта се проведе и Кръгла маса, на която бяха обсъдени проблемите на интеркултурното образование, отражението на десегрегацията на ромските училища в процеса на интеграция и създаването на предпоставки за културно опознаване и създаване на атмосфера на толерантност сред учениците на Пловдив. 

На финала на дискусиите във форума бе прожектиран филмът "Музика от Столипиново", създаден изцяло от екип на младежки клуб "Рома".

Кръглата маса се проведе в Копривщица, като за нея пристигнаха 40 участника – представители на различни учебни заведения, институции и граждански организации, работещи в сферата на образованието. 

Под формата на дискусии и дебати бяха  представени проблемите и постиженията на проекта за десегрегация. Представен бе и опитът на други общини. 

С помощта на експертите на РИО – Пловдив, Дирекция "Образование и наука" при Община Пловдив и МОН бяха обсъдени възможностите за създаване на реална атмосфера  на толерантност сред учениците от различните етноси, взаимно опознаване на бит, традиции и култура. В дискусиите бяха засегнати и темите за създаването на диалог между родителите от различните етноси, преодоляване на дискриминационното отношение и взаимното приемане.
Чрез участието си в настоящата кръгла маса, образователните институции, училищните ръководства и училищните настоятелства се ангажираха в по-пълна степен към създаването на основа за превръщането й в ежегоден форум, който в началото на всяка учебна година да поставя на открита дискусия проблемите и успехите на образованието. Всички участници се обединиха около мнението, че това е  възможност децата да учат и растат без предразсъдъци на етническа и културна основа. 

Средствата бяха осигурени от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства  при МОМН.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на unklebo
премахни филтъра

+1
 
 
...да добавим татари,помаци,турци,власи,старовремци и прочие екзотики...не си спомням някои от тези етности да се жалва и скимти.Виж цигани,роми,мангали,джуревци,калдъраши и други от тяхната боя са вечно онеправдани,блоковете им наводнени,не им дават да си продават чаветата в Гърция...въобще "лош късмет"
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: