ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Президентът Румен Радев идва в Пловдив за 6 септември
Автор: Диана Бикова 15:22 / 25.08.2020Коментари (126)10560
© Plovdiv24.bg
Президентът Румен Радев ще присъства на официалното честване на 135-та годишнина от Съединението на България и празник на град Пловдив 6 септември. Държавният глава ще приеме строя и ще произнесе слово по време на тържествената заря-проверка, която започва в 20.30 ч. на пл. "Съединение", научи Plovdiv24.bg.

На церемонията са поканени над 900 гости от разширения официален списък на община Пловдив, уточни за медията ни Мирослав Беляшки - началник отдел "Канцелария на кмета и протокол". Изпратени са покани до всички народни представители, целия Министерски съвет, българските евродепутати, бившите президенти на България и бившите кметове на Пловдив. По традиция на  честването са поканени пловдивският митрополит Николай и представители на всички вероизповедания. 

Приглашение има до председателите на съдилищата и прокуратурата, командирите на различните видове въоръжени сили, общинските съветници от ОбС - Пловдив, олимпийските и световните медалисти, ректорите на пловдивските висши учебни заведения, областния управител и заместниците му, кметовете на общини от Пловдивска област и на общините областни градове в страната, представители на бизнеса, журналисти.

Тържествената част ще завърши с 4-минутна заря, след което кметът Здравко Димитров ще даде прием за високите гости в парк-хотел "Санкт Петербург".

"Ще бъдат създадени условия за безопасност на официалните лица. Всички служби и органи ще работят в пълно взаимодействие за обезпечаване нормалното протичане на събитието", увери Беляшки. Той призова гражданите, които ще присъстват на зарята, да спазват противоепидемичните мерки и препоръча да носят маски, независимо, че е на открито място.

Празненствата ще започнат в 9.30 ч. със старт на традиционния международен мемориален маратон "Съединение" от площата на град Съединение с финал на пл. "Съединение" в Пловдив, като в 12 ч. ще бъде награждаването на победителите. В 10 ч. в катедралния храм "Света Богородица" ще има тържествен мобелен, отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай. Венци и цветя ще бъдат положени пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина в 11 ч., а половин час по-късно пред паметната плоча на майор Райчо Николов. 

През деня ще има два празнични концерта на пл. "Стефан Стамболов" пред сградата на общината - от 12 до 13 ч. пловдивчани и гостите на града ще се радват на спектакъла на Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка", а от 18 до 19 ч. - на изпълнителите от група "Мистик". Комитет "Родолюбие" ще направи възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. в 19 ч. на пл. "Централен" пред Военния клуб. Възможно е програмата да претърпи изменения предвид динамично променящата се епидемиологична обстановка, за което гражданите своевременно ще бъдат уведомени.

Почистването на паметника на Съединението тази година ще бъде почистван в два поредни дни - на 2 и 3 септември. На следващия ден пък ще бъде генералната репетиция за събитието.

Датата 6 септември е сред най-важните в официалния календар на Република България. След края на Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.), Берлинският мирен договор (1878 г.) разделя страната на Княжество България със столица София и Източна Румелия със столица Пловдив. На 6 септември 1885 г. е обявено съединението на двете части на страната, което е сред най-важните в историческото развитие на България.

Паметникът на Съединението е създаден през 1985 г. в чест на 100-годишнината от събитието. Негов автор е скулпторът Величко Минеков. Монументът е висок 12 метра и включва фигура на млада жена, вдигнала над главата си лавров венец. Статуята олицетворява Съединението на България, разперените крила на птица символизират стремежа към единство и порива на българите за свобода на двете разединени части на страната, а венецът е символ на постигнатата победа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Един истински българин идва в Пловдив браво
+1
 
 
Ще му го на местят и на него то колелото се върти
-1
 
 
Някои хора, повтарят като папагали думичката "разединител". Задавам си въпроса кога ли ние българите не сме били разединени/за справка вижте историческите факти/. И в днешно време всеки от нас има право на своите идеи, пристрастия и симпатии. Това, че мои колеги харесват определена партия и лидери, не ни разединява в общата ни работа и в човешкото ни общуване. И когато Президента изразява идеите , мислите и въпросите на част от народа, не го прави разединител, защото тези хора си носят именно това мислене и се обединяват около личността на Радев, а други пък мислят различно и се присъединяват към своите си лидери.
+1
 
 
Да освиркаме на 6 тоя предател и метежник Р. Р.
+1
 
 
Как може един разеденител да чества съединението!!!!!
0
 
 
ПРЕДИ ГОДИНИ НА 6 СЕПТЕМВРИ ОСВИРКАХМЕ ПЪРВАНОВ, СЕГА Е РЕД НА РАДЕВ.
+3
 
 
Разединителя на деня на Съединението???Опазил ни Бог
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: