ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Прекроиха предложението за прекрояване на бюджета
Автор: Диана Бикова 13:17 / 25.06.2020Коментари (0)5159
© Plovdiv24.bg
Мнозинството в Общинския съвет прекрои предложението за прекрояване на бюджета на общината, след поименно гласуване на общинските съветници с 30 гласа "за", 9 "против" и 8 "въздържал се", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Димчо Петров от ВМРО предложи разпределението в дейност 122 "Общинска администрация" да бъде следното: 300 000 лв. за новата детска градина в район "Южен", по 50 000 лв. за изготвяне на смарт сити стратегия и стратегия за кръгова икономика. Предложението не беше прието, в резултат на което групата на ВМРО гласува против. Петров обясни отрицателния си вот с думите: "Уважаеми колеги от ГЕРБ, вие не си спазихте обещанието от предишната сесия да подкрепите отпускане на средства за детски градини.".

Адв. Веселина Александрова от "Демократична България" поиска разяснения за трите стратегии. "Г-н Кирчев, откровено казано, нямаме ви доверие. На предишна сесия гласувахме 70 000 лева за приложение, за да не сме тук, а сме тук. Пловдив има нужда от цялостен интегриран план за градско развитие, а тези три стратегии са част от него" - каза Александрова.

Николай Радев от БСП припомни, че МОН е отворило програма за образователна инфраструктура за проекти до 5 милиона и попита дали общината готви проекти по тази програма, по която може да бъдат финансирани детски градини и училища. Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев отговори, че в общината са запознати с програмата на МОН и е било възложено на районните кметове да дадат свои предложения.  В общината имало типов проект, който вероятно ще бъде мултиплициран.

Според Кирчев, трите стратегии - Смарт сити стратегия, Стратегия за кръгова икономика и Стратегия за дигитализация на общината, ще залегнат в Плана за интегрирано развитие на Пловдив. За изработката им щели да бъдат привлечени проектанти и архитекти, за да се обхванат зоните чисто инфраструктурно. Зам.-кметът призна, че засега няма стратегии в тези три области на държавно ниво. 

Добромира Костова от "Демократична България" посъветва Илия Кирчев да не вкарва предложения в последния момент преди обсъжданията в комисиите към Общинския съвет. А адв. Йордан Иванов допълни, че общината е задължена по Закона за регионално развитие до септември да приеме програма за интегрирано развитие. Иванов изказа опасения, че няма да се спази закона като изтъкна, че проблемът не е в това, че от 1 януари догодина общината няма да може да кандидатства за финансиране от еврофондовете, а че няма готовност.

Илия Кирчев припомни, че в бюджета на общината са предвидени 300 000 лева за Интегриран план за развитие, но средствата няма да стигнат. По думите му, предстои да се направят проекти за: инфраструктура, свързваща инфраструктура с другите общини, зелена система, система за управление на отпадъците. Според него, интегрираният план трябва да бъде изготвен и приет до края на годината.

Съветниците от "Демократична България" реагираха незабавно на последните му думи. Веселина Александрова припомни, че на предишна сесия са поискани 300 000 лева, на ОбС не ги гласува. "Това е още едно основание защо не ви вярваме" - каза тя. Йордан Иванов пък направи уточнение, че в интегрирания план общината няма задължение да чертае улици. "Според методиката на МРРБ, той трябва да съдържа какви проекти ще реализираме, срокове и стойност. Единствено урбанисти могат да бъдат привлечени, а не архитекти" - категоричен е Иванов. Спорът по темата остана отворен.

Атанас Узунов от името постоянната комисия "Младежки дейности и спорт" припомни, че през последните години общината е подкрепяла пловдивския спорт. Узунов предложи общината да купи 2000 билата за 30 000 лв. за крайно нуждаещи се, ветерани, социално слаби и деца от клубовете да посетят финала за купата на България по футбол, на който отива "Локомотив" Пловдив. Зам.-кметът Илия Кирчев прие предложението и то беше включено. 

По предложение на съветника Ясен Михайлов от ГЕРБ предвидените 100 000 лева за изготвянето на анализ за оптимизиране на дейността и структурата на общинските предприятия бяха прехвърлени за издръжка на общинската администрация.



Още по темата: общо новини по темата: 79
22.10.2020 »
22.10.2020 »
08.10.2020 »
07.10.2020 »
07.10.2020 »
07.10.2020 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: