ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Представители на културните институции в Пловдив и на общинската администрация обсъдиха новия проект за Статут на "Награди Пловдив“
Автор: Силвия Станева 20:31 / 19.02.2020Коментари (0)3161
©
По покана на отдел "Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив в Дома на културата вчера се проведе работна среща за представяне и обсъждане на постъпилите писмени предложения по проекта за нов Статут на "Награда "Пловдив" в областта на изкуството и културата.

Всяка година в навечерието на  24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или културен факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година в отделните категории. 

В новия проект на Статута има няколко промени. На носителите се връчва диплом, статуетка "Награда Пловдив" и парична премия в размер на 2 000 лв., вместо досегашните 1000 лв. За първи път е включена възможност за удостояване със Специална награда "Пловдив" за изключителни постижения и цялостен принос  в областта на изкуството и културата, която е в размер на 10 000 лв. Въведена е за първи път нова категория "Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства“.  Ново е и това, че наградените творци и творчески колективи и техните произведения ще се вписват в "Книга на Награда "Пловдив“ в областта на изкуството и културата“. Книгата ще се съхранява в специална витрина в отдел "Култура, археология и културно наследство“, достъпна за гражданите.

Редактирани и разширени  са някои от категориите, които стават: Художествена литература и хуманитаристика; Художествен превод; Журналистика в сферата на културата; Архитектура и естетизация на градската среда; Музика и танцово изкуство; Театър; Изобразително изкуство; Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство; Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта; Произведение на изкуството, предназначено за деца; Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства.

Предложения до посочената дата бяха внесени от Асен Асенов, Веселина Александрова, Евгений Тодоров, проф. Никола Лаутлиев, проф. Георги Манолов, Александър Секулов, Пенка Калинкова и Емил Миразчиев.

В срещата се включиха множество представители на културни институции, на браншови организации, журналисти. От страна на администрацията участваха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм, Стефан Послийски – председател на Постоянната комисия КТЕ и МИО при Общински съвет Пловдив, Веселина Александрова – общински съветник и вносител на предложение, Ангелина Топчиева – секретар на община Пловдив, Нина Димовска – началник-отдел "Култура, археология и културно наследство“ и експерти от отдела.

След като в презентация бяха представени предложенията за промени и мотивите по всеки член от статута, се проведе дискусия по всеки конкретен текст.

Още в началото на дискусията Пламен Панов апелира да се дефинира ясно една от най-използваните думи в разговора "проект". "Проект е инструмент за правене на каквото и да е", каза доц. Красимира Кръстанова от ПУ. Александър Секулов. допълни, че като говорим за културен проект, всъщност отваряме вратите за изключително недоразумение.

Заместник-кметът Пламен Панов подчерта, че срещата ще бъде протоколирана и всяко предложение ще бъде разгледано от администрацията. Участниците се обединиха около тезата да се запазят традициите на награди "Пловдив", но с известни нововъведения. Те изразиха мнение, че награди "Пловдив" трябва да бъдат по- разпознаваеми сред широката общественост в града, поради което трябва да се работи в посока популяризирането им и по-сериозно представяне на носителите на приза в отделните категории всяка година.

Председателят на Дружеството на пловдивските писатели Атон Баев предложи самата церемония да се разчупи и да се отвори към хората, като излезе от традиционните театрални или концертни зали и да се състои в градска среда, край реката или в Епископската базилика например.

Предложенията на Асен Асенов, който не присъства лично, бяха отхвърлени от почти всички участници в срещата. Неговата идея бе да се промени целият регламент по предлагане за удостояване с награда, като оценките на заслужилите творци и колективи през годината да се правят не както е досега от комисии за всеки раздел, а от едно общо жури, в което да не влизат пловдивчани. Предложението за общо жури бе подкрепено само от Емил Миразчиев, а идеята за липса на градско присъствие в него бе отхвърлена категорично от всички. "Това предложение не е за нашия град", коментира проф. Даниела Дженева.

Предложено бе също музиката и танца да се извадят от обща категория и да се обособят в отделни. Александър Секулов и Евгений Тодоров предложиха новият раздел "Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства" да отпадне, но зам.-кметът Пламен Панов, а и мнозина в залата заявиха, че той трябва да присъства, тъй като така се разширява обхватът на творците, чийто усилия могат да бъдат признати. Емил Миразчиев предложи разделите да бъдат само пет, но в дискусията не намери подкрепа.

Представителите на градските музеи и галерии отбелязаха, че са намерили своето място в наградите с разширяване на една от категориите и добавянето на "Съхраняване на паметта“ в нея. "Ние това правим, затова сме музей“, каза шефът на ГХГ Красимир Линков.

Предложенията за удостояване с Награди Пловдив се изготвят по образец (Приложение №1 и Приложение №2) и се подават в деловодството на Община Пловдив с кореспондент "Отдел "Култура, археология и културно наследство“. Това се случва ежегодно до 15 април на всяка календарна година. Предложения, постъпили след посочения срок, не се разглеждат.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Посетители на нощно заведение в Пловдив се оплакват от полицейско наси
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Удвояват околовръстното на Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: