
ЗАРЕЖДАНЕ...
Предприемач от Пловдив: Няма връщане назад! Tрябва да се свикне с новите цени | ||||||
| ||||||
След млечните продукти, рязък скок има и в цените на консервите. Поскъпването при тях е с цели 40%, съобщава Нова телевизия. По данни на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в момента в България се произвеждат около 150 000 тона консерви. Много са факторите, които определят крайната цена. Поскъпването в магазините вече е факт. Най-голямо е увеличението при лютеницата и киселите краставички. При консервирания боб, киселото зеле и граха скокът е между 50 стотинки и лев. Дори за семействата, които предпочитат от години да си произвеждат консерви в домашни условия, това традиционно начинание вече излиза солено. Куни Димова е от Куртово Конаре и е известна като "Царицата на лютеницата". Тя произвежда в домашни условия консерви, но това традиционно начинание вече излиза солено. "Най-драстично се увеличи олиото - от 2 лева стана на 5. Оттам нататък се увеличи захарта, газта, бурканчетата, капачките също. И така бурканчето с лютеница достигна 6 лева", казва тя. "Само преди 1 година цената на едно бурканче беше 15 ст., а се га около 32 ст. Това е 100% поскъпване на стъкления амбалаж. Капачките поскъпнаха с 90% само за една година. Захарта поскъпна със 70%. Вдигнахме заплатите с поне 30%. Бих казал, че крайното поскъпване е с около 50 на 100. Ние дадохме нещо от себе си, за да може крайният потребител да не плаща чака толкова много. Нека пазарът свикне с тези цени - няма връщане назад", разказва инж. Стойко Кировски, собственик на предприятие за консервиране на сладка и конфитюри в Пловдивско. "Износът на консерви малко зацикли. Инфлацията в България се оказа доста по-висока, отколкото в наши съседни държави. Клиенти от Европа и САЩ се отказаха да купуват наши продукти заради рязкото поскъпване на консервите в България", допълва той. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg