ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Предложиха решение за електрическите тротинетки в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:06 / 13.10.2020Коментари (1)5384
Оперативният мениджър на Lime за България и Гърция Петко Анчев внесе в администрацията на община Пловдив писмо с предложение за текст на меморандум за сътрудничество, който да бъде подписан между двете страни. Идентичен документ регулира дейността на трите оператора за споделено ползване на е-скутери на територията на столична община. Компанията предлага временно решение, докато община Пловдив изготви промени в разпоредбите си за движение. 

През юни 2020 г. българският парламент прие промени в закона за движение по пътищата, чрез които електрическият скутер беше разпознат като индивидуално превозно средство. Според текстовете 14-годишните лица могат да карат скутерите по велосипедни алеи, а при навършени 16 години е разрешено и движението по велосипедна инфраструктура и в най-дясната част на платното по пътища и улици, по които трафикът е с максимално разрешена скорост до 50 км/ч.

Максималната допустима скорост на е-скутерите е 25 км/ч. Забранено е да се превозва повече от един човек и да се минава през пешеходни зони. Непълнолетните трябва задължително да са с каска, а в тъмните часове на денонощието всички трябва да се движат със светлини и отразители. Всеки скутер на Lime e снабден с предна светлина, стоп и светлоотразители отстрани. 

Освен определяне на правилата за ползване на новите превозни средства, споменатата законодателната инициатива даде възможност на всяка община в страната да регулира допълнително дейността на компании за отдаване на е-скутери за споделено ползване. Така те имат опцията да определят правила свързани с максимален брой скутери в града, скорост на придвижване и места за паркиране. Призивът е Пловдив да стане първият град в България с такива текстове към наредбата си за организация на движението на своята територия. 

“До момента на приемане на нужните промени, Lime предлага възможно най-скорошно подписване на двустранен меморандум за сътрудничество с община Пловдив. Оригиналът на текста е послужил като отправна точка при провеждането експертните и обществени дискусии за промени в държавния закон за движение по пътищата, които се проведоха в началото на 2020 г. Меморандумът очертава цялостна рамка с правила за паркиране, скорост и безопасност на потребителите. Ние считаме този документ като напълно приложим и в контекста на Пловдив.

За едва няколко часа дейност в града, ние лансирахме един революционен метод на придвижване, който може да спомогне решаването на проблеми като задръстванията по улиците и замърсяването на въздуха. Жителите на Пловдив показаха страхотен ентусиазъм за тази нова услуга и ние сме готови да върнем скутерите в града още днес, за да обслужваме хората", коментира Петко Анчев.

Призоваваме потребителите винаги да се карат отговорно, да носят каска по време на придвижването, да спазват правилата заложени в измененията на Закона за движения по пътищата, приети през юни тази година. Карането по тротоари и в пешеходни зони не е позволено. Припомняме и, че скутерите трябва да се паркират извън обозначени пешеходни пътеки, служебни рампи, входове на сгради, метростанции или по начин, който не ограничава придвижването на останалите участници в движението.


Още по темата: общо новини по темата: 26
09.01.2024 »
02.11.2023 »
29.09.2023 »
27.09.2023 »
07.08.2023 »
14.07.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: