ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Празниците на Стария град" честват 10-годишен юбилей
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:55 / 08.09.2021Коментари (0)1078
©
Когато Пловдив запулсира с огъня на есента и пламъка, който дава енергия на хиляди хора дошли, за да преживеят магията на най-стария жив град в Европа и първата българска Европейска столица на културата - това означава, че е време за началото на традиционните "Празници на стария град“.

От 13-ти до 19-ти септември ще властват дни, в които минало и съвремие ще хармонират под мотото на тазгодишното издание "Код Памет“.

Празниците имат дълга история. В началото времетраенето е било един ден, по-късно прераства в празнична седмица, а през настоящата година ще се реализира X-тото юбилейно издание. Концепцията на празниците е свързана с популяризиране на духовното и историческо наследство на територията на Старинен Пловдив - къщи, музеи, обичаи и традиции. С помощта на артисти, музиканти, художници, научни специалисти и други партньори, екипът на ОИ "Старинен Пловдив" ежегодно кани в Стария град гражданите и гостите на Пловдив на една запомняща се "разходка" по Трихълмието на времето и пространството.

В предстоящото издание на "Празници на стария град“ 2021 Ви очакват любопитни документални изложби, от които ще научите нови факти за тепетата на Пловдив, за живота и делото на Георги Данчов - Зографина и за "магьосникът в текстила" проф. Марин Върбанов. Георги Тошев ще представи книгата "Дневници&Делници" и новия документален филм за обичаната актриса Татяна Лолова. Ще се запознаете с гордата потомка на Бенковски Радина Росенова, която ще представи изложбата "Род". Ще преживеете въздействащото изкуство на младите творци Калина Илиева и Петър Аврамов - живопис и авторски лампи със заглавието "Светлина и петна". Ще имате шанса да разберете как се въплъщава стил с уникалните авторски шапки на Юлия Райчевска. С концертно матине ще бъде почетена паметта на проф. акад. Николай Стойков, а за диксилендът и градът ще Ви "разкажат" големите майстори в жанра Невилиян Гемижев, Венцислав Благоев, Петър Момчев, Александър Борисов и Александър Куманов. За втора поредна година ученически рок концерт ще огласи пространството пред Малката базилика. Поредно партньорството с информационен център "Европа директно-Пловдив" ще предложи отворено дискусионно пространство по актуални теми.

В тези 7 дни ще има събития и за подрастващите, реализирани в партньорство с експертите от Национален институт за недвижимо културно наследство. Целта е да бъдат вдъхновени младите към познание и творчество. С пешеходен тур по стъпките на художниците в Стария град, ще бъде отбелязана Европейската седмица на мобилността. За първи път ще станете свидетели и можете да участвате в работилница за създаване на гайда с майстор Илия Учиков. За IV-та поредна година, съвместно с ОП "Радостни обреди", за много сватбени двойки ще бъде създадена поредна романтичната приказка "Море от любов в Стария град“.

Официалното откриване на форума е на 13 септември в 20:30 ч. на Античния театър с концерта "Пловдив в моето сърце" - честване на 75 годишен юбилей и 50 години на сцена на любимеца на поколения българи и "Почетен гражданин на Пловдив“ Христо Кидиков. В концерта ще участват и неговите приятели - Веселин Маринов, Кристина Димитрова, Мариана Попова, Мими Иванова, Развигор Попов, Орлин Горанов, Росица Кирилова, Тони Димитрова, Общински духов оркестър - Ловеч, "ЕРА Балет", Спортен клуб "ЕРА" и ФА "Тракия". Водещ ще е Драгомир Драганов.

Концертът е с безплатен вход, но с оглед създаването на необходимия ред за спазване на противоепидемичните мерки, влизането ще е с покани, указващи седящите места на всеки зрител при 50% капацитет на заетост. Безплатните покани можете да получите в Билетния център пред Община Пловдив.

Пълната програма по дни и часове можете да намерите на www.oldplovdiv.bg, в социалните мрежи на Plovdiv Old town /official/, както във фестивалните дипляни, които можете на получите в Билетен център пред общината, в Туристическите информационни центрове, както и във всички обекти на ОИ "Старинен Пловдив".

"Празници на Стария град“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2021 година.

Всички събития се реализират при стриктно спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (890) 16%
Спас Гърневски (802) 14%
Д-р Иван Чомаков (548) 10%
Славчо Атанасов (1467) 26%
Иван Тотев (1502) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: