ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Правят парково бижу срещу църквата "Св. Петка", вижте го!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:22 / 11.02.2015Коментари (32)11027
Окончателен вариант на реконструкцията на пл. "Св. Петка" срещу църквата "Света Петка" разработиха проектантите от колектива на архитектурно бюро "ПРОАРХ" Пловдив. 

Малкият парк се трансформира изцяло с нови водни площи, повече зеленина, места за отдих, детски кът и напълно различни подходи. Това е едни от актуалните проекти, с които община Пловдив ще кандидатства за еврофинансиране по "Региони в растеж". Зоната влиза в обхвата на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие на града. 

"Подменяме цялата износена настилка с масивни гранитни плочи - светли и по-тъмни, съществуващите дървета се запазват, добавя се нова растителност", казва арх. Едвард Христов, ръководител на проектантския екип. 

"Този проект е много важен за нас и за град Пловдив. Настилката на парка е много внимателно подбрана, за да избегнем хлъзгането през зимата". 

Точно в центъра на обновения парк ще се появи ефектна водна площ. Тя ще е забележително съчетание на геометричните форми с играта на водата и светлината. Проектирани са група от водоскоци.

Движението и звукът на водата в едно с ефектното осветление завладява вниманието и създава прекрасна възможност за оживяване на пространството. Водната площ е решена стъпаловидно с водоскоци на три места с дълбочина 20 см. 

В непосредствена близост до водната площ на североизток предвиждаме да има пейки за отдих от стоманобетонова конструкция, покрита с гранитни плочи в съчетание с дървена обшивка обработена против гниене, които да се вписват в цялостната визия на площада. Част от пейките около водната площ са предвидени да бъдат покрити с перголи за засенчване през летните месеци. 

Подобни елементи от дърво могат да се видят в много европейски паркове, обяснява арх. Христов. На тях човек може да се излегне лятно време, за да си почине след разходка или да почете книга. Лежанки на запад от водната площ са решени от водоустойчива дървесина.

На север диагоналната алея е оформена като малко площадче с триъгълна в план пейка. Пейката е от стоманобетон, облицован с гранит и дървени седалки.

В дизайна на това колоритно кътче в подножието на Стария град, влизат много нови елементи и материали, типични за близкия резерват. Проектантите оформят лапидариум с експозиция от камъни от античността.

Това са стари римски елементи, намерени от археолозите още преди 30 години. Сега находките се експонират по подходящ начин и ще радват окото на гостите и жителите на град Пловдив. 

Свежата зеленина в съседство ще препраща към китните възрожденски градини. Красиви цветни партери оформят градината. Допълват ги специални фигури от ниско рязан чемшир - бускетния килимен партер - характерен елемент за градините от средновековието, който се среща и в дворовете на възрожденските къщи. 

Новата детска площадка към парк, която сме предвидилиа е много голяма и се разполага в тихата му североизточна част. Ще бъде снабдена с ударопоглъщаща настилка. 

Старата чешма предвиждаме да се демонтира и да се монтират две нови питейни фонтанки, които да могат да се използват от деца и от хора в неравностойно положение, уточняват от екипа. 

Освен цветните партери, архитектите предлагат да се "изолира" паркът от прахоляка и натоварения трафик по
©
Лежанките са от водоустойчива дървесина
булевард "Мария Луиза". Отново чрез зеленина. За целта целия прак ще бъде ограден със защитни зелени стени, позволяващи и свободен поглед към и от парка.
Формата на градината ще следва контурите и линиите, зададени му от улиците, минаващи покрай него.

Композицията му се адаптира изцяло към тази конфигурация. По нов начин ще се оформят и подходите към него. 

''Около паметника коригираме габарита на алеите. Премахват се стъпалата на подхода от юг и се проектират нови рампи за по- добър достъп. 

Подпорните зидове около зелените площи на юг се премахват, терена се шкарпира и се създава цветен партер''. По този начин паркът става достъпен за инвалиди и за майки с колички. 

Такъв ще е подходът от "Мария Луиза", другият достъп от ул. "П.Д.Петков" също се запазва. Трето влизане ще има от север, където са жилищните кооперации. Тук се формира едно диагонално преминаване с пиацетка и малък кът за рекреация. 

Проектът обхваща и рехабилитацията на участъка от ул. "Петко Д.Петков" до бул. "Източен", където се планира пълна подмяна на настилките, които ще са с изключителна здравина и износоустойчивост, устойчиви на замръзване и натоварване, въвеждане на енергоспестяващо улично осветление. 

Старите криви плочи се премахват. Изцяло нова ще е поливната система, а освен цветните партери по целия булевард ще се появят група от пейки с кошчета към тях. 

Достъпът до булеварда в този участък и до пл. "Света Петка" за хора в неравностойно положение и майки с детски колички се улеснява с предвидени скосявания в участъците при пешеходните пътеки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изключително опасно място и от малцинствата няма да се доберем до парка Наистина е по-добре около гранда да се направи нещо,че е толкова замряло там.Преди 5г пооправиха една градинка до млечната кухня,която вече е много зле и няма къде да се ходи
+1
 
 
Те хубаво оправят хората града,ама как ще оправим болните мозъци на тези,които после рушaт всичко ???
-1
 
 
Не знам тези хора ,които йивеят там ,сред които има и полицаи ,как тарпят това нещо толкова години ??? !
-1
 
 
Да не говорим и за глутницата бездомни кучета,които са с тях
-1
 
 
А бездомните цигани -наркомани ,които са денонощно там,част от интериора ли ще са или ???? Не знам в друг град на центара да има такова наркоманско сборище !!!
0
 
 
Не му и мястото на това оживено кръсновище., да дишат децата отровните газове от колите. Кое е по важно-да се вижда от преминаващите или ЗДРАВЕТО на децата. ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1663) 16%
Спас Гърневски (1462) 14%
Д-р Иван Чомаков (1000) 10%
Славчо Атанасов (2696) 26%
Иван Тотев (2658) 26%
Здравко Димитров (905) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: