ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Посочиха с каква скорост са се движели загиналите пловдивски музиканти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:31 / 08.02.2024Коментари (6)21555
©
Павел Дюлгерски
Апелативен съд – Пловдив потвърди тригодишната условна присъда, с петгодишен изпитателен срок, на турския шофьор Мехмет Калиман, признат за виновен от Окръжен съд – Стара Загора за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на двама музиканти при катастрофа в прохода "Хаинбоаз“.

На 29.06.2018 година пострадалият Николай Николов минал през Раковски да вземе колегата си Павел Дюлгерски и заедно да заминат за Русе, където имали концертно участие. Николов не се чувствал добре и помолил Дюлгерски да шофира автомобила му "Шевролет Епика“.

Времето било дъждовно. Когато навлезли в прохода "Хаинбоаз“, се движели се скорост 77 км/ч, при мокра пътна настилка, ограничена видимост и поредица от опасни завои. Максимално разрешената скорост за движение в участъка била 40 км/ч, сигнализирана с пътен знак.

На един от завоите Дюлгерски загубил контрол над управляваната от него лека кола. Плъзгайки се по платното, лекият автомобил се насочил към лентата за насрещното движение. Навлизайки също в завоя и възприемайки създадената от другия участник в движението ситуация, шофьорът на идващия в насрещната лента автовоз "Рено Премиум“ предприел намаляване на скоростта от около 65 км./ч. Аварийно спиране започнал едва когато в следващия момент лекият автомобил пресякъл осевата линия и навлязъл в насрещната лента, т.е. в тази на товарния автомобил.

Между двете превозни средства настъпил удар, който бил изцяло в лентата за движение на автовоза. Шевролетът се завъртял и се върнал назад. Водачът на товарния автомобил слязъл и се опитал да помогне на затиснатите в леката кола момчета.

Тъй като не говорел български език, помолил непознат да звънне на 112 за помощ. Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал смъртта на пътника Николов, а водачът Дюлгерски бил откаран в болница в критично състояние. Въпреки оказаната медицинска помощ, Дюлгерски починал на 30.09.2018 г.

В Апелативния съд делото е образувано по жалби на родителите на пострадалите. Разгледа се задочно спрямо подсъдимия след отказа на правосъдните власти на Република Турция да организират призоваването му.

Подсъдимият е присъствал по време на разглеждане на делото от Окръжен съд - Стара Загора, като е бил с мярка за неотклонение "задържане под стража“. След произнасяне на присъдата от първоинстанционния съд тази мярка е отменена.

Пловдивският апелативен съд споделя отчетените от Окръжен съд - Стара Загора смекчаващи вината обстоятелства – добрите характеристични данни на подсъдимия, трудовата заетост, че е създал семейство, за което се грижи, критичното му отношение към произшествието и изразеното искрено съжаление за случилото се.

Апелативният съд приема за смекчаващо обстоятелство и поведението на Калиман след ПТП-то. Той веднага е слязъл от камиона, за да помогне на пострадалите, помолил е непознато лице да се обади на телефон 112, тъй като не владее български език.

Друго смекчаващо обстоятелство е съпричиняването на катастрофата от страна на водача на лекия автомобил, който го е управлявал с превишена скорост от 77 км/ч при разрешена 40 км/ч, по мокра настилка при множество завои в прохода "Хаинбоаз“.

Апелативен съд Пловдив е отчел като смекчаващо отговорността обстоятелство и изминалия дълъг период от време - близо шест години от деянието.

Правилно първоинстанционният съд е оценил като отегчаващо обстоятелство факта, че подсъдимият е управлявал товарния автомобил със скорост, надхвърляща разрешената.

Апелативният съд приема, че смекчаващите обстоятелства надделяват над отегчаващите обстоятелства, което се отразява и на по-ниската степен на обществена опасност на деянието и дееца. В тази връзка е намерил за справедливо определеното от Окръжен съд – Стара Загора наказание лишаване от свобода в размер на 4 години и 6 месеца, което с оглед проведената процедура по съкратено съдебно следствие, е намалено с една трета, като наказанието, което подсъдимият трябва да изтърпи е 3 години лишаване от свобода.

Споделено е и решението на окръжния съд за условно осъждане, за което при първоинстанционното разглеждане на делото е пледирал и наблюдаващият прокурор. Апелативният съд е обърнал внимание, че личността на подсъдимия не разкрива обществена опасност, която да обоснове вероятност от повторение на престъплението. Посочил е също, че се касае за непредпазливо престъпление, т.е. за престъпление, общественоопасните последици от което не са били предвиждани и съответно – желани.

Обърнал е внимание, че институтът по чл. 66 НК следва да се прилага, когато преди всичко поправянето на дееца може да се постигне по този начин. Приел е, че случаят отговаря на това изискване предвид превеса на смекчаващите обстоятелства. Заради наличието и на отегчаващите обстоятелства, правилно е определен максималният изпитателен срок от пет години.

Решението не е окончателно. Подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.


Още по темата: общо новини по темата: 13
23.01.2024 »
22.01.2024 »
22.01.2024 »
12.12.2023 »
10.12.2023 »
15.11.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на 00001
премахни филтъра

+1
 
 
Да те блъсне някой и да те осъдят??? Нещо ми се губи тук.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Променят визията на Центъра - правят го още по-хубав
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: