ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Посланикът на Кипър дари книги на библиотеката за гръцки език в ПУ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:27 / 14.05.2021Коментари (0)1065
©
Книги на Библиотеката за гръцки език, литература и култура към Пловдивския университет "Пасисий Хилендарски“ дари посланикът на Република Кипър в България Н. Пр. Мариос Кундуридис при гостуването си във висшето училище. Той изрази надежда за бъдещо обогатяване на фонда с още около 50 преводни заглавия.

В Заседателната зала на ПУ посланик Кундуридис се срещна и разговаря с ректора проф. д-р Румен Младенов, със зам.-ректорите проф. д.п.н. Румяна Танкова, доц. д-р Мария Стоянова, доц. д-р Надя Чернева, с декана на Филологическия факултет доц. д.ф.н. Константин Куцаров и научния секретар по международно сътрудничество и академична мобилност на факултета д-р Милена Кацарска, с ръководителя на Катедрата по общо езикознание и история на българския език проф. д.ф.н. Христина Тодорова-Тончева, с преподаватели от сектор "Новогръцки език“ и със студенти, изучаващи новогръцки език.

Проф. Младенов приветства госта и представи структурата на Пловдивския университет, като подчерта големия брой студенти, които се обучават в различните специалности на факултетите.

Доц. Надя Чернева отбеляза, че в рамките на международното сътрудничество ПУ вече реализира с успех съвместни проекти с Педагогическия факултет. Участва се в партньорство с детски градини и начални училища в Никозия, както и с българско неделно училище, където има възможности за студентски практики по програма "Еразъм +“.

Деканът на Филологическия факултет доц. Константин Куцаров представи трите специалности, в учебните планове на които се предлага обучение по новогръцки език. В бакалавърската програма "Български език и новогръцки език“ и в директната магистърска програма "Балканистика“ новогръцкият език е изучаван като първи чужд език, а в бакалавърската специалност "Приложна лингвистика“ – като втори чужд език. Деканът благодари на РКипър в лицето на г-н Кундуридис за дългогодишната финансова подкрепа от Министерството на просветата на кипърската държава. С кипърското дарение за развитието на неоелинистиката в Пловдивския университет се осъществяват многобройните културни инициативите на сектор "Новогръцки език“. Допълни, че ръководството на факултета разглежда и перспективата за обогатяване на палитрата от специалности, включващи новогръцки език в учебния си план с отчитане на местните специфики и нужди, за която цел Посолството на РКипър би могло да помогне чрез съдействие за осигуряване на лектори, носители на езика.

Във връзка с проявения от посланик Кундуридис интерес към стратегията на университета по отношение на набирането на нови студенти, доц. Стоянова подчерта, че КСК кампанията на университетско и факултетно ниво се основава на целогодишна активна дейност, тъй като конкуренцията между многобройните ВУЗ-ове в България е голяма.

Като ръководител на катедрата, в рамките на която се осъществява обучението по новогръцки е
©
зик вече 19 години, проф. Тончева със задоволство отбеляза, че студентите от хибридната специалност "Български език и новогръцки език“ правят впечатление с добрите си учебни постижения, съпоставени с колегите си от подобните специалности. Проф. Тончева обърна внимание и на факта, че със създадената електронна платформа Пловдивският университет успява да обучава студентите си, като реализира директен контакт с тях, независимо къде се намират.

Кундуридис увери присъстващите, че ще настоява пред Министерството на просветата, културата, спорта и младежта на своята страна да не съкращава субсидиите, с които подкрепя колегиумите по неоелинистика в българските университети. В заключение отбеляза, че езиците създават приятелства, а ПУ може да разчита и в бъдеще на партньорството както на посолството на Република Кипър, така и на личната му ангажираност в рамките на мандата му с осигуряване на приемственост от следващия дипломатически представител.

Гостът изрази желание в скоро време да има възможността да изнесе лекция пред студентите в Пловдивския университет и получи искрената покана от доц. Чернева да направи това в рамките на "Откритата катедра“ в юбилейната за университета 60-та годишнина от създаването му.

Ректорът и посланикът констатираха взаимно близостта по отношение на манталитета и начина на живот на хората, които живеят на Балканите, факт, който спомага за по-лесното им разбирателство.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1726) 16%
Спас Гърневски (1507) 14%
Д-р Иван Чомаков (1037) 10%
Славчо Атанасов (2805) 26%
Иван Тотев (2764) 26%
Здравко Димитров (938) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: