ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Поколения пловдивски телевизионери се събраха в Цар Симеоновата градина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:26 / 02.09.2021Коментари (0)2000
В Цар Симеоновата градина от днес пловдивчани и гости на града могат да разгледат нова изложба от паметни фотографии, посветени на 50 годишнината от създаването на Телевизионния център в Пловдив. В експозицията са включени материали от архива на първата извънстолична телевизия, от Държавен архив – Пловдив и НБ "Иван Вазов“. Най-съществената част от подбора на снимковия материал е предоставен от дългогодишните телевизионни оператори Петко Шойлеков, Тодор Даскалов, журналистите Пепа Славчева, Наско Начев, режисьора Варта Марукян.

Събитието е част поредицата инициативи, с които през настоящата година БНТ Пловдив отбелязва половин вековния си юбилей. Реализира се с изключителната подкрепа на Община Пловдив – отдел "Култура, археология и културно наследство“. Престои старта и на нова поредица "Открий Пловдив“ на 6-ти септември, която в рамките на 5- минутни филмчета ще разказва какъв невероятен град е Пловдив и защо. Поредицата се осъществява отново с финансовата подкрепа на община Пловдив.

Историята на телевизионния център е представена в изложбата през знакови предавания, създавани в годините: първото българско икономическо ток шоу – "За един милиард“, емблематичното "Адрес 4000“ и др. Работни моменти от заснемането на телевизионни театри, музикални продукции, актуални предавания и новини, документалистика и дискусионни студиа - това е част от 50 годишната история на РТВЦ Пловдив, в която се оглеждат обществените събития и процеси.

Изложбата откриха Десислава Шишманова, Евгений Тодоров и заместник-кметът Пламен Панов.

"Реконструирахме един период, направихме изложба, която започва от времето преди 50 години. Легендарни години на пловдивската телевизия, в която са се задавали стандартите в журналистическата професия. Непременно искам да благодаря, обаче и на днешните телевизионери. В изключително сложни времена, те продължават да обичат това, което правят, правят го добре и гласът на Пловдив се чува“, каза на откриването Деси Шишманова. Тя благодари на всички, допринесли за тази изложба, защото за нейната подготовка е било изключително важно съдействието и общата преценка за най-важните етапи от развитието на медията на няколко поколения телевизионери.

Между тях - дългогодишните главни редактори в различни периоди, редактори, репортери – Иван Кайдъмов и Евгени Тодоров, Пепа Славчева, Веселина Божилова, Наско Начев, Нина Кольовска, Ангелина Маринова, Екатерина Костова, Мариана Китипова, проф. д-р Любомир Караджов, Виктор Янков и др.

"Респектиран съм от това, което виждам. Връща ме назад в хубави спомени. Спомням си и една случка. През 1981 година ми бе възложено да направя филм по случай 100 - годишния юбилей на Държавния театър в Пловдив. След като го излъчиха, имаше над 20 души обидени, писаха жалби, че не са влезли в кадрите. Деси, юбилеят е много трудно нещо! Винаги има обидени“, каза Евгений Тодоров и допълни, че е отдал 15 години от живота си в тази телевизия. "Когато продължих в другата телевизия, събрахме доста хора. Ако ми позволите да се пошегувам. Ние и РТВЦ сме като България и Северна Македония. Две телевизии – един народ! Само че за разлика от тях, ние не се караме и винаги сме били в добри отношения“, допълни още Евгений Тодоров.

Той използва случая и се обърна към заместник - кмета Пламен Панов с апел, Община Пловдив да потърси начин да събере на едно място архива на всички телевизии в Пловдив – на РТВЦ, Европа, Евроком, ПОТВ и другите, за да се запазят и съхранят за поколенията. Защото това е историята на Пловдив през последните 50 години.

"Вместо с дами и господа, ще се обърна към Вас с приятели, защото така го чувствам! Благодаря Ви, че подпомагате културата на Пловдив. Настоящата изложба, новата поредица, която предстои, както и невероятната церемония "Награди Пловдив“ са само малка част от нещата, които направихме заедно само през тази година. "Заедно“, "партньорство“, "приятелство“ са думите, които описват отношенията между Община Пловдив и БНТ в Пловдив през тези 50 години и това е еманация на "заедното“, на този много специален за града ни слоган. Благодаря Ви за тези 50 години! Благодаря и за следващите 50! Този път го вървим заедно, ще продължим и занапред. Продължавайте да бъдете обективна медия, защото това е най-ценното качество. На добър час на изложбата!, каза по време на откриването заместник-кметът Пламен Панов.

След това присъстващите си направиха групова снимка за спомен.

Изложбата подредена в Цар Симеоновата градина, до фонтана на Деметра, може да бъде видяна до 12 септември.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: