ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Поискаха пълна промяна за емблематична сграда в самото сърце на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:50 / 24.07.2017Коментари (2)6497
©
По инициатива на областния управител Здравко Димитров във Военен клуб - Пловдив се състоя работна среща. Повод за организирането на срещата бе проведен разговор между началника на Гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев, областния управител и министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по време на който са били обсъдени възможностите за цялостно ремонтиране на сградата на Военен клуб - Пловдив и промяна на облика й като институция, запазила емблематичната си стойност през годините като средище на градския културен живот.
Целта на срещата бе да се създаде инициативен комитет, който ще има за цел да съдейства за реализиране на идеята за пълноценен ремонт на сградата, строена преди близо 110 години. На срещата присъстваха Здравко Димитров, Валери Баранов - главен експерт по сигурността в областна администрация Пловдив, Борислав Димов - главен секретар в областна администрация Пловдив, Ваня Трингова - връзки с обществеността в областна администрация Пловдив, Ваня Стоянова - главен специалист в отделение "Административно" във военно формирование 32990 - Пловдив, Стефан Шивачев - директор на Регионален исторически музей в Пловдив, полковник Стефан Карагегов - началник на Военно окръжие - Пловдив, Томирко Томанов - началник на Териториален отдел - Пловдив, Георги Стефанов - главен експерт във Военен клуб - Пловдив, Маргарита Аргирова - старши експерт във Военен клуб - Пловдив, о.з полковник Сотир Докторов - почетен председател и секретар на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр. Пловдив, о.р майор Атанас Хаджиев - председател на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България - гр. Пловдив и о.з полковник Атанас Найденов - секретар на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр. Пловдив.
Срещата започна с изказване на Стефан Шивачев - директор на Регионален исторически музей в град Пловдив, който запозна присъстващите с историята на построяването на военния клуб, чието строителство започва през 1906 година и завършва през 1908 година, а официалното му тържествено откриване става на новогодишен бал срещу 1909 година. През 1923 година във Военния клуб е възникнал пожар, който основно е засегнал покривната конструкция, включваща три броя кули. След пожара е извършен ремонт, при който две от кулите са отстранени.
Директорът на музея илюстрира изказването си със снимки, които дават визуална представа за облика на сградата преди разрушаването й от пожарите и земетресенията.
Вследствие на две земетресения голяма част от покрива е разрушен и от 1929 г. със средствата на държавата е възстановен в сегашния й вид.
В заключение директорът на музея акцентира, че сградата се намира в центъра на град Пловдив и попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата, което още повече налага реставрирането й и превръщането й в предпочитано място за провеждане на различни мероприятия от национален и международен характер, като концерти, фестивали, театри и други. 
След него последва изказване на Здравко Димитров, който изрази готовността на областната администрация на град Пловдив да окаже съдействие и да се включи активно при ремонтирането на сградата, като израз на признание и уважение към военнослужещите от Българската армия. Той предложи да се създаде инициативен комитет, който пряко да се ангажира с реставрирането на сградата и постави въпроса за необходимостта от извършване на архитектурно заснемане, конструктивно обследване на сградата и изготвяне на техническо задание с количествено-стойностна сметка.
Томирко Томанов обясни, че във Военен клуб - Пловдив предстои да бъдат извършени частични ремонтни дейности на втори и трети етаж на сградата, като за целта служители от отдел "Управление на държавната собственост" към ИА "Военни клубове и военно-почивно дело" са извършили огледи и са изготвили техническо задание с количествено-стойностна сметка и след приключване на ремонтните дейности, служителите от Териториален отдел - Пловдив ще се преместят в сградата на военния клуб.
Във връзка с изказването на Томанов областният управител направи предложение за оказване на съдействие от страна на специалисти от дирекция "Управление на собствеността и жилищен фонд" към ИА "Военни клубове и военно-почивно дело", които да извършат огледи и да изготвят техническо задание с КСС за ремонт на цялата сграда, което ще е икономически по-целесъобразно с оглед на необходимите финансови средства.
Областният управител предложи в инициативния комитет да влязат и Александър Сиди - регионален координатор на ВМРО за Пловдив, Пазарджик и Смолян и депутат от Пловдив - град с листата на Обединени патриоти, общинските съветници Ангел Ангелов, Коста Хаджиев, Стефан Послийски, Анести Тимчев, бригаден генерал Явор Матеев - началник на Гарнизон Пловдив, Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.


Още по темата: общо новини по темата: 7
21.02.2024 »
15.06.2021 »
02.12.2020 »
16.07.2020 »
31.12.2018 »
24.07.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Митрополитът какво ще търси в този комитет?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (869) 16%
Спас Гърневски (775) 14%
Д-р Иван Чомаков (527) 10%
Славчо Атанасов (1423) 26%
Иван Тотев (1443) 26%
Здравко Димитров (477) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: