ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Подробности за новия педиатричен и онкохематологичен комплекс на УМБАЛ "Св. Георги"
Автор: Диана Бикова 15:39 / 14.07.2020Коментари (0)12685
©
Капиталът на УМБАЛ "Св. Георги" ще бъде увеличен с допълнителна парична вноска от държавата в размер на 16.9 млн. лв., предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Решението за това ще трябва да се вземе на заседание на Министерски съвет. Ако е възможно технологично предложението да се подготви, то ще бъде внесено за одобрение от правителството още утре. Ако времето е недостатъчно, това ще стане следващата седмица. 

Парите ще бъдат използвани за нов корпус на детска клиника на територията на УМБАЛ "Св. Георги" на "Пещерско шосе". Подробности за проекта бяха съобщени днес пред медиите в присъствието на министъра на финансите Владислав Горанов и народните представители Менда Стоянова и д-р Даниела Дариткова.

Проф. Д-р Иван Иванов, ръководител на Детска клиника:

"В новия здравен блок ще се помещава Клиниката по педиатрия, детско спешно отделение, клиниката по онкология, клиника по клинична хематология. Последните две клиники са методологично и функционално свързани с клиниката по детска онкология и хематология, защото работят с един и същ вид патология. 

Новият корпус ще се построи на собствен на УМБАЛ "Св. Георги" парцел. На юг от основния корпус. Изложението е юг - изток - запад. Зона за парк пред него, с добра пътна комуникация.

Ще има приемни сектори за педиатрия, за детско спешно отделение, за онкология, за хематология. 

1 етаж - детско интензивно и детска неврология

2 етаж - за гастро, нефро и ендо

3 етаж - за пулмология, кардиология, ревматология

4 етаж - за детска онкология и над тях - клиника по медицинска онкология и медицинска хематология

РЗП около 14 600 кв. м. 

Финансов разчет: за проектиране и авторски надзор - малко над половин милион, които са платени със собствени средства на УМБАЛ "Св. Георги", и строително-монтажни работи - около 16.9 млн. лв. с ДДС, които включват новия корпус, връзките, вертикалната планировка.

Какво ще реши този проект?

Отговаря на съвременните стандарти за болнична инфраструктура и организация на лечебната дейност. Има подобрени условия за диагностика и лечение, улеснени връзки за консултации, подобрени условия за работа на медицинския персонал, което смятаме, че ще доведе до намаление на текучеството и привлекателно място за млади специалисти, намалени рискове за болнични инфекции, улеснена съвременна комуникация с родителите, със стаи за краткосрочен и дългосрочен престой. 

Ще изпълним и решението на МЗ за приобщаване на детско спешно към портала по спешна медицина в болницата и ще се намалят разходите за обслужване и издръжка."

Проектът беше представен от арх. Христина Стефанова:

"Концепцията на новия диагностично-лечебен корпус по педиатрични и онкологични специалности е част от по-мащабен проект за преместване на всички клиники на УМБАЛ "Св. Георги" от база 1 в база 2 с улесняване на логистиката, за която говореше проф. Иванов.

Южно от хирургиите, като се създаде топла връзка /гръбнак/, която свързва новите корпуси с лечебно-диагностичните звена на съществуващата сграда.

Новият корпус ще се намира на изток, но има възможност впоследствие болницата да продължи да се премества южно и да се развива в бъдеще и на юг.

Предвижда с първия корпус да бъдат решени всички инфраструктурни проблеми на парцела и улесняване на по-нататъшното развитие на болницата, като канализационни системи, водопроводи, газифициране, необходимост от нови паркоместа, комуникация, озеленяване. 

Това е една модерна болница, която отговаря на европейските кодове за строителство, за комуникации, както и за разделяне на потоците. Това се случва на партера, където ще бъдат всички дневни центрове на педиатрията, онкологията, хематологията, както и детското спешно отделение, което ще бъде с лесен достъп и топла връзка с основната сграда.

На втория етаж се намира интензивното отделение и детската неврология. Големината на стаите е предвидена спрямо новите стандарти в Европа, както и на всички помещения, - за възможност за посещение на родители при децата, както и за манипулации, маневриране на легла и т.н. 

На третия етаж са детска гастроентерология, нефрология, ендокринология. На четвъртия етаж е детската пулмология, кардиология и ревматология. На петия е детската онкохематология. В непосредствена близост и лесна връзка са 6-ия етаж, където се намира клиниката по клинична хематология. На 7-ия, последен етаж, е Клиниката по медицинска онкология. 

Визията на сградата е предвидена да бъде модерна, изчистена, а материалите да са лесни за поддръжка и устойчиви на времето. Технологичните оборудвания също са предвидени спрямо новите стандарти и ще има възможност за по-лесна хигиена на помещенията. Не на последно място - възможност за осигуряване на достъпна среда, което вече е задължително."

Проф. Карен Джамбазов, изп. директор на УМБАЛ "Св. Георги":

"На този етап сме достигнали до проектирането, в момента то се работи. Ще имаме някои трудности, които трябва да се преодолеят, но предполагам че в срок от няколко месеца, най-късно до края на тази година арх. Стефанова и нейния екип ще успеят да приключат. Финансирането на проектирането е за сметка на болницата - около 580 000 лв. Възлагане на обществена поръчка за строителство - след като сме наясно за стойността на бъдещата сграда. Би трябвало най-късно догодина да се случи, ако имаме необходимото финансиране."

Министър на финансите Владислав Горанов:

"Упълномощен съм от министър-председателя и министър Анание да заявя пред вас, че напълно подкрепяме този проект за изграждане на нов блок към УМБАЛ "Св. Георги" и мога да затвърдя нашия ангажимент, че в най-скоро време, ако имаме готовност - още следващия ден, ако не - следващата седмица, да увеличим капитала на търговското дружество с парична вноска в размер, достатъчен за изграждането на това ново съоръжение. Сигурен съм, че щом е за децата, особено за болните дечица, това задължително трябва да е първи приоритет за модернизация на най-голямото лечебно заведение в България. 

Искам да спомена ролята на Менда Стоянова и на д-р Дариткова, защото за централната изпълнителна власт това беше един недотам известен проект. Тяхното изрично настояване пред министър-председателя го накара да вземем решение и ме изпрати днес да ви съобщя, че ние ще подкрепим този проект в непродължителен срок. Във връзка съм с министър Ананиев, че на заседанието на правителството утре може да вземем решение за увеличаване на капитала на болницата с парична вноска."

Проф. Карен Джамбазов:

"Да градиш и то стратегически е най-великото нещо, което един политик би могъл да направи. Това, което се случва днес, е започване на един огромен проект, стратегически проект, за подобряване на детското здравеопазване в целия регион." 

Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси:

"Страшно съм щастлива, че този проект ще се случи в Пловдив. УМБАЛ "Св. Георги" и специално педиатричната клиника заслужава най-много това, защото тук са концентрирани наистина специалисти, защото инфраструктурата - сградата, е едно нищо без хората, които са вътре - лекарите, сестрите, други медицински персонал, а в педиатрична клиника Пловдив има специалисти по всички специалности. Нещо повече, тук е и Медицинския университет, който готви смяна на поколенията и кадрите при една страхотна приемственост. Така че инфраструктурата следва това, което вие сте направили в годините, за да направите педиатрична клиника Пловдив водеща и това, че сте получили наградата на Педиатричната асоциация още един път го доказва."

Д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ:

"Аз имам изключителна емоция в днешния ден, защото преди няколко месеца в една местна медия казах, че построяването на нова детска клиника към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив е моята лична кауза. Прекрасно е, когато със съдействието на финансистите тази кауза се реализира. Най-прекрасно е, че в рамките на това управление детското здравеопазване се превърна в реален приоритет - започна с идеята за изграждане на нова национална детска болница и сега виждаме възможност да се реализира и тази нова детска клиника, която ще изпревари по реализация националната и ще бъде подарък за нашите деца и внуци, защото те го заслужават. Като председател на комисията по здравеопазване съм горда, че още през януари проф. Иванов ни ангажира с тази кауза, когато представи проекта. Благодарна съм, че с г-жа Стоянова успяхме да ангажираме с тази кауза правителството. Като педиатър, е много важно ние, които работим в другите областни центрове, да чувстваме сигурност и подкрепа от колегите, на които винаги сме разчитали. Моята изключителна благодарност към всички професионалисти в детска клиника, които винаги, 24 часа, откликват и помагат на децата от толкова много региони на България да получат качествена грижа и да се спасяват животи. 

Няма как да не споменем и нашите учители по педиатрия, защото пловдивската педиатрична школа има своята история и вярвам, че тя, в тази нова клиника, ще има своето бъдеще - проф. Михов, проф. Бойкинов, доц. Генев - тези, от които ние сме се учили за това как да се грижим за пациентите си, как да помагаме да растат здрави деца и как да лекуваме болните. Пожелавам от тази клиника да излизат много здрави деца, да се обучават бъдещи кадри, защото дефицитът в сферата на педиатрията е сериозен, надявам се, че в тази нова база ще привлечем колеги, които да следват нашия път и всичко това да направи България едно добро място за живеене, а Пловдив в частност - още по-добро. На добър час. Успех, здраве и вдъхновение за добри дела!"



Още по темата: общо новини по темата: 13
15.06.2023 »
05.05.2023 »
04.05.2023 »
25.02.2023 »
22.02.2023 »
22.02.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: